Fina friluftsbad

I Kristianstads kommun kan du bada på åtta olika friluftsbad. Sex av dem är i kommunal regi och två drivs i föreningsregi. Jag tog med brorsan och testade samtliga bad. Vad gav bäst betyg?

De två som testat friluftsbaden är Aron 11 år och Elsa 8 år. Testen genomfördes under två dagar vecka 28.

Aron och Elsa står inlindade i varsin handduk.

De två testbadarna - Aron och Elsa.

Gamlegårdsbadet

Först ut blev Gamlegårdsbadet. Det är även ett av de bad som inte drivs i kommunal regi utan drivs av bostadsbolaget ABK. Badet ligger mitt i parken på Gamlegården. Det gjorde att vi som besökare inte kunde parkera i anslutning till badet utan det blev en kort promenad dit. En stor fördel för Gamlegårdsbadet är att det är gratis.

I övrig var det en enkel bassäng, med en gräsmatta runt omkring. Vi saknade lite träd och skuggiga platser inne på området. Barnen hoppade i och badade en stund men kände sig ganska fort nöjda. De upplevde att det var kallt i vattnet.

https://www.kristianstad.se/sv/uppleva-och-gora/idrott-motion-och-bad/bad-simhallar/friluftsbad/valkommen-till-gamlegardsbadet/

Betyg: 1, eftersom det bara var en pool och inte mer runt omkring.

Tollarpsbadet

Som nummer två i testet kom vi till Tollarp och badet i denna by. Badet låg mysigt vid skolan med träd runt om. Gräsytan kändes inte lika stor och öppen som på Gamlegården och det finnas även en del bänkar att sitta på. Tollarpsbadet hade en ramp ner i bassängen till den grunda delen. Det finns även en djupare del av bassängen med trampolin och hopptorn.

Här tycker barnen om att bada. Ändå var det ingen av dem som ”ville” hoppa från trampolin eller hopptorn. De rörde sig runt i bassängen från det grunda till det djupare och hade det trevligt bland de andra badande gästerna.

https://www.kristianstad.se/sv/uppleva-och-gora/idrott-motion-och-bad/bad-simhallar/friluftsbad/tollarp/

Betyg: 4, eftersom det fanns ramp och hopptorn.

Forsakarsbadet

Nästa bassäng att testa blev Forsakarsbadet i Degeberga. Badet ligger mycket naturskönt vid Forsakarsravinen, med lummiga träd runt omkring. Det finns även en separat plaskbassäng för mindre barn.

Här hoppade testarna glatt i. Barnen gillade omgivningen och bassängen som mitt på dagen även hade lite skuggiga delar.

https://www.kristianstad.se/sv/uppleva-och-gora/idrott-motion-och-bad/bad-simhallar/friluftsbad/forsakarsbadet/

Betyg: 4,5 eftersom det var mysigt med skogen och närheten till vattenfallet

Huarödsbadet

Huarödsbadet beskrivs på kommunens webbsida som ”det äldsta friluftsbadet i Kristianstads kommun. Det lilla badet med den familjära stämningen!” och det var exakt så det kändes. Badet var inte helt nytt med det var trevligt. Det var inte många badgäster och kanske var det därför det kändes så lugnt och fridfullt på friluftsbadet.

Även här finns en plaskbassäng för mindre barn med en rutschkana. På området finns även bord med bänkar, grillplats och en mindre lekplats.

https://www.kristianstad.se/sv/uppleva-och-gora/idrott-motion-och-bad/bad-simhallar/friluftsbad/huarodsbadet/

Betyg: 3,5 eftersom det inte var en så djup bassäng. Alla bottnade.

Kantarellbadet

Badet ligger precis vid stranden i Åhus. Det är ett stort område med fler olika bassänger med varierat djup för barn i olika åldrar och simkunnighet. Friluftsbadet är också tillgänglighetsanpassat med portabel hiss till bassängen.

Badet är populärt och verkar vara välbesökt men det var ändå gott om plats för bad.

https://www.kristianstad.se/sv/uppleva-och-gora/idrott-motion-och-bad/bad-simhallar/friluftsbad/kantarellbadet/

Betyg: 5 eftersom den hade många olika bassänger

Väbadet

Väbadet var första badet som testades på den andra dagen. Badet ligger i anslutning till Väskolan mitt i bostadskvarteret. På området finns en stor bassäng och en mindre plaskbassäng. I likhet med de andra friluftsbaden var det gott om plats för bad och lek. De två testarna badade gärna och hade velat stanna kvar om det inte var för att vi skulle vidare till nästa bad. Det enda negativa var att de tyckte det var lits smutsigt med en del gräs i bassängen.

https://www.kristianstad.se/sv/uppleva-och-gora/idrott-motion-och-bad/bad-simhallar/friluftsbad/vabadet/

Betyg: 3, det var lite smutsigt

Arkelstorpsbadet

Badet i Arkelstorp ligger också nära skolan och har tre bassänger. En 25-metersbassäng, en mellanbassäng och en liten bassäng för plask.

Trots att det var gott om utrymme med gräsytor runt om bassängerna var det dåligt med skugga på området. I övrigt var det en fin bassäng och testarna badade och tyckte det var skönt.

https://www.kristianstad.se/sv/uppleva-och-gora/idrott-motion-och-bad/bad-simhallar/friluftsbad/arkelstorpsbadet/

Betyg: 3 eftersom det inte var så speciell.

Torsebrobadet

Friluftsbadet i Torsebro är det sista som testades. Men egentligen var det är vi började. Då kom vi inte in eftersom det var fullt. Men vid ett nytt försök dagen efter blev det vår tur. Därför känns det som att badet är populärt och välbesökt.

Torsebro är det andra friluftsbadet som inte drivs av kommunen, utan här är det en ideell förening. På badet finns en stor bassäng och en barnbassäng. På området finns det även en lekplats.

Torsebrobadet ligget i utkanten av samhället och det är mycket grönska runt omkring, vilket ger lite skuggiga delar på området. Det finns även gott om bänkar och parasoller.

https://www.kristianstad.se/sv/uppleva-och-gora/idrott-motion-och-bad/bad-simhallar/friluftsbad/torsebrobadet/

Betyg: 4,5 eftersom det var annorlunda och halt golv, men mycket att göra på området.

 

Läs mer om friluftsbaden på https://www.kristianstad.se/sv/uppleva-och-gora/idrott-motion-och-bad/bad-simhallar/friluftsbad/

Meddela fel på sidan

Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

* Obligatoriskt om du vill få svar

Det du skickar till kommunen blir allmän handling.