Skärgårdsrundan

En ny cykeltur som i Åhus svänger österut mot fiskelägena Landön och Tosteberga.

Passa på att handla i en gårdsbutik på din väg mot skärgården. Fotograf: Sven Persson, swelo.se
Passa på att handla i en gårdsbutik på din väg mot skärgården. Fotograf: Sven Persson, swelo.se

Turen följer Sydostledens skyltning från Kristianstad söderut. Du passerar Hammarsjön, Ekenabben, Viby och Rinkaby ner mot Åhus.

Ekenabben är en av Vattenrikets besöksplatser och här kan du uppleva fågelliv, blomprakt och de månghundraåriga ekarna.

Läs till besöksplats Ekenabben

Innan du riktigt kommit fram till orten Viby ligger Frestad gård. En liten gård med servering och en liten butik. Serveringen erbjuder mat på eget kött och smaskig fika.

Länk till Frestad gård på Instagram

För att besöka Håslövs ängar följer du skyltning i Viby. Området skjuter ut som en stor halvö i Hammarsjön och är en av landets största inlandsstrandängar.

Länk till besöksplats Håslövs ängar

I Viby finns det en populär gårdsbutik. Den heter Viby potatis och trots namnet har butiken det mesta, stort utbud av grönsaker, ägg, sylt, charkprodukter och prisade skorpor. Gårdsbutiken har funnits sedan 1976. Gårdsbutiken är även ett storkcenter och du kan se dem häcka på gårdstaken.

Länk till Viby potatis Facebooksida

Länk till besöksplats storkcenter

Utanför Viby hittar du nästa besöksplats i Vattenriket. Hercules är ett naturreservat och har ett varierande landskap med öppna ängar, vidsträckta vassar, videsnår och spännande dammiljöer. 

Länk till besöksplats Hercules

I Åhus finns det gott om boende, caféer och restauranger. Gör ett besök på Absolut Home, njut en glass längs hamnpromenaden och se Sveriges näst bäst bevarade medeltida stadsmur. Åhus fanns redan på medeltiden och här finns mycket att upptäcka från den tiden.

Det finns två guider som kan vara spännande att utforska på egen hand i Åhus. Det finns en som heter Åhus på egen hand som ger information om sevärdheter och intressanta platser i Åhus. Den andra heter Medeltida Åhus och har ett fokus på hur det var att leva i Åhus under medeltiden.

Länk till Åhus på egen hand

Länk till information om appen Medeltida Åhus (Endast för iphone)

I Åhus finns det tre besöksplatser för Vattenriket. De är Sånnarna, Aosehus och Äspet. Sånnarna är de sandiga markerna runt Åhus som har brukats av oss människor åtminstone sedan bronsåldern. Aosehus är resterna från en medeltida fästning, byggd där Helge å en gång mynnar ut i havet. Namnet ”Aosehus” betyder just ”huset vid åmynningen”. Och Äspet är ett naturreservat som ligger vid stranden, strax söder om Åhus hamn. Här finns en populär badplats som heter Snickarhaken.

Länk till besöksplats Sånnarna

Länk till besöksplats Aosehus

Länk till besöksplats Äspet

Cykelturen går österut från Åhus till fiskelägena Landön och Tosteberga över Rinkaby skjutfält. Tänk på att kontrollera aktuella skjutövningar innan du passerar! Vill du besöka Landön får du ta en avstickare mot havet när du når Vanneberga. På Landön finns både camping och badplats. I Vanneberga finns möjlighet till boende hos Antjes Bed & Breakfast.

Länk till Antjes Bed & Breakfasts webbsida

Länk till Landöns Camping

Länk till mer information om våra badplatser

När du cyklat till Tolle Ljungby slott kan du besöka Charlis bryggeri eller Trolle Ljungby Viltbod. Slottet går inte att besöka men ta gärna del om slottets historia och sägnen kring trollen, hornet och pipan.

Läs mer om Trolle Ljungby slott på deras webbplats

Länk till Charlis bryggeris webbplats

Länk till Trolle Ljungby Viltbods webbplats

Mellan Trolle Ljungby och Tosteberga ligger det lilla samhället Östra Ljungby. Detta är ett chokladens mecka. Minas chokladstudio erbjuder allt för chokladälskaren. Du kan boka chokladfrukost, chokladprovningar och chokladkurser. I butiken finns en variation av chokladprodukter och i caféet servers smaskig chokladfika eller buffé på chokladvåfflor.

Länk till Minas chokladstudios webbplats

Framme i Tosteberga kan du stanna till hamnen och njuta av den härliga utsikten. Precis innan hamnområdet ligger Tosteberga ängar. Strandängarna i naturreservatet skiftar under våren i gult och lila av gullvivor och backsippor. Du kan vandra längs olika strövstigar. Här kan du även se den mäktiga havsörnen. 

Läs mer om Tosteberga ängar

Strax innan hamnen ligger även Längan i Tosteberga som under söndagar har öppet för loppis och servering.

Länk till Längan i Tostebergas Facebooksida

I Tosteberga finns även Bodelssons by the Sea, ett litet hotell för vuxna precis vid havet. Ett boende som andas lugn och avkoppling.

Länk till Bodelssons by the Seas webbsida

Fortsätter du norr ut från Tosteberga passerar du Nymölla och sen ansluter cykelturen till Sydostleden som tar dig tillbaka mot Kristianstad.

Vid Bäckaskog kan du stanna till och se på Maglestenen, den stora stenen som sägs ha blivit ditkastad av trollen som ville förhindra att kyrkan i Åhus byggdes. 

Läs mer om sägnen kring stenen

Cyklar du vidare kommer du till Fjälkinge. I byn ligger den lilla butiken Rolfssons diversehandel som bland annat säljer möbler och inredning från Frankrike. Från Fjälkinge tar cykelvägen dig tillbaka till Kristianstad.

Länk till Rolfssons Diversehandels webbplats

Cykelturens längd: 62 km

Hjälpmedel under cykelturen

Ladda ner en karta över turen. På kartan är olika besöksmål markerade.

Karta över cykelturen Skärgårdstrudan (pdf)

Om du har ett program eller en app som kan visa GPX-filer kan du ladda ner en GPX-fil för cykelturen. Läs mer om hur en GPX-fil fungerar

Skärgårdsrundan (GPX)

Meddela fel på sidan

Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

* Obligatoriskt om du vill få svar

Det du skickar till kommunen blir allmän handling.