Cykla i Kristianstads Vattenrike

En värld av vatten som upplevs bäst från cykelsadeln.

Härliga cykelvägar mellan Hanöbukten och Hammarsjön.
Härliga cykelvägar mellan Hanöbukten och Hammarsjön.

Sällan är naturen så nära som mitt inne i Kristianstad där Vattenrikets mäktiga miljöer fortsätter ända ner till Hammarsjön. Följ östra kanten av sjön och ta sikte på Hanöbuktens stränder innan du återigen cyklar inåt landet, förbi Degeberga och Gärds Köpinge tillbaka till Kristianstad. En tur på 65 km, med otaliga övernattningsmöjligheter längs vägen.

Att cykla är på något sätt den bästa lösningen för att uppleva Vattenriket som mest. Kanske kunde en promenad vara bättre, då är tempot lägre och man har möjlighet att njuta av varenda steg i landskapet, men samtidigt är vandring långsamt och man tar sig bara någon mil om dagen. Då är det bättre att cykla Stora Vattenriketrundan och kliva av då och då för att njuta av landskapets skiftningar, djur och natur eller bara sitta ner i gröngräset med en kopp kaffe. Orkar du inte släpa på en egen matsäck finns det fina kaféer och krogar längs vägen där du kan både fika, luncha eller skämma bort dig själv med en trerätters. Dessutom kan du övernatta.

Håslövs ängar bjuder på bra naturupplevelser nära vattnet.
Håslövs ängar bjuder på bra naturupplevelser nära vattnet.

Håslövs ängar

De vackra strandängarna sydväst om Viby översvämmas nästan årligen av Hammarsjöns vatten där de fuktiga ängs- och betesmarkerna bjuder på goda förutsättningar att se vadarfåglar som rödspov, tofsvipa. enkelbeckasin, storspov och rödbena. Dessutom är det inte ovanligt att se fiskgjusar som ryttlar i strandkanten. Mellan den 15 mars och 15 juli är det besöksförbud i hagarna (för att skydda häckande fågel). Du får däremot gärna promenera runt grusvägen (cirka 3 km) och snedda över stigen tillbaka mot parkeringen där det finns både toalett och informationsskyltar. Missa inte fågeltornet längs ner i söder där du kommer ända ut i vattenlinjen. Tänk på att det är olämpligt att ge sig in i hagarna med hund eftersom nötkreaturen, vanligtvis ungdjur lätt blir närgångna av ren nyfikenhet.

Cykla vid gula rapsfält
Härliga rapsfält lyser upp längs vägen.

Viby potatis

Therese Collin driver Viby potatis tillsammans med Fredrik Nordström.
Therese Collin driver Viby potatis tillsammans med Fredrik Nordström.

Bara en kilometer från Håslövs ängar hittar du gårdsbutiken Viby Potatis där du bortsett från sju olika sorters potatis (det är så många sorter man odlar på gården) kan köpa grönsaker, frukt, småkakor och Ottos glass av Fredrik Nordström och Therese Collin som driver gården.

- Jag bor i Horna och cyklar in till Kristianstad ett par gånger i veckan, säger Hanna Persson och vänder ansiktet mot vårsolen innan hon återigen blir allvarlig: Tänk om fler människor förstod hur härligt det är att cykla och hur fint det skånska landskapet är. Dessutom är det helt gratis. Helt enkelt bra för både kropp, knopp och plånbok, säger Hanna Persson och skrattar. Du hittar Viby potatis påViby Kyrkväg vid sidan om kyrkan.

Storkarna i Vattenriket

Precis på nocken av två maskinhallar alldeles bakom Viby potatis häckar två storkpar på varsin maskinhall. Trots att man byggt häckningsplattformar på andra delar av gården, för att underlätta bobyggandet väljer storkarna att bygga fritt med god utsikt över gårdsplanen. Storkarna är inte särskilt lättskrämda om du håller dig på avstånd, men visa respekt och gå inte för nära för att förhindra att de lämnar boet. 1954 försvann storkarna från Skåne, i första hand för att våtmarkerna dikades ut i ett rasande tempo och att miljöerna helt enkelt försvann. Trettiofem år senare, 1989 startade det skånska storkprojektet med målsättningen att återetablera den svenska storken som en naturlig del av den svenska faunan. Numera finns ett trettiotal friflygande storkpar, men målsättningen är att komma upp i 150 fritt häckande par.

Fakta: Storkarna inleder häckningssäsongen redan i april då de bygger bo och parar sig och ruvar sedan på äggen i omkring 30 dagar innan ungarna kläcks. Tio veckor senare, i slutet av sommaren är ungarna redo att lämna boet (www.storkprojektet.se).

Häckande stork på taken i Viby.
Häckande stork på taken i Viby.

Från Viby rullar vi längs cykelvägen söderut mot Rinkaby och Horna innan turen svänger tvärt österut i Åhus, rakt ut mot havet. På den östra sidan av Hammarsjön följer Stora Vattenriketrundan Sydostledens röda skyltar som är tydligt markerade i vägkanten. Först i Maglehem svänger Stora Vattenriketrundan norrut medan Sydostleden fortsätter söderut mot Simrishamn. Väl i Åhus passar vi på att doppa fötterna i havet och tar en efterlängtad lunch.

Åhus & havet

Det är något speciellt med de långa stränderna i Åhus. Kanske är det ljuset, känslan av att sommaren äntligen är här eller helt enkelt att det bara är trevligt i Åhus. Missa inte de härliga badhytterna i kulörta färger i kanten av tallskogen som löper parallellt med strandlinjen norrut. Sommartid är uteserveringen vid Åhus Seaside ett måste, boka helst rummen som vetter mot havet, gärna så nära ensamma tallen som möjligt (en ensam tall på stranden) om du funderar på att övernatta i Åhus. Härifrån är det inte särskilt långt till hamnen där åkanten bjuder på trevliga matställen och en lång rad glass- och fikahäng. På nyöppnade Absolut Home kan du gå en guidad tur i spritfabriken (295 kronor), lära dig blanda drinkar eller käka lunch – eller middag – i restaurangen. Boende: Åhus Seaside eller Åhus Vandrarhem.

Ensamma tallen i Åhus.
Ensamma tallen i Åhus.

Medan stränderna i Åhus är tajta och välbesökta är de långa stränderna i Yngsjö betydligt mer tillåtande. Här kan du till och med hitta en egen del av stranden utan att trängas med andra. Cykelvägen från Åhus löper parallellt med havet och riksväg 118 i tallskogen hela vägen ner till Rigeleje.

Härliga Åhus Seaside och Torget i Åhus
Härliga Åhus Seaside (första bilden). Torget i vackra Åhus (andra bilden).

Pittoreska Maglehem

I Maglehem följer vi asfaltsvägen rakt in mot den skinande vita kyrkan, med terrakottafärgat tak som fångat vår nyfikenhet. Byn omnämns redan första gången 1135 och knappt hundra år senare uppfördes kyrkan på den plats där den står än idag. Av de ursprungliga tolv gårdarna som brukades i byn i slutet av 1700-talet återstår bara två på sina ursprungliga lägen. Trots att många gårdar skiftades ut under de svenska skiftesreformerna på 1700- och 1800-talen ger bystrukturen ändå en fin uppfattning om hur skånska byar såg ut innan jordbruksreformerna.

Från Maglehem fortsätter cykelturen åt nordväst i riktning mot Degeberga och den vackra ravinen i Forsakar där ramslök, strömstare och mäktiga rasbranter gör oss nyfikna. Lås cykeln vid parkeringen och fortsätt in i ravinen till fots. I rätt ljus är nämligen skogsområdet magiskt med fallna träd och gammelskogens charm. Totalt är ravinen närmare 40 meter djup med två av Skånes högsta vattenfall. Missa inte Degeberga Hembygdspark när du ändå är i trakten.

Cykelturen tillbaka till Kristianstad går i makligt tempo förbi Everöd*, Gärds Köpinge* och Norra Åsums utkanter (cirka 30 km). Här och var lyser blommande rapsfält upp det böljandet landskapet. Sextiofem kilometer – så lång är Stora Vattenriketrundan - är fullt möjligt att cykla på en och samma dag, men bäst upplevs cykelturen med en eller två övernattningar längs vägen. Varför inte på Åhus Vandrarhem eller Åhus Seaside i Åhus och hos julgransodlarna Bodil och Gunnar på gården i Borråkra strax utanför Degeberga.
www.cocoonmeetings.com
www.cigarrkungenshus.se
www.ahusseaside.se

 * I cykelvägen längs banvallen mellan GärdsKöpinge och Everöd anläggs nya ledningar. Cykelvägen är därför avstängd till och med 2021-04-01. Under tiden hänvisar vi till att cykla på bilvägen.

Fler cykelturer!

Det finns gott om vackra cykelturer runt om i Kristianstad. Packa cykelkorgen full med äggmackor, kaffe och kakor och ge dig ut på en dagstur i närområdet eller kombinera trevliga cykelturer med bra kaféer, restauranger och boenden längs vägen.

Du hittar mer information på www.kristianstad.se/cykla

 

 Text och bilder av Niklas Kämpargård

 

Meddela fel på sidan

Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

* Obligatoriskt om du vill få svar

Det du skickar till kommunen blir allmän handling.

Kontakt

Turistinformation

Telefon

044-13 50 00

Besöksadress

Rådhus Skåne

Västra Storgatan 12

291 80 Kristianstad

Läs mer