Tips på digitala kulturupplevelser

När vi inte har möjlighet att besöka större kulturarrangemang får kulturen komma till oss istället. Här kan du njuta av kulturupplevelser- konserter, utställningar och dokumentärer digitalt

Klicka på + för att få tips på olika kulturarrangemang.

Musik

Lycklig resa – en hyllning till Jan Johansson
Lycklig resa har pianisten Jan Lundgren kallat sin personliga hyllning till en av Sveriges mest älskade jazzmusiker, Jan Johansson. Konserten bjuder på många av de oändligt vackra tolkningarna av svensk folkmusik som blivit en del av den svenska folksjälen. Inspelningen från Konserthuset Stockholm i januari 2016. Vid den här konserten med pianisten Jan Lundgren får Jan Johanssons klassiska versioner av både svensk och ungersk folkmusik nytt liv. För det rör sig inte alls om imitationer av förebilden Johansson, utan om en hyllning som också tillför nya dimensioner, både genom Lundgrens finstämda pianospel och genom Bonfiglioli Weber String Quartets klassiska anslag (stråkarrangemang av Martin Berggren). Jan Johansson samarbetade ofta med basisten och kompositören Georg Riedel och här är det Mattias Svensson som axlat rollen som grundpelare med sin kontrabas.

Nina Persson i konsert
Uppvuxen i Bankeryd utanför Jönköping, svensk sångerska, musiker, låtskrivare och skådespelare. Nina Persson blev känd över hela världen genom gruppen The Cardigans, men har också gjort en strålande solokarriär. Här möter vi henne och hennes hits tillsammans med Symfonikerna under ledning av dirigenten Josef Rhedin. Läs mer om programmet och arrangörerna på GSOplay. Mycket nöje!

Filmer


Potatishandlaren
Bonden Johansson börjar bli gammal och oroar sig för dottern Märta. Hon är ett duktigt fruntimmer som sköter gården perfekt, men hon är inte så purung precis och Johansson oroar sig för att Märta ska gå obrukad genom livet. En dag dyker potatishandlaren Sture upp! Regi: Lars Molin efter en novell av författarinnan Ulla Ekh. I rollerna: Eva Gröndahl, Ingvar Hirdwall, Rolf Lassgård m.fl.

UR Play

Sveriges äldsta filmateljé
På Filmmuseet i Kristianstad kan man besöka Sveriges äldsta filmateljé och lära sig mer om den tidiga filmproduktionen. Véronique Dubois-Côté, museiintendent och filmpedagog, berättar om ateljén men också om hur filmindustrin utvecklades under 1900-talet. I ateljén i Kristianstad föddes den svenska spelfilmproduktionen och var bara i bruk under åren 1909-1910, men bidrog till en spännande tid i den svenska filmhistorien. Inspelat på Regionmuseet Skåne den 27 januari 2021. Arrangör: Regionmuseet Skåne.

Dokumentärer

Anita Ekberg
Den svenska superstjärnan hade en karriär som spände över fem decennier. Här berättar hon öppenhjärtigt om vänner, kollegor och älskare, från de tidiga åren i Hollywood till kometkarriären i Italien och de legendariska inspelningarna med Federico Fellini.


Att vandra i glömska
Arne och Erik har blivit goda vänner i sorgen och insikten om att glömskan slagit till. Arne finner tröst i musiken när han inte längre kan minnas sitt hem och var hans fru bor. Erik träffar Britta och deras händer möts i begynnande kärlek. Vi möter några människor på Blackebergs sjukhem för personer med demenssjukdom i en dokumentärfilm av Kåge Jonsson och Håkan Pieniowski.


Bergman, Rossellini, Magnani
En dokumentär baserad på ett rikt bildmaterial som fångar den intensiva och dramatiska kärlekshistorien mellan den kända skådespelaren Ingrid Bergman, den uppskattade Hollywood-regissören Roberto Rossellini och den i Italien älskade skådespelaren Anna Magnani. De Eoliska öarna utgör kuliss för filmen "Vulcano" med Anna Magnani, som just övergivits av Roberto Rossellini, och för filmen "Stromboli - Terra di Dio", som leder till en yrkes- och kärleksrelation mellan Ingrid Bergman och Roberto Rossellini.


Bussresan
En film av Kåge Jonsson om den första resan till ett annat land. Rut, Sara, Alfred, Hilma och Bertil reser på äldre dar till Holland för att möta våren.


Ett par dagar med Jan Troell

Större än Widerberg, större än Bergman, för Jan Troells "Här har du ditt liv" är den bästa film som någonsin gjorts i Sverige. Det tycker i alla fall Tom Alandh som tillsammans med sin ständiga klippare Heleen Rebel nu gjort en film om Jan Troell som i sommar fyller 90. En film fylld av Jan Troells egna bilder, men också ett samtal om barndomens lycka och skapandets glädje. Och om konsten, kärleken och döden. Och om hur svårt det kan vara att sätta på tv:n även om man har fler guldbaggar än någon annan inom svensk film.


Dans bakom galler
En världsberömd koreograf kommer till ett av Frankrikes tuffaste fängelser. En grupp kvinnor ska få en unik chans till frihet. Inte frigivning! Men den frihet som konst kan ge. Uppdraget: att skapa en föreställning som ska platsa på internationella festivaler. Taggtråden dallrar. Tjejerna har aldrig dansat förr. Tiden är knapp. Svetten lackar. Känslorna flödar.


Den dansande människan
Har dansen ett ursprung i vår tidigaste historia? Har den bidragit till att göra oss till människor? Hur kommer det sig att människor i många kulturer älskar att dansa och att vi lätt faller in i att röra oss i takt med en rytm? Man kan spåra danslikande rörelser även hos andra djurarter, men människan verkar unik med att inte kunna låta bli att dansa. Nu börjar forskarna förstå varför. Från 2022.


Flickan som blev Marilyn Monroe
Marilyn Monroes sista tid i livet har ofta skildrats. Men det här är berättelsen om hur allting startade, en resa från "fel" sida av Los Angeles till Hollywoods absoluta höjder. Marilyn berättar själv i citaten ur sin självbiografi - om förödmjukelse och succé, om ambition och männens blickar. Kanske är det först idag som vi kan se hur hennes geni lyser igenom alla de många myterna.


Joyce Carol Oates
Joyce Carol Oates beskrivs ofta som "Amerikas främsta författare", och hennes extraordinära talang är välkänd världen över. Filmen lotsar oss genom Oates gedigna författarskap och visar hur hennes romaner är djupt grundade i såväl hennes egen bakgrund, arbetsliv och relationer som i samtiden. Hon delar frikostigt med sig av sitt liv och sin kreativa process, och trots hennes vänliga men bestämda gränssättning lyckas filmen ta oss till ett innerligt, insiktsfullt och kärleksfullt möte. En film av Stig Björkman.


Joni Mitchell – Lady Blue
Joni Mitchell har kallats folkmusikens drottning och en av 60- och 70-talets största popstjärnor. Än idag fortsätter hennes rika sångtexter och unika gitarrstil att inspirera nya generationer sångare och låtskrivare. Trots sin mer än fyrtio år långa karriär har hon aldrig givit vika för trender, vilket gör hennes framgång både mystisk och unik. Vad är det som gör Joni Mitchell till en sådan samtida ikon? Vad har format henne sedan den där dagen 1954 då hon upptäcktes i en småstad i Kanada? Genom exklusivt arkivmaterial och intervjuer tecknas här porträttet av en av populär- och folkmusikens klarast lysande stjärnor. En fransk dokumentär från 2022 av Clara och Julia Kuperberg.

Medborgarcenter hjälper dig

Vi hanterar dina frågor om kommunens verksamheter och du kan besöka oss, ringa oss eller skriva. Oftast får du hjälp direkt, annars lotsar vi ditt ärende rätt.

Stängt Öppnar 15 apr kl 07.45
Hjälpte informationen på sidan dig?