Avgifta barnrummet

Barn är mer känsliga för kemikalier än vuxna. I vardagen är vi ständigt i kontakt med olika kemikalier, därför är det bra om du som förälder är uppmärksam vid val av olika produkter.

Barns kroppar är inte färdigutvecklade och är därför mer känsliga för kemikalier än vuxna. Det gäller särskilt organsystemen som utvecklas efter födseln, till exempel immunförsvaret och hjärnan. Barn utforskar sin omgivning genom att smaka och suga på saker och de har även en tunn och ömtålig hud. De andas snabbare och äter och dricker mer i förhållande till sin vikt jämfört med vuxna. Om de utsätts för samma mängd av ett ämne som en vuxen, så kan de ändå få i sig mer.

Kemikalieinspektionen har tagit fram en informationsbroschyr om kemikalier i barns vardag. Broschyren tar upp allt möjligt som vi och barnen använder till exempel för hygien, som leksaker, att sova i och sandlådor.

Exponeringen av kemikalier

Exponeringen av kemikalier ökar i hemmiljön. Antalet kemikalier är större idag än för bara 10 år sedan och vi har mycket fler saker hemma. Ett svenskt barn har i genomsnitt 500 leksaker. Mjuka plastfigurer innehåller ofta PVC och kan läcka mjukgörare. Tungmetaller som bly kan finnas som stabilisatorer i PVC, men också i till exempel lödpunkter i elektriska saker.

Som småbarnsförälder är det lätt att bli en miljöbov vid inköp av alla de saker som man vill att barnet ska ha. Var noga med att undersöka t ex leksakerna innan inköp, så minskar du ditt barns exponeringen av kemikalier i ert hem.

Här får du några tips

  • Rensa i lekrummet och ta bort mjuka plastleksaker.
    Plocka bort så mycket plast du kan från barnrummet. Ta i första hand bort mjuka plastleksaker som till exempel mjuka plastdockor, badankor och bollar. Undvik också plast och klädtryck som är lite "kladdiga". Om du har möjlighet, förvara övriga plastleksaker i ett annat rum än det barnet sover i.
  • Minska på elektroniken.
    Låt inte barnen leka med eller plocka isär gamla elprylar. Gamla mobiltelefoner med mera passar inte som leksaker eftersom de ofta innehåller skadliga ämnen. TV-apparater, TV-spel och datorer är ofta larmskyddsbehandlade och innehåller andra farliga ämnen. Studier visar att dammet närmast elektronikprylar ofta innehåller ämnen man inte vill att barnet ska få i sig. Förvara elektroniken i ett annat rum.
  • Välj rätt när du köper nytt.
    Leksaker kan innehålla ämnen som inte är bra för barn. Fråga efter Svanmärkta leksaker när du köper nytt. Undvik leksaker som luktar parfym eller plast. Träleksaker är oftast ett bra val. Leksaker ska vara CE-märkta och fria från PVC. Välj helst bort leksaker som är tillverkade i länder utanför EU, där kemikalielagarna ofta är slappare.

Tillverkare och leverantör

Leksaksdjungeln är klurig att ta sig igenom, men gör ditt bästa. Utnyttja din rättighet att få veta om det du köper innehåller särskilt farliga ämnen. Tillverkare och leverantörer är skyldiga att vid förfrågan uppge om en vara innehåller mer än 0,1 viktprocent av ett ämne på kandidatlistan. På så sätt kan du undvika varor som innehåller sådana farliga ämnen och sänder en signal till distributörskedjan.

Inred snällt

Byt skumgummimadrassen till en madrass i naturmaterial. Eller kolla upp att den inte är behandlad med flamskyddsmedel. Det går att få tag på madrasser utan flamskydd. Se över vad underlaget på skötbordet är gjort av. Ersätt våtservetter med tvättlapp och vatten.

Vänta ett par veckor innan barnet flyttar in om du renoverat barnrummet. Välj i första hand papperstapeter och i andra hand Svanen-märkt målarfärg. Lägg in PVC-fria golv, som trä eller linoleum. Fråga i butiken efter möbler utan flamskyddsmedel och perfluorerade ämnen. Välj naturmaterial till mattor och textilier. Ull har ett naturligt flamskydd och är självrenande.

Dammråttor

I dammtussar kan det gömma sig en hel del elaka ämnen. Barn som leker mycket på golvet är särskilt utsatta. Våttorka golven en eller ett par gånger i veckan.

Nappflaskan

Ersätt nappflaskor i plast och aluminium med nappflaskor av glas eller rostfritt stål.

Medborgarcenter hjälper dig

Vi hanterar dina frågor om kommunens verksamheter och du kan besöka oss, ringa oss eller skriva. Oftast får du hjälp direkt, annars lotsar vi ditt ärende rätt.

Stängt Öppnar 20 maj kl 07.45
Hjälpte informationen på sidan dig?