Konstverket Tid av Thomas Hallqvist

© Thomas Hallqvist/Bildupphovsrätt 2016.

Thomas Hallqvist utgår ifrån rummets tre dimensioner och lägger till ytterligare en - tiden. Skulpturen kan läsas som tid eller dit, beroende på hur man läser de tre stålbokstäverna som statyn består av; T, I och D.

Ovanpå bokstaven T vilar en blankpolerad kula för betraktaren att spegla sig i. Inuti statyn ligger en hemlighet för framtiden. I varje stapel på skulpturen, finns en cylinder (tre sammanlagt) placerad, med hälsningar från Kristianstadsborna. Under tiden 10 november–4 december 1999 ställdes tre behållare ut i stan, en på biblioteket, en på Resecentrum och en på Regionmuseet. I dessa behållare kunde vem som ville stoppa ett meddelande som en hälsning till framtiden.

När verket flyttades från Stora torg till sin nuvarande plats, placerades alla lappar i en kapsel, i bokstaven T. Det är tänkt att kapseln ska öppnas år 2050 och man då ska läsa om människors tankar om hur de trodde att framtiden skulle kunna bli.

Tiden går ingår i Millenniumkonsten, som invigdes 1 januari 2000. Kommunstyrelsen beslutade att sju orter i Kristianstads kommun skulle få ett bestående millenniumfyrverkeri, i form av ett konstverk. Sju lokala konstnärer fick fria händer att skapa ett konstverk till en tilldelad ort. Temat var Tid.

Faktaruta

Medborgarcenter hjälper dig

Vi hanterar dina frågor om kommunens verksamheter och du kan besöka oss, ringa oss eller skriva. Oftast får du hjälp direkt, annars lotsar vi ditt ärende rätt.

Stängt Öppnar kl 08.00
Hjälpte informationen på sidan dig?

Sidans innehåll