Råbelövssjön runt

Den mest populära av våra cykelturer som bjuder på naturskön cykling runt Råbelövssjön.

Stanna till vid en badplats när du cyklar vid Råbelövssjön. Fotograf: Apelöga
Stanna till vid en badplats när du cyklar vid Råbelövssjön. Fotograf: Apelöga

När du lämnar Kristianstad cyklar du på cykelvägar ut ur staden och fram till strax söder om Balsby. Där behöver du korsa vägen för att fortsätta längs med cykelleden som går banvallen norrut längs Råbelövssjöns östra sida. Både i Balsby, Österslöv och Ekestad finns badplatser som är trevliga att stanna till på för ett dopp.

Länk till mer information om våra badplatser

I Österslöv hittar du Bykrogen som erbjuder både övernattning i hotellet eller a la carte i restaurangen. I Österlöv finns även sommarcaféet Gaston & Vega. Ett veganskt trädgårdscafé med hembakta kakor.

Länk till Bykrogens webbplats

Länk till Gaston & Vegas Facebooksida

Fortsätt cykla norrut längs med sjön till idylliska Ekestad. Här går turen genom äppelodlingar och beteshagar. Cykellturen svänger runt sjön och forsätter ner längs med sjöns västra sida, med Balsberget på ena sidan och den glittrande sjön på den andra.

Balsberget är en av Kristianstads Vattenrikes besöksplatser. Naturreservatet har flera markerade vandringsleder. På toppen av urberget har du en milsvid utsikt. På Balsbergets sluttning finns en av Skånes största grottor. Grottan är en viktig övervintringsplats för flera fladdermusarter och hålls därför stängd under vinterhalvåret. Perioden 16 april – 14 oktober går det att besöka grottan på egen risk.

Länk till mer om besöksplatsen Balsberget

När du kommer söder om sjön är det dags att korsa Arkelstorpsvägen igen!

Om du känner för en liten avstickare med lite extra guldkant ligger restaurangen Hemma på Sörgården strax söder om Balsby på Kristianstadsslätten. En mindre restaurang för max 12 personer där hållbarhet och råvaran är fokus. Det är populärt att äta här så glöm inte att boka i god tid före besöket.

Läs mer om restaurangen Hemma på Sörgården

Cykelturens längd: 22 km

Hjälpmedel under cykelturen

Ladda ner en karta över turen. På kartan är olika besöksmål markerade.

Karta över Råbelövssjön runt (pdf)

Om du har ett program eller en app som kan visa GPX-filer kan du ladda ner en GPX-fil för cykelturen. Läs mer om hur en GPX-fil fungerar

Råbelövssjön runt (GPX)

Meddela fel på sidan

Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

* Obligatoriskt om du vill få svar

Det du skickar till kommunen blir allmän handling.