Upplev med mobilen

bild på mobildisplay som visar appen BeHereThen

Upplever du vårt område på egen hand finns det digitala guider som kan ge dig mer information på ett enkelt sätt. Det finns ljudguider som berättar om olika platser i Kristianstad, Åhus, Degeberga, längs Humleslingan eller Ålakusten. Andra guider berättar mer om en plats med hjälp av bilder.

Kristianstad på egen hand

Vi startade som danskar år 1614, nu är vi svenskar. Vi har förändrats genom åren. Vi torrlade sjöbotten och fick tomtmark, förvandlade soptippen till biosfärområde, trånga bilgator till luftigt
gågatucentrum, regementet till en högskola, och militärstaben till en förskola, en yllefabrik till ett konferenscentrum, och en kvarn till ett kontorshotell - för att nämna något. Vi kommer att fortsätta förändras. Det är vi stolta över. Men det är så här vi ser ut just nu. Det är vi också stolta över. Välkommen på en rundtur med oss i Kristianstad!

START – Stora torg

Enligt den grekiska mytologin flög Ikaros för nära solen, vingarna smälte och han störtade till marken. Palle Pernevis stålskulptur på Stora Torg heter Ikaros och har sedan 1966 fungerat som ett varnande finger för politiker och tjänstemän i Rådhuset på torgets västra sida. PAX VOBIS (frid vare med er) hälsade kung Kristian IV, och du ser honom själv i en nisch lite högre upp. I Rådhuskvarteret huserar såväl den politiska ledningen för Kristianstads kommun som för Region Skåne.

Ljudfil - Rådhus Skåne

I söder ligger Frimurarhuset. Kung Oscar II invigde och det sägs att den argentinske racerstjärnan Juan Manuel Fangio dansade tango här efter Kristianstads Grand Prix 1955. I öster ligger det som skulle bli Kristian IV:s slott. Det ”bidde” bara en stallbyggnad – och rymmer idag Regionmuseet. Det är sammanbyggt med Kristianstads konsthall, (fri entré!) i det som var Kungliga Postverkets huvudkontor. Mitt emot fanns Riksbanken – nu pub och restaurang.

Ljudfil - Regionmuseet Kristianstad

Torgets norra sida upptas av Stora Kronohuset. LEGIBUS ET ARMIS (åt lagar och vapen). Huset i empire byggdes 1840-41 och här hölls Wendes Artilleriregemente, som en gång lär ha varit världens största artilleriregemente. Notera sagodjuret lindormen på taket! Kom man tillräckligt nära den fick man magiska krafter…

Vi traskar ut från torget i nordväst, stannar till vid modellen av det gamla Kristianstad och ser hur fästningsstaden en gång såg ut, innan vi hamnar vid…

Heliga Trefaldighetskyrkan, som kallas Nordens vackraste renässanstempel. Holländska arkitektbröderna van Steenwinkel stod för bygget och kyrkan invigdes 1628. Det sägs att kungen, Kristian IV, steg iland på Allön under en jakttur, behövde vila och somnade under ett träd. I drömmen såg han en stad växa fram. När han vaknade var han övertygad. Här skulle hans egen stad – Kristians Stad – byggas. Precis där kungen tog sin tupplur år 1614 står kyrkan!

Ljudfil - Trefaldighetskyrkan

Eva Waldemarsson i Kungens stad: ”Hans Fiskares mun står vidöppen, han vågar knappt andas, han väntar på kungsord. – Här, säger kungen, här. Så gör han en paus och armen beskriver en svepande gest – Här ska kyrkan stå. Då faller Hans Fiskare rätt ned på sina knän och gråter.” 

Vi fortsätter Västra Storgatan framåt och på höger sida har vi några riktigt gamla hus. Det första har varit krog, notera inskriptionen ”Måttlig fägnad, lagom krus finnes uti detta hus”, nästa är ett av stadens äldsta hus, och i det tredje planerades den första etappen av Gustav III:s revolution i augusti 1772. Kungen stärkte sin makt på politikernas bekostnad och södra Sverige ”säkrades” för kungens sak när jägmästaren Johan Christopher Toll tog över och utlyste undantagstillstånd i Kristianstad. Kanonerna rullade fram och tillbaka på kullerstenen, men var enligt uppgift aldrig laddade. 

Lars Rosander och Lennart Frick i Det vakande ögat: ”Stadens borgare vaknade upp och fann sig leva efter militärlagar. Post granskades och censurerades, och ingen fick tillträde till staden utan pass, som förstås utfärdades av herr Toll.”

Vi är framme vid Norreport. Slinker du ut genom porten trampar du kullersten som är gammal militärmark. Kasernerna ritades av Carl Hårleman och här uppmärksammas Wendes insatser under Napoleonkrigen med ett minnesmärke. Rakt fram ser du Vattentornet. Det är 53 meter högt, inte särskilt märkvärdigt, men här häckade pilgrimsfalken under en rad år. Bara något kvarter bort bor tornfalkarna sedan länge.

Patrik Olofsson i Kroknäbbarnas tid: ”Ungarna börjar skrika så att det ekar över staden och i samma stund kommer honan in med en stare i klorna. Den unge hanen kastar sig ut. Han flyger ifatt den vuxna fågeln, men han tigger så ivrigt att han missar bytesöverlämningen i luften med följd att bytet faller ned på parkeringen och landar på ett biltak med en duns.” 

Fortsätter du någon kilometer norrut till Näsby hittar du Högskolan Kristianstad och ännu ett minne av Kristianstads militära historia. Regementet I6 blev P6 innan de lades ned. Svänger du istället vänster på Norra Kaserngatan och sedan vänster igen är du på Västra Boulevarden. 

Det är bland annat våra Boulevarder som gör att vi kallas Lilla Paris.

Centralstationen byggdes 1865. Kristianstad tackade nej till södra stambanan och blev aldrig någon knutpunkt. Ändå kan du åka till Karlskrona, Helsingborg, Ystad, Malmö och utan byte till Kastrup eller Köpenhamn H. I kortfilmen Perrongen av Therese Ahlbeck samsades Loa Falkman och Kristianstad C om huvudrollen. 

Bent William Rasmussen i Rolig flugt: ”Jeg gik gennem stationens ventesal, der stadig lignede spisesalen i et tyskt jagtslot…”

Mitt emot är Trefaldighetskyrkans framsida och port. Tassa in i stillheten. Föreställ dig hur det gick till när altaret sattes upp 1625. Hitfraktat med pråm från Amsterdam!

Efter kyrkan fortsätter vi promenaden söderut. Förbi rådhuset till korsningen med Nya Boulevarden (som varit kanal!) svänger vi höger, men...

… spana först in hotellet på hörnan, snett över gatan. Det gamla Sparbankshuset. Tysk renässans och utsmyckningar som vore det ett slott. Varför bygger vi inte så längre? 

Precis över järnvägen, till höger, ligger Barbacka. Det är barnens och de ungas kulturhus, med babykafé, experimentverkstad och replokaler. Strax norr om ser du den väldiga Kvarnen som blivit kontorshotell och restaurang.

Ljudfil - Barbacka

Vi går ned till Helge å. Rakt fram och över gångbron: Naturum Vattenriket. Det kallas Redet i vassen. Det är Biosfärområdet Vattenrikets centrum och Kristianstads största besöksmål. På Naturum finns utställningar, hålls föreläsningar och seminarier om natur och miljö. Härifrån kan man gå Linnérundan över strandängarna som breder ut västerut. När Naturum invigdes i november 2010 seglade en havsörn spanande över ceremonin. Nyligen har uttern välkomnats tillbaka i ån. Den blåskimrande kungsfiskaren trivs i den fiskrika Naturumsjön. Naturen har vi mitt i staden. 

Vi svänger vänster, söderut i parken. 

Tivoliparken var en gång Kommendantsängen. En sankmark med gräs och några betande kor som var en extra löneförmån för garnisonens kommendant. Idag är det Kristianstadsbornas gröna lunga. Sommarens konserter samlar stadsborna och som mest har över 8 000 personer picknickat tillsammans i parken.

Walter Nilsson i Trädgårdseleven: ”Eva och jag promenerade i Tivoliparken tills jag kände igen varenda anka och svan vi mötte. Vi satt på kaféet vid Lilla Torg tills servitrisen, stående i köksdörren, tittade ut oss. Var vi än stannade för att kyssas och kramas, stördes vi av människor som passerade.”

Ljudfil - Tivoliparken 

Kristianstads Teater, parkens magnifika palats, ritades av Axel Anderberg som var Kristianstadspojke och även har Oscarsteatern och Kungliga Operan i Stockholm på sin cv. Premiärlejonen 1906 fick se Shakespeares En midsommarnattsdröm.

Ljudfil - Teatern

Vill du ta en kortare runda så är det här du tar genvägen tillbaka mot centrum. Över järnvägen och in på Tivoligatan så har du bara två kvarter till Lilla Torg. 

Långtraskarna fortsätter promenaden söderut genom parken och längs Helge å, passerar broarna mot Långebro och fortsätter förbi Lastageplatsen som en gång var Kristianstads hamn.

Vi korsar kanalen som hänger ihop med den gamla vallgraven som ringade in Kong Kristians Stad. Ett kvarter bort ligger den gamla Yllefabriken Yllan, under första halvan av 1900-talet stadens största kvinnoarbetsplats.

Birgitta Trotzig i Dykungens dotter: ”Inne i fabriken i de vidsträckta låga skakande salarna med sina täta maskinrader på de oljefläckiga golven var det kvavt, ångigt, fnykigt, filtigt, en dimma av kringvirvlande trådstoft. Ett ogenomträngligt dån: man såg läpparna röra sig, men orden måste skrikas.” 

Vi letar oss över järnvägsspåren, hamnar på Kristianstad Södra som idag fungerar som järnvägsmuseum. Här ligger också Kristianstad Arena som stod klar 2010, lagom till handbolls-VM. Laget i handbollens elitserie, IFK, är så fruktat för sin hemmapublik, att det sägs att gästande lag förlorat i ren avundsjuka.

Ljudfil - Järnvägsmuseet

Nu vänder vi åter in mot centrum. Går längs Västra Storgatan. I korsningen med Blekingevägen har vi en imponerande tegellänga till vänster om oss. Det är delar av CJF Ljunggrens Verkstäder som för hundra år sedan byggde lok och vagnar under järnvägens guldålder. Här grodde den svenska arbetarrörelsen. 

Bunny Ragnerstam i Vredens Dag: ”Efterhand slutade alltfler av smederna hamra, smedhalvorna glömde dra bälgarna och alla glodde storögda på den finklädda, sällan sedda besökaren. Mitt på golvet stannade denne, petade ned glasögonen och tittade på de sotsvarta ansiktena som alla såg likadana ut – det var den fisförnäme kassören Hammarstrand.”

Ljudfil - Ljunggrens och Yllan

Över gatan och du passerar Söderportskolan, det gamla läroverket, där Fritiof Nilsson Piraten tog sin examen efter att ha relegerats i Lund och rymt från skolan i Ystad.

Fyra kvarter rakt fram är vi på Lilla Torg. Ett torg med en gammaldags och livaktig torghandel. Torget ramas in av låg och väl anpassad bebyggelse. Utom möjligen i öster där Framtidens Hus och varuhuset, det gamla EPA, sticker ut som påminnelser om en arkitektur på 1960-talet vars motto måtte varit: Skit i traditionerna! Dock ständigt moderniserat och anpassat till dagens handelsstad.

Snedda förbi klockstapeln mot Östra Storgatan. I hörnhuset bodde den ukrainske hetmanen Filip Orlik sedan han ställt kosackerna på Karl XII:s sida vid Poltava. Efter nederlaget fick han en fristad i Kristianstad. Huset är det enda i staden som välsignats av en katolsk präst. Så skedde när minnesstatyn avtäcktes 2011.

Ljudfil - Lilla torg

Knappt hundra meter längre fram på Östra Storgatan ligger Filmmuseet. Här startade AB Svenska Biografteatern som senare blev Svensk Filmindustri, SF. Ateljén där man spelade in långfilmer redan 1909 finns kvar. Filmer visas än.

Ljudfil - Filmmuseet

Nu går vi tillbaka mot Lilla Torg, rundar hörnet till vänster, och kommer till Östra Centrum med landmärket Galleria Boulevard. I södra änden ligger Hästtorget, fast idag är det biogasbussar som trafikerar den brusande hållplatsen. Om du fortsätter rakt österut, över kanalen, till Kanalgatan, har du Kulturkvarteret med Stadsbibliotek och Konserthus. Musik i Syd har huvudkontoret här. Vänder du dig helt om har du Nordens första streetplaza för skatare och andra cykelekvilibrister, på andra sidan kanalen.

Ljudfil - Kulturkvarteret

Traska Kanalgatan norrut förbi Konserthuset och du ser en stor röd byggnad till höger, bakom tingsrätten. Fängelset Kristianstad Centrum var ett av landets äldsta cellfängelser. Mest känt är det för att Yngsjömörderskan, Anna Månsdotter, halshöggs på fängelsegården. Den siste fången flyttade ut 2013.

Lasse Strömstedt i fängelse: ”Som kåk var den ett populärt ställe. Personalen var känd för sin relativa hygglighet, maten var mycket bra och det vimlade av justa fritidsaktiviteter… Efter tre veckor rymde jag från Kristianstadsfängelset.”

Ljudfil - Fängelset

Sväng över kanalen igen. Till vänster landade fiskarna från Åhus och Yngsjö sin fångst en gång i tiden och på 1950-talets stränga vintrar var det pjäxdans på isen. Gå till höger på Östra Boulevarden, förbi äldreboendet Sommarro. Några hundra meter rakt fram hamnar du på Bastion Konungen, en rekonstruktion av hur det en gång såg ut i fästningsstaden Kristianstad.

Ljudfil - Bastionkonungen

Gå sedan Norra Kaserngatan västerut två kvarter, in på Östra Storgatan, och strax når du Stora Torg igen. 

Tack för uppmärksamheten!

Text och uppläsare:
Per Erik Tell

Åhus på egen hand

Lyssna gärna på ljudfilerna nedan för en härligare upplevelse. Ljudfilerna finns även samlade i en komprimerad mapp för snabbare nerladdning i länkboxen. Texten finns också i en nedladdningsbar pdf.

Du kan starta och välja din egen runda men vi väljer här att starta på Torget.

Åhus på egen hand! 

Det var 1299 som Åhus fick sina stadsprivilegier. Staden blomstrade och svartbröderna i dominikanerorden byggde ett kloster som har kallats Nordens första universitet. Man misstänker numera också att det var vikingakungen Knut den store som byggde borgen Aose Hus. Ja, Åhus fanns på kartan hos påven i Rom och långväga handelsresande hittade hit.

Storhetstiden tog slut 1617 då Åhus förlorade sin status som stad. Kung Kristian IV hade anlagt Kristianstad och tvångsflyttade både hantverkare och byggnader från Åhus till den nya staden. 

När järnvägen kom på 1800-talet blommade Åhus upp igen. Välståndet baserades på ålafisket – med en ålakung som levererade till kunglig majestät, och tobaken – med en cigarrkung som rullade en miljon cigarrer om året. Vid sekelskiftet gick de fullastade badtågen till Täppetstranden där män och kvinnor badade nakna och några år in på 1900-talet tjöt fabriksvisslan för första gången i spritfabriken. 

I dag är Åhus absolut en attraktiv hembygd för ungefär 10 000 bofasta och minst lika många sommargäster, där långa sandstränder, en förnämlig gästhamn, och en medeltida stadskärna med många kulturminnen lockar såväl svenska som utländska turister. Åhus har också blivit ett centrum för konst och design med ett antal unga och duktiga konstnärer och formgivare. 

Välkommen på en rundtur i Åhus!

START – Torget

Det var på Torget som staden började. Torget har alltid varit en samlingsplats för stadsborna. Här idkades handel, här samlades folket till högtider, här togs de gemensamma besluten och här spreds rykten.

I Torgets nordvästra del ligger kyrkan, Sankta Maria kyrka, som är Åhus äldsta byggnad fortfarande i bruk. Kyrkan tros ha byggts under 1100- talets andra hälft och renoverades första gången redan på 1200-talet då den fick domkyrkan i Lund som förebild. Sedan dess har den byggts till i flera omgångar. Gå in och titta!

Ljudfil - Torget

Om vi traskar vidare västerut, förbi kyrkan, kommer vi till riksväg 118 och den södra rondellen. I rondellens norra del ligger Anders Håkansgården, en hembygdsgård som drivs av Sankta Annas Gille. Knappt trekvarts varv moturs ligger två byggnader som minner om gamla hantverk i Åhus. Det är Repslageriet, där landets siste repslagare slog igen 1966, och så är det Tobaksladan. Kring förra sekelskiftet hade de flesta Åhusbor sin egen tobakslycka och bladen torkades i ladorna och såldes till Cigarrkungen Per Svensson, som rullade Åhushavannor tills det statliga 
tobaksmonopolet tog över.

Ljudfil - Sankt Anna

Ljudfil - Repslageriet Tobaksladan

Ungefär där vi står fanns en gång Västerport, med välbevakad vindbrygga, som ledde in till Åhus stad. Och längs med riksväg 118 norrut ser du resterna av Stadsmuren som åtminstone delvis omgärdade staden. Det är bara Visby som har en bättre bevarad medeltida ringmur. Vi går tillbaka till Torget. På Torgets norra sida ligger det vinröda Rådhuset. Här finns idag museum. Oklart om det någonsin varit rådhus, men idag klart värt ett besök. Spanar du söderut har du ett annorlunda trähus i två våningar. Det är det så kallade Otto Ols-huset. En tullare var byggherre och den förste bagaren flyttade in i början av 1800- talet.

Ljudfil - Ringmuren

Om du nu traskar iväg österut till den lilla gångvägen mot Köpmannagatan så ser du först ruinerna av kapellet vid Sankta Annas Hospital. Claus Denne hette dansken som vigde sitt liv åt de sjuka och hemlösa. Denne grundade år 1524 sjukhus, ålderdomshem och härbärge för resande. Det fanns också ett litet kapell fast det inte var kyrkan som stod bakom verksamheten. Verksamheten tog slut hundra år senare när Åhus förlorade sin status som stad. Mitt emot ser du en liten oansenlig korsvirkesstuga. Men den väl tilltagna öppna spisen och skorstenen räddade livet på Karl XI som på prästens inrådan gömde sig i rökgången, ovanför spjället, för att undkomma danskarna. Huset kallas sedan dess för Kungsstugan. Gå en liten bit österut och förvåna dig över Stensarkofagen. Den var lastad på ett skepp som gick i kvav på 1700-talet och förknippas med sägnen om Prinsessan från havet. Det sägs att kustborna lurade fartyget att gå i kvav.

Sväng sedan ned mot Gamla Skeppsbron. Här finns resterna av det som kanske varit Nordens första universitet, Dominikanerklostret. Ett kultur- och lärosäte av rang, som tog slut i samband med reformationen och 1537 tog kungen över klostret. Sten från byggnaderna forslades till den nya staden Kristianstad. En bit uppströms ån ser du Äspetbron, en svänghjulsbro som 1908 ersatte färjetrafiken över till den andra sidan. Här fanns brovaktarstuga och det kostade fem öre att nyttja bron, tur och retur. 

Ännu en bit längre upp ligger Mölleholmen där Erik Dahlbergh under de skånska krigen försökte dämma upp Helge å så att Kristianstad skulle hamna under vatten. Försöket misslyckades dock då strömmen var för stark. Längs Gamla Skeppsbron ligger sommarens segelbåtar med vajande masttoppar och slående flagglinor. Här på Hamnpromenaden finns ett brett urval sommarrestauranger och krogar– och glassbåtar!

Ljudfil - Hamnpromenaden

Längst in ligger den anrika Gästgivaregården som stammar från 1700-talet. Hamnen domineras av spritfabriken – The Absolut Company. Här, och endast här, tillverkas all Absolut vodka. En enorm framgångssaga som en gång började med en fattig bondgrabb från Kiaby som hette Lars Olsson och via smart amerikansk marknadsföring på 1980-talet nu är ett av världens mest kända varumärken. Klocktornet har gett fabriken smeknamnet Spritkyrkan.

Ljudfil - Spritfabriken

En bit längre ut mot handelshamnen, i skuggan av den stora spannmålssilon, ligger borgruinen Aose Hus. Borgen låg på en holme, omgavs av en mur och en vattenfylld grav med en vindbrygga. Det byggdes troligen redan på 1000-talet, förstördes 1569 av hertig Karl och resterna begravdes under flygsand i många år innan de grävdes fram i slutet av 1800-talet. Det har allmänt ansetts att ärkebiskop Eskil var byggherre till slottet, men nya utgrävningar på 2000-talet har gett nya kunskaper och nu gissar man att kanske Knut den store, kung över både Danmark och England, var Aose Hus förste herre. 

Ljudfil - Åhusborgen

Tar man sig över hamnen hamnar man i Kronoskogen, ett naturreservat mitt i byn med Nordens kanske sista jättepraktbaggar. Längst ut ligger fågellagunen med utsiktstorn där man kan studera vadarna komma och gå. Vill man istället studera badarna, fortsätter man söderut längs kusten och når Äspetstranden. Sedan har man kilometer efter kilometer av härlig vit sandstrand framför sig. I Yngsjö finns det hund- och naturistbad.

Ljudfil - Kronoskogen

När ålamörkret kommer och badarna gått hem tänds fotogenlamporna i ålabodarna och det dukas till ålagillen längs med kusten. Åhus är ålfiskets centrum och än idag är det en levande kultur.

Ljudfil - Ålakusten

Norr om Åhus hamn ligger Täppetstranden med badbrygga och friluftsbad, pizzerior och restauranger, konferenshotell, camping och minigolf. Här samlas elitspelare i både beachhandboll och beachsoccer och sommarnätterna blir långa.

Ljudfil - Badlivet

Degeberga på egen hand

I Degeberga, ett par mil söder om Kristianstad, finns flera utflyktsmål och vandringsleder. Du guidas till tolv besöksmål som du kan läsa mer om. Det finns även ljudfiler med mer information.

Missa inte att lyssna på ljudfilerna nedan för en härligare upplevelse. Ljudfilerna finns även samlade under rubriken Relaterad information i en komprimerad mapp för snabbare nerladdning. Texten finns också i en nedladdningsbar pdf.

Forntida Degeberga

I norra Degeberga, på Domarringsvägen, ligger ett fornminne av stenar som kallas just domarringen, men som arkeologerna nu anser är en skeppssättning. Några hundra meter väster om denna gjordes 2011 en häpnadsväckande upptäckt. Då hittades en minst 185 meter lång stolprad från folkvandringstiden, ungefär 500 år efter Kristus, som tyder på att platsen haft stor betydelse. Ännu vet inte arkeologerna exakt vad radmonumentet är för någonting, men de gör jämförelser med historiska platser som Gamla Uppsala och Anundshög vid Västerås. Degebergas historia är på väg att skrivas om. En stridsyxegrav i området visar att trakten var befolkad redan 2500 år före Kristus.

Ljudfil - Forntida Degeberga

Baltiska huset

Högst upp på Tingsvägen som skär genom Degeberga från norr till söder, ligger Baltiska huset. Det är det gamla äggpackeriet, en gång Degebergas förnämsta industri, som också var bostad åt entreprenören Enoch Flygare. Huset med de stora grå trappstensgavlarna är ett av få kvarvarande minnen av 1914 års Baltiska utställning i Malmö, där det fungerade som restaurang tills utställningen slog igen på grund av första världskriget. Enoch Flygare köpte det och lät bygga upp det på nytt i Degeberga.

Ljudfil - Baltiska huset

Degeberga kyrka

Degeberga kyrka byggdes i slutet av 1100-talet och renoverades i mitten av 1800-talet. I dag är kyrkan mest känd för hur den renoveringen totalt förändrade kyrkans ursprungliga utseende. Här finns en predikstol från 1592 som skänktes när Henrik Brahe på Vittskövle slott frisknade till efter en svår sjukdom. Här finns också ett altarskåp från 1920-talet med fem skulpturer av den kände konstnären Ivar Johnsson.

Ljudfil - Degeberga kyrka

Degeberga backar

Degeberga backar med Söndre klack, eller Sockertoppen som den också kallas, utgjorde paradiset, Körsbärsdalen, i filmen Bröderna Lejonhjärta av Astrid Lindgren. Här finns två vandringsleder, längs den slingrande Forsakarsån eller över den mer krävande Söndre Klack. Kullarna formades för tusentals år sedan av mäktiga isälvar och är idag ett av få sandstäppsområden i Sverige, som stått emot både militärövningar och grusindustri. Degeberga backar är sedan 2008 naturreservat.

Ljudfil - Degebergabackar

Järnvägen och banvallen

Järnvägen blev startskottet för Degebergas moderna utveckling. År 1881 stod bansträckan klar från Karpalund till Degeberga. Den kostade 700 000 kronor, inklusive lok och vagnar.

År 1900 var förlängningen till Brösarp, Östra Skånes Järnvägar, färdig. I dag är spåren borta och banvallen runt Degeberga backar en idyll och en del av den vackra cykelleden mellan Kristianstad och havet vid Maglehem.

Ljudfil - Järnvägen

Flora och fauna

I de lätta sandjordarna på Degeberga backar trivs en rad rara arter som sandnejlika, sandlilja och tofsäxing. Backsippan är talrik på senvåren och under sommarkvällarna doftar backtimjan.

Här lever en rik fauna av dyngbaggar, som månhornsbaggen, och här kan man få möta sandödlan, vår största ödla som kan bli 22 centimeter lång. Kungsfiskare, strömstare och stenskvätta är några av fågelarterna som trivs i området

Ljudfil - Linne flora och fauna

Forsakarsravinen

Forsakarsravinen är naturreservat sedan 1929. En strid älv från inlandsisens tid har skurit ut ravinen ur berget och bildat Skånes två högsta vattenfall med 7,4 respektive 10.6 meters fallhöjd. Miljön vid Forsakar med ravinen, bäcken och fallet, har gett upphov till en rad folksagor och sägner med jättar, pysslingar och andra skogsväsen. Efter istiden kom jättarna till bygden och en vacker jätteflicka förälskade sig i en stilig människopojke. Hon grävde ut en grotta där de hade sina hemliga kärleksmöten, men en svartsjuk jätte grävde ett dike, ledde om en bäck och släppte på vattnet som dränkte dem i hålan. Så uppstod Forsakarsfallet enligt gammal folktro.

Ljudfil - Ravinen

Hembygdsparken

Hembygdsparken i Mörkavadsåns dalgång har ett tiotal intressanta byggnader med allehanda gamla föremål. Vagnmuseet med vagnar från bland annat traktens slott är ett populärt besöksmål, men här finns också skulptören Ivar Johnssons ateljé från Segesholm och ett museum med en stor samling av Ivar Johnssons konst.

Ljudfil - Hembygdsparken

Degeberga marknader

Degeberga är en gammal och traditionsrik marknadsplats i östra Skåne. Degeberga marknad är en av de stora skånska familjemarknaderna i början av juli månad. I hembygdsparken hålls också en av Sveriges största antik och samlarmarknader med uppemot 400 utställare och årligen cirka 20 000 besökare.

Ljudfil - Degebergamarknad

Spelmansstämman

Helgen före midsommar är det traditionell spelmansstämma i Degeberga hembygdspark. Varje år. Stämman har sina rötter i början av 1980-talet. Klockan tolv, natt, mot söndagen ringlar sig musiken ned mot Mörkavadsbäcken för näckaspel i en förtrollande inramning som inte kan fås någon annanstans.

Ljudfil - Spelmansstämman

Mörkavad

Mörkavad, nedanför hembygdsparken, var en gång ett samhälle som till och med växte sig större än själva Degeberga. Här samlades de som arbetade på de stora godsen, fattigfolket, och här byggde de sina egna enkla backstugor av lera. Emelie är den mest kända av Mörkavadsborna. Hon fick jobb vid Bäckaskogs slott och blev en i raden av kung Karl XV:s älskarinnor. Författarinnan Eva Waldemarsson har porträtterat Emelie från Mörkavad.

Ljudfil - Mörkavad

Vittskövle slott

Några kilometer öster om Degeberga ligger en av Skånes vackraste renässansborgar, Vittskövle slott. Det har hundra rum, anor från 1550-talet och den danska släkten Brahe. Ännu i dag är det privatbostad. Nu heter släkten Stjernswärd. Många färgstarka personer knyts till slottet, en av dem var Christian Barnekow som sägs ha gett sin häst och sitt liv för den danske kungen Christian IV. Han höggs ned av svenskarna. Hans sonson, som också hette Christian Barnekow, blev istället svensk hovrättspresident och togs upp i det svenska Riddarhuset. Slottsparken är öppen för besök.

Ljudfil - Vittskövle

Humleslingan på egen hand

En kulturhistorisk resa i Ivösjöbygden! På vackra vägar runt Skånes största sjö - Ivösjön - går Humleslingan en bilväg på cirka 5 mil. Här finner du Sveriges enda humletorka tillsammans med ett 40-tal andra sevärdheter.

Lyssna gärna på ljudfilerna nedan för en härligare upplevelse. På Humleslingekartan finns fler besöksmål att upptäcka längs slingan runt Ivösjön. Kartan hittar du under länkar.

Trolle Ljungby slott

Slottet ligger på slätten öster om Kristianstad. Vidsträckta odlingsfält, alléer och bebyggelser runt renässansslottet ger området dess speciella karaktär. I anslutning till slottet finns en medeltidskyrka.

Ljudfil - Trolle Ljungby

Kjugekull

På Kjugekull finns storslagen natur med fantastisk utsikt. Tre olika strövstigar med faktapunkter, hembygds- och utemuseum och fornminnen ger många möjligheter till upplevelser. Området anses vara ett av Europas bästa för bouldering, en form av klättring. En naturskön vandringsled löper mellan Kjugekull och Bäckaskog slott.

Ljudfil - Kjugekull

Bäckaskog slott

Slottet ligger vackert på näset mellan Oppmannasjön och Ivösjön. På 1200-talet flyttade munkar från Vä hit och uppförde ett nytt kloster, idag en del av slottet. Karl XV hade sitt sommarresidens och lustslott här i mitten av 1800-talet, då slottet hade sin storhetstid. Slottet med sin vackra slottspark, paradvåning, 1700-talsstall, klosterkapell, hotell och restaurang är öppet för allmänheten.

Ljudfil - Bäckaskog

Havsdrakarnas Hus, Bromölla

Besök Havsdrakarnas Hus och gör en tidsresa 80 miljoner år tillbaka i tiden. Utställningen visar fossil, bilder och modeller från vad Krithavets djurliv lämnade efter sig i vår bygd. Kom in och möt en havsdrake!

Ljudfil - Havsdrakarnas hus

Gudahagen

Ett område som troligen har bestått av 250 resta stenar och rösen. Gudahagens ursprung och funktion har inte kunnat fastställas men man har påträffat gravar från både järnålder och kristen tid. I folktradition utpekas Gudhagen som offerplats eller hednatempel. 

Ljudfil - Gudahagen

Humletorkan

Humletorkan i Näsum byggdes 1926 och drevs av Föreningen för Svensk Humleodling. Odling av humle har förekommit i stora delar av Skåne men koncentrerades senare till Näsumtrakten. 1927 fanns 78 odlingar kring Näsum. Under andra världskriget ökade humleodlingen. Efter krigsslutet ökade importen och de svenska odlarna tvingades 1959 upphöra med verksamheten. Kaffeservering, vandrarhem och hantverk.

Ljudfil - Humletorkan

Blistorp (by och gravkapell)

Mitt i Blistorp, i den norra delen av Bromölla kommun, ligger Blistorps kapell. Det korsformiga kapellet i gråsten uppfördes år 1804 av köpmannen och industriidkaren Valentin Textorius och dennes maka. Kulturlandskapet kring byn och Blistorpasjön är omgivet av stora bokskogar och korsas av många välbevarade stengärden.

Ljudfil - Blistorp

Vånga

Vånga kyrka vars äldsta delar daterar sig från 1200-talet fick sin nuvarande utformning 1867. Sevärt i kyrkan är Per Siegårds stora fresk, där Kristi förklaring förlagts till det mjukt böljande landskap som man har utsikt över från kyrkbacken.

Ljudfil - Vånga

Ivö

Skånes enda landsvägsfärja går till Skånes största ö, Ivö. Turen tar 7 minuter. Färjan heter Karna efter kvinnan som för 100 år sedan brukade ro över sjön kvällar och nätter, om man knackade på rutan till stugan ovanför färjeläget i Barum.

Ljudfil - Ivö

Ivöklack

På Ivö klack finns flera utmärkta olika långa vandringsleder med rastbänkar och vackra utsikter över Ivösjön. Vandringen längs lederna är medelsvår och bitvis konditionskrävande då den leder upp till 133 m ö h. I det övergivna kaolin- och kalkbrottet går det att leda fossiler som minne av besöket.

Ljudfil - Ivöklack

Biskopskällaren

Biskopskällarenligger vid Hovgården 2 km sydost om Ivö kyrka. Av den praktfulla borgen Ivöhus återstår nu endast ruinen av bottenvåningen. Den uppfördes av den danska ärkebiskopen Andreas Sunesen, som svårt sjuk tillbringade sina sista år på Ivö på 1200-talet.

Ljudfil - Biskopskällaren

Du kan även lyssna på en ljudfil om Edenryd. En bonus!

Ålakusten på egen hand

Ålakusten, eller Den Blå Linjen, som den även kallas är kuststräckan mellan Åhus och Stenshuvud i östra Skåne. Den fyra mil långa sträckan består av en enda sammanhängande vit sandstrand blandat med strandskog och sanddyner mellan havet och bebyggelsen inåt land.

Ljudfil - Kust och bodar

Ljudfil - Historia

Ljudfil - Ålen

Ljudfil - Ålafisket

Ljudfil - Ålagillet

Ljudfil - Längs kusten

 

Torsebro på egen hand

Torsebro ligger cirka tio kilometer norr om Kristianstad, precis vid Helge å. Orten är mest känd för Torsebro krutbruk, som grundades på 1680-talet. Det kom till på kungligt initiativ och syftet var att förse den svenska krigsmakten och de två fästningsstäderna Kristianstad och Karlskrona med krut.

Lyssna gärna på ljudfilerna nedan för att lära dig mer om Torsebro och krutbruket.

Besöker du de externa länkarna får du mer information.

Ljudfil - Torsebro

Ljudfil - Krutbruket

Ljudfil - Byn

Ljudfil - Fisket

Ljudfil - Vinet

Medeltida Åhus

Medeltida Åhus är en app till din smartphone. Ladda ner den och ta dig runt på en 2,8 km lång slinga innanför den gamla stadsmuren. Längs med slingan görs stopp för att få reda på vad Åhus har för synliga medeltida rester. Besök sidan och läs mer om Medeltida Åhus via länken:

Tivolirundan

Den här 1,8 km långa rundan tar dig längs Helgeåns vilda våtmark och Tivoliparkens lummiga grönska. Läs och lyssna på Vattenrikets webbsida via länken:

Linnérundan

Linnérundan är tillägnad Carl von Linné som besökte våtmarkerna runt Kristianstad för drygt 250 år sedan. Här kan besökaren fortfarande uppleva delar av det landskap som Linné beskrev. Läs och lyssna på Vattenrikts webbsida via länken:

Be here then

Med appen Be Here Then kan du uppleva hur Kristianstads hus och miljöer såg ut tidigare. Gå runt i staden och när du är på rätt ställe visas en eller flera bilder från samma plats. Filmen visar hur du ska göra.

Fler sidor

Medborgarcenter hjälper dig

Vi hanterar dina frågor om kommunens verksamheter och du kan besöka oss, ringa oss eller skriva. Oftast får du hjälp direkt, annars lotsar vi ditt ärende rätt.

Öppet Stänger kl. 17.00
Hjälpte informationen på sidan dig?