Oavsett var du börjar är turen runt Ivösjön alltid rund som i en cirkel. Från slotten i söder till skogsbygderna i norr där härliga matproducenter, stillsamma vägar och en vacker natur får dig att vilja stanna länge oavsett om du cyklar, åker bil, motorcykel eller husbil.

När många drömmer om en sommar vid havet är det skönt att göra precis tvärtom och lämna kusten och dra rakt inåt land med planen att upptäcka nordöstra Skånes skönhet. Men vad du än gör så glöm inte badkläderna. Det finns nämligen gott om badplatser i Ivösjön och minst lika många fantastiska bad i stenbrott, bäckar och små insjövikar.

Bouldering vid Kjugekull

Det vackra Natura 2000-området vid Kjugekull är utan tvekan ett av Sveriges största och bästa områden för bouldering, alltså att klättra på låga höjder utan vare sig rep eller sele, horisontellt i stället för på höjden. Totalt finns det nästan 1 300 olika klätterproblem på de stora friliggande stenblocken som ligger som utkastade i terrängen. Här hittar du allt från låga sittstarter – alltså att du börjar problemet sittande på marken – till höga linjer, branta tak och utmanande traverser.  Är det första gången du besöker Kjugekull (för att bouldra) kan det vara smart att hänga med en kompis eller köpa föraren (en guidebok) Kjugekull Bouldering av Harald Bohlin och Carl Nilsask. Vill du inte klättra går det utmärkt att uppleva naturområdet till fots. För miljoner år sedan låg stora delar av Skåne under ytan med bara ett fåtal urbergsknallar som stack upp över ytan, där Kjugekull var en av dessa. Numera återstår ett femtiotal jättegrytor med lämningar av krita som visar att Kjugekull är åtminstone 75 miljoner år gammal. Längst upp på berget finns en fornlämning med okänt ursprung som möjligen varit en borg eller en gravhög. Det finns flera vandringsleder på området. Villands härads hembygdsgård med museum och kafé brann tragiskt nog ned till grunden i juli 2020 och de det mesta av museisamlingen har gått förlorat. Hembygdsföreningen har för avsikt att bygga upp en ny hembygdsgård. Den som vill stötta föreningen eller veta mer om föreningen och området kan gå in www.ypl.se/villands/ Länk till annan webbplats..

Bouldering på Kjugekull

Natura 2000-området Kjugekull där du kan testa på bouldering.

Bäckaskogs slott

Bara några kilometer från Kjugekull hittar du pampiga Bäckaskogs slott mellan de båda sjöarna Ivösjön och Oppmannasjön just där landtungan är som smalast. Bäckaskogs slott grundades redan på 1200-talet, då som ett Premonstratenserkloster. som upphörde vid reformationen i slutet av 1500-talet då danskarna övertog och byggde om slottet så att det fick sitt nuvarande utseende. Bortsett från en rad mer eller mindre kända innehavare, bland annat användes slottet som boställe för översten vid Södra skånska kavalleriregementet, tillbringade Karl XV sina somrar på Bäckaskogs slott under mitten av 1800-talet.

I dag kan du äta, fika eller stanna över natt på det pampiga slottet och gå en promenad i den minst lika vackra parken. Missa inte Karl XV:s paradvåning en trappa upp, kapellet och det förnäma slottsköket. Bortsett från fina hotellrum med egen toalett på rummet finns det också bed- & breakfastalternativ i Grindstugan eller Vapensmedens hus. 

Läs mer på www.backaskogsslott.se Länk till annan webbplats.  

Bäckaskog slott

Bäckaskogs slott.

Ivö – en pärla med hemligheter

Mitt i Barum hittar du gratisfärjan över till Ivö (eller Ivön som ön kallas i folkmun). Vill du övernatta på ön finns både campingar, Ivö Camping och Caravan Club Söndremark, och Ivögården Mat & Vingård där du också kan njuta av en avslappnad stund i de vedeldade badtunnorna, hyra kanot, kajak eller cykel för att utforska Ivöns natur och badplatser.  Missa inte Ivöklack och Ugnsmunnarna, grottor i strandkanten på den västra sidan av ön där man kan hitta stora mängder fossil. Den som vill lära sig mer om sina fynd från dinosauriernas tid kan sedan besöka Havsdrakarnas hus i Bromölla.En spännande anekdot är det tidiga fyndet av kaolin på Ivö, grunden till Iföverkens keramiska industrier som växte fram i Bromölla på andra sidan sjön. Ända fram till 1950-talet bröts kaolin på Ivö som sedan skeppades på pråmar till fabriken i Bromölla.
www.ivogarden.se Länk till annan webbplats., https://ivo-camping.nu/ Länk till annan webbplats. , https://caravanclub.se/camping/sondremark/
Länk till annan webbplats.
http://havsdrakarnashus.se/ Länk till annan webbplats.

Vånga 77:1

På kafé Vånga 77:1 alldeles vid Ivösjöns kant vid Vångabergets fot serveras maträtter med lokala produkter och läckra bakverk baserade på äpplen från Vångabygden tillsammans med specialiteterna Bergaknäcke och Annikas berömda kanelbullar.

– Vi baserar alla våra smaker på enkla grundläggande råvaror som mjölk, smör och närodlad frukt. Utbudet följer årstiderna och när äppelsäsongen tar slut ersätter vi äppelsmakerna med jordgubbar, hallon och blåbär ända fram till äppleskörd, säger Annika Olsson.

Missa inte möjligheten att följa med på en smakvandring eller matlagningsaktivitet och njut av traktens smaker, inspirerade av äpple, vatten, sten och skog. I butiken kan du köpa förädlade produkter av exempelvis marmelad, chutney och fruktdrycker vid sidan om Vångas egna björkprodukter. Jodå varje år tappar familjen Olsson/Hjelmqvist traktens björkar på sav för att tillverka sitt eget Björköl, ett bärnstensfärgat öl med ett ljust gulbrunt skum. Smaken påminner om torkad frukt, honung och vörtlimpa med ett lite sotigt inslag och en ovanlig ton av mineraler.

Vånga 77:1

Margareta Hjelmqvist bakar surdegspizzor och fantastiska bakverk på Vånga 77:1.

Strax efter Vånga 77:1 svänger Furustadsvägen skarpt åt nordväst. På den högra sidan av vägen hittar du Sjövikens båtklubb där du både kan ta ett dopp och njuta av medhavd fika.

Tänk på att inte parkera dumt – parkeringsplatsen är ändå till för föreningens medlemmar – och njut av Ivösjöns närhet på första parkett. Vill du bo i närheten kan du hyra rum på Vånga 77:1 (grymma hotellrum med utsikt över Ivösjön) eller checka in på Vånga Vandrarhem, www.vangahostel.se Länk till annan webbplats.. Det finns flera gårdsbutiker runt om i Vånga där du kan köpa färsk frukt direkt av odlarna.

Gudahagen, Näsum

Knappt en kilometer utanför Näsum, väster om kyrkan längs Äskekärrsvägen och sedan Gudahagsvägen hittar du fornlämningen Gudahagen, en stenlagd rektangel som byggdes på järnåldern och användes under drygt sex hundra år, från 400-talets början till en bit in på 1000-talet. Ursprungligen bestod Gudahagen av runt 250 resta stenar som stack upp ur jorden som en formation. Numera återstår 95 stenar, varav 23 fortfarande står upp. Resten har transporterats bort under århundradena och förmodligen använts till husgrunder, vägar och byggnationer. Möjligen byggdes formationen som en soldyrkan eller som en hednisk offerplats. Teorier kring om Gudahagen använts som gravplats har stärkts då man hittat gravar från både järnåldern och mer modern kristen tid. 

Läs mer på www.gudahagen.se Länk till annan webbplats.

Härliga naturupplevelser runt Gudahagen.

Härliga naturupplevelser runt Gudahagen.

Pensionat Strömbacken – kaffe och kakor i Elisabet och Bosses trädgård

Missa inte ett besök hos Elisabet Knutsson och Bo Jönsson på pensionat Strömbacken vid kanten av naturreservatet Östafors bruk. Här kan du njuta av belgiska våfflor med grädde och jordgubbssylt, flamkuchen (tunna tyska pizzor) gräddade i vedugn, goda kakor och magiskt kaffe, allt inramat av surrande bin, fågelsång och råmande kor.

– Det här är vår plats på jorden. En idyll mellan Skåne och Blekinge bara ett stenkast från Skåne- och Blekingeleden, säger Elisabet Knutsson som uppskattar det naturliga läget som lockar människor från när och fjärran. Bland annat har vi besökare som bara kommer hit och bor hos oss för att få möjlighet att sitta i trädgården, säger Elisabet stolt.

Elisabet Knutsson driver Pensionat Strömbacken och serverar bland annat belgisk våffla med jordgubbssylt och grädde.

Elisabet Knutsson driver Pensionat Strömbacken.

Elisabet Knutsson driver Pensionat Strömbacken och serverar bland annat belgisk våffla med jordgubbssylt och grädde.

 

Naturreservaten Östafors bruk och Ljungryda

Missa inte de båda naturreservaten längs Holjeån på gränsen mellan Blekinge och Skåne rakt norr om Näsum. Båda reservaten är Natura 2000-områden, Östafors bruk på Skånesidan och Ljungryda på Blekingesidan är välkända för sin fina tillgång på blandlövskog, framförallt äldre ekar, avenbok och en del lönn. Bortsett från en fantastisk flora är reservaten också kända för den sällsynta flodpärlmusslan som sägs trivas på den sandiga, grusiga och skuggiga bottnen av Holjeån. På 1920-talet lät bankdirektör Ekman dämma upp Holjeån för att bygga en spikfabrik vid Holjeån kanter. När fabriken var som störst tillverkades drygt 100 ton spik om året vilket kan anses vara ganska mycket på 1920-talet.

Holjeån rinner rakt genom naturreservaten Östafors bruk och Ljungryda.

Holjeån rinner rakt genom naturreservaten Östafors bruk och Ljungryda.

Från Östafors bruk fortsätter vi längs riksväg 116 i riktning mot Bromölla. Den som cyklar följer cykelvägen, medan den som åker bil snabbt tar sig de 17 kilometrarna till Bromölla.

Missa inte Ivösjöns kanotcenter och Wetlandi Nature Resort i Axeltorp där du kan hyra en kanot och ge dig ut på vattnet eller bara sitta i strandkanten och plaska med fötterna i sjön.

För dig som åker husbil finns det en fin ställplats, Axeltorps ställplats bredvid Wetlandi.

Efter ett par dagar längs Humleslingan är tempot ett helt annat än när vi startade. Det räcker med några timmar i naturens närhet för att hjärtrytm, blodtryck och stresshormoner ska minska betydligt. Alla vet att man blir lugn av skogens närhet, men att Ivösjöns fantastiska utbud av superduktiga entreprenörer kan ha en sådan magisk innebörd att svårt att förstå.

På vägen tillbaka till Kristianstad svänger vi inom Bromölla för att besöka de gamla brukshusen på Bruksgatan i centrala Bromölla. Från början fanns det ett trettiotal hus som uppfördes efter önskemål från hustrun till Ingenjör Hermansen, som varit hemma på sin föräldragård i Småland och sett hur ett helt nytt båtmanshus tagit form. De mindre husen var mycket mer privata än klassiska arbetarbaracker och dessutom fick familjerna möjlighet att odla (varje hus hade en 1000 kvm stor tomt) och flera familjer hade både grisar och höns. 

Brukshusen på Bruksgatan i Bromölla.

Brukshusen på Bruksgatan i Bromölla.

Räkna med minst två dagar för att upptäcka en del av Humleslingans alla skatter. Totalt är turen drygt fem mil lång, beroende på vägval och hur långt utanför den absoluta kärnan du väljer att åka. Om du däremot cyklar bör du lägga till en eller ett flertal dagar beroende på hur mycket du vill se. Det finns gott om naturområden att besöka och minst lika många entreprenörer.

Läs mer om Humleslingan på www.humleslingan.com Länk till annan webbplats.

Text och bilder av Niklas Kämpargård

Medborgarcenter hjälper dig

Vi hanterar dina frågor om kommunens verksamheter och du kan besöka oss, ringa oss eller skriva. Oftast får du hjälp direkt, annars lotsar vi ditt ärende rätt.

Öppet Stänger kl. 16.00
Hjälpte informationen på sidan dig?