Skulpturen Ax av På Svensson

© Pål Svensson / Bildupphovsrätt 2011

En tvådelad stenskulptur i ett slags ying-yang-förhållande som bildar ett par, ett möte som kan ha många associationsmöjligheter; kromosompar, brottning, älskande, vänskap etc. De bågformade delarna ger riktningar ut i rummet, skapar rörelse som gör skulpturen mycket större än den verkligen är.

Skulpturens kontraster, böjda former mot det raka, det skrovliga mot det släta, det organiska mot det byggda. Skulptur och arkitektur i ett gemensamt luftrum.

Sockeln och trapporna ska associera till ett stor kvarnhjul. Hela arrangemanget ska föra tankarna till vattenkraft, maskineri, industri och ur detta växer en kulturell form.

Vid invigningen berättade konstnären att antalet är viktigt. I detta fallet är det två identiskt lika kroppar. Relationen är två vuxna som möts. Det som skiljer kropparna åt är färgen, som ger uttryck för temperament.

Skulpturens namn Ax, har flera bottnar. Dels ser skulpturen ut som ett X från vissa håll och dels visar den något växande.

Uppsatt av fastighetsbolaget Mårten Pehrson (Cerealia och HSB).

Faktaruta

Medborgarcenter hjälper dig

Vi hanterar dina frågor om kommunens verksamheter och du kan besöka oss, ringa oss eller skriva. Oftast får du hjälp direkt, annars lotsar vi ditt ärende rätt.

Öppet Stänger kl. 17.00
Hjälpte informationen på sidan dig?

Sidans innehåll