Kristianstadsturen

Cykla en stadsnära tur med mycket natur. Följ Helge å och Hammarsjön till Ekenabben. En perfekt plats för att pausa, innan du cyklar vidare mot stadsdelen Hammar och in till city igen.

Pausa vid Hälsoträdgården och njut av utsikten på Helge å och naturum Vattenriket. Fotograf: Sven Persson, swelo.se
Pausa vid Hälsoträdgården och njut av utsikten på Helge å och naturum Vattenriket. Fotograf: Sven Persson, swelo.se

Cykla från Kristianstads city väster ut till stadens park - Tivoliparken. Om du vill kan du stanna till och utforska parken lite. I vår guide Kristianstad på egen hand kan du lära dig mer om parkens historia och även om teatern som ligger mitt i parken.

Länk till Kristianstad på egen hand

Redan här kan du göra en liten avstickare från cykelturen och ta bron över Helge å för ett besök på naturum Vattenriket.

Kristianstads Vattenrikes besökscenter ligger i anslutning till staden Kristianstad. Här kan du utforska utställningen på egen hand eller följa med på en guidad tur. I utställningen kan du leta märlor i bäcken, titta på djur och njuta av vyn från panoramafönstret. Missa inte att ta en hisnande flygtur med farkosten och simulatorn Opteryx! På naturum finns också restaurang och café Bistro Årum.

Läs mer om naturum Vattenriket

Tillbaka till Tivoliparken följer du grusvägen längs med Helge å söderut. I Kristianstad på egen hand finns fler platser som du passerar längs med cykelvägen. Det är bland annat den gamla yllefabriken Yllan, Kristianstad Arena och Järnvägsmuseet som förr var järnvägsstationen Kristianstad Södra.

Läs mer om Järnvägsmuseet

När du cyklat ut ur staden följer cykelvägen Hammarsjöns strandkant. Den stora skruven under tak på din vänstra sida är Arkimedesskruven. Den användes när den engelske ingenjören John Milner pumpade vatten ur Nosabyviken och torrlade stora delar som idag är bebyggt område i Kristianstad.

Om du cyklar till höger kommer du ner till naturområdet Ekenabben för att uppleva fågelliv, blomprakt och de månghundraåriga ekarna som växer här.

Läs mer om Ekenabben

Tillbaka på cykelleden vid Arkimedesskruven har du möjlighet att göra en ny avstickare. Istället för att svänga vänster mot stadsdelen Hammar fortsätter du rakt fram en liten bit för att svänga höger in på Fågelängsvägen. Här ligger Frestad gård. En liten gård med servering och en liten butik. Serveringen erbjuder mat på eget kött och smaskig fika.

Länk till Frestad gård på Instagram

Fortsätt på cykelturen genom att cykla på gång och cykelvägen som följer Otto Lindenows väg genom stadsdelen Hammarslund. På vägen dit cyklar du under E22:an och Fundationsvägen.

När du har cyklat över Blekingevägen och följt cykelvägen längs med villområdet Hammar på höger sida kan ta en ny avstickare. Tar du höger och följer villaområdet gräns, för att sedan cykla över ängarna hamnar du på restaurangen Birgers Trädgård. Här är det kvällsöppet med fokus på burgare och stenugnsbakade pizzor. Vissa söndagar arrangeras även brunch.

Länk till Birgers Trädgård

Följ cykelleden tillbaka till Kristianstad city. 

Cykelturen är ca. 9 km.

Hjälpmedel under cykelturen

Ladda ner en karta över turen. På kartan är olika besöksmål markerade.

Karta över Kristianstadsturen (pdf)

Om du har ett program eller en app som kan visa GPX-filer kan du ladda ner en GPX-fil för cykelturen. Läs mer om hur en GPX-fil fungerar

Kristianstadsturen (GPX)

Meddela fel på sidan

Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

* Obligatoriskt om du vill få svar

Det du skickar till kommunen blir allmän handling.