Åk på lekplatsturné

Kristianstads kommun har flera lekplatser och ett tips på en sommaraktivitet för barnen är att åka på en lekplatsturné. Detta har 7-åriga Elsa gjort och här är hennes upplevelser av de lekplatser hon besökte.

Elsa 7 år var lekplatstestare för en dag.
Elsa 7 år var lekplatstestare för en dag.

Arkelstorp, Äppellekplatsen

Första stoppet var i Arkelstorp, och redan när vi närmade oss lekplatsen utbrast Elsa att här var det gått om äpple, så temat var tydligt.

Lekplatsen ligger fint med en bäck intill och har även en stor gräsplan med fotbollsmål. På lekplatsen finns ett klättertorn utrustat med olika aktiviteter som var spännande att prova. Det finns både en stor och mindre rutschkana och en kompisgunga.

Betyget blev 3 av 5

Lekplatsen i Arkelstorp
Favoriten i Arkelstorp var att snurra i de röda "stolarna".

Fjälkinge, Vikingalekplatsen

Nästa stopp i vår turné blev Fjälkinge som gjordes om under 2019. Det som väntade oss var ett pampigt Vikingaskepp med mycket att klättra i och upptäcka.

Lekplatsen känns stor med olika avdelningar som binds ihop med en träbro. Det finns också gräsytor i närheten och vid lekplatsen finns en fin grillplats med tak.

Betyget blev 4 av 5

Lekplatsen i Fjälkinge
Lekplatsen i Fjälkinge var stor och hade fler olika avdelningar med utrymme att röra sig på.

Tollarp, Sagolekplatsen

Efter lite lunch begav vi oss till Tollarp. Och här var det sagotema och en enorm kompisgunga som fick mycket uppmärksamhet. Men det var även klätterställning med två olika rutschkanor.

Nära lekplatsen fanns en damm med ett gäng gräsänder och en stor gräsplan med plats för fotboll eller annan lek.

Betyget blev 5 av 5

Lekplatsen i Tollarp
När det kom en liten skur i Tollarp gick det att ta skydd i svampen. Så perfekt!

Degeberga, Vattenkvarn

Nästa stopp på vår lekplatsturné blev Degeberga som hade en vattenpump passande till temat. Att leka med vatten är alltid en succé, och så även denna gång.

Lekplatsen hade förutom ett klättertorn med rutschkana ett balansrep och flera ställen att klättra på.

Betyget blev 3 av 5

Lekplatsen i Degeberga
Det allra bästa med lekplatsen i Degeberga var att det fanns en hinderbana bredvid.

Önnestad, Bondgårdslekplatsen

Dagens sista stopp blev i Önnestad på lekplatsen med tema bondgård, som självklart hade en klätterställning i form av en ladugård. Traktorn var också på plats.

En kul detalj som vi upptäckte här var trattarna som gick att prata med varandra i som satt var sida om lekplatsen.

Betyget blev 3 av 5

Lekplatsen i Önnestad
I Önnestad var det tema bondgård med fina träskulpturer.

 

Lek för alla

De fem lekplatserna som vi besökte var alla vad Kristianstads kommun kallar Lek för alla och är tillgänglighetsanpassade. Förutom i de orter vi besökte finns dessa lekplatser även i Tivoliparken i Kristianstad och i Åhus.

Det finns även många andra trevliga lekplatser. I Åhus finns en ny vid hamnen vid ruinen som har borgtema. Och i Tollarp finns en fin lekplats vid Torvkupevägen med en stor rutschkana, linbana och grillplats.

Spontanidrott

Avklarad hinderbana vid lekplatsen i Degeberga
Avklarad hinderbana vid lekplatsen i Degeberga

De som är nyast finns i Tollarp, Fjälkinge samt några i Hammar. Vid Tulpanvägen i Hammar finns en ny lekplats och där finns även möjlighet att spela slumpbasket.

Vill du testa annorlunda spontanidrott så finns en frisbeegolfbana i Öllsjöparken. I samma park finns även landhockeybana och liten skateramp. I Fjälkinge finns ett Teqball-bord på lekplatsen vid Sidensvansvägen. Fotbollsplank och Boulebanor finns placerade på många ställen i kommunen och i grushålan i Åsum finns en tennisbana.

Ett populärt inslag i lekplatsturnén var att i Degeberga låg det ett utegym med en hinderbana intill lekplatsen. Och särskilt hinderbanan var något Elsa uppskattade att testa.

På kartan kan du se alla lekplatser. De som är markerat i orange är de som är så kallade Lek för alla.

Lekplatser hos ABK

Kommunens bostadsbolag ABK har också många fina lekplatser vid sina bostäder i Kristianstads kommun. Alla leksugna är välkomna att leka på lekplatserna. Det finns några stycken som är lite större och har fler redskap att leka på. De finns utmarkerade på kartan via länken.

ABK:s lekplatser

Meddela fel på sidan

Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

* Obligatoriskt om du vill få svar

Det du skickar till kommunen blir allmän handling.