Gott om plats för bad

I Kristianstads kommun finns det 22 havsbadplatser, 8 insjöbadplatser och 8 friluftsbad. Men andra ord finns det gott om plats för alla som vill svalka sig med ett dopp i sommar.

Men det gäller att vi inte samlas till ett fåtal platser, utan breder ut oss så gott det går. Kanske är det dags att upptäcka några nya platser för bad.

Vi vet alla att just nu måste vi hålla avstånd till varandra, och det gäller även på badplatserna. Som tur är har Kristianstads kommun en 42 km lång kust och flera insjöar att bada i så det bör inte bli något problem även om många bli badsugna.

Det vi kanske måste göra är att köra en liten bit längre. Vill du bada i havet så är stranden söder om Gropahålet oftast mindre besökt. En annan fördel är att stranden också är bredare i de södra delarna av kommunen. Till badplatserna vid Furuboda går det att ta sig med buss, flera busshållplatser ligger i närheten av stranden.

Om du hellre badar i sjö kan vi istället rekommendera dig längre norrut, eftersom badplatserna i Råbelövssjön ofta har många besökare redan.
- Furestad har en stor gräsmatta vid badplatsen som är perfekt för att kunna hålla avstånd, säger Jenny Sahlström friluftsstrateg på Kristianstads kommun, som även tipsar om att det går att åka buss till Furustad.

Det är inte bara smittspridning och covid-19 som är viktigt att tänka på när du ska besöka en badplats. Om du kommer med bil måste du se till att parkera där det är anvisat. Det inträffar tyvärr badrelaterade olyckor varje år i Sverige och för att hjälpa den som är i nöd behöver räddningstjänsten kunna ta sig fram snabbt.

Sedan flera år har Kristianstad generellt en utmärkt vattenkvalité på både havsbaden och insjöbaden där badvattenprov tas.
- Varannan vecka tar vi badvattenprover under hela sommaren, och aktuella resultat publiceras på Havs- och vattenmyndighets webbplats, säger Jenny Sahlström.
Vid de badplatser där prover tas finns det också QR-koder uppsatta där du enkelt kan läsa av resultaten med en smart telefon.

Förutom vattenkvalitén kan du i förväg även avläsa temperaturen på vattnet. På C4 Energi:s webbplats redovisas aktuell temperatur på 6 av kommunens badplatser, både i insjö och i havet.

Men om du befinner dig på en badplats och behöver felanmäla kan du vända dig till Kristianstads kommuns medborgarcenter. På dagtid ringer du på telefon 044-13 50 00, och på kvällar och helger ringer du direkt till Larmcentralen på telefon 044-200 400. Du kan även lämna en skriftlig anmälan via vår webbsida på www.kristianstad.se.

- Vi hoppas att sommaren som just har börjat ska ge tillfälle till mycket bad och utomhusvistelse, och att alla får hålla sig friska, så var rädda om varandra och håll avståndet, säger Jenny Sahlström.

Städningen av toaletter sker varje dag. Vid havsbadplatserna finns ett städschema i anslutning till toaletten där du kan avläsa när den senast rengjordes. Även sopkärlen töms regelbundet och på havsbadplatserna finns sopsortering. Skulle det bli fullt någonstans uppmanar vi badgästerna till att ta med sig sopor istället för att lämna dem på badplatsen. För att alla ska ha det trevligt måste vi hjälpas åt!

 

Vanliga frågor

  • Hur får man parkera vid badplatserna?

   Under sommar och höst är det extremt högt besökstryck på de olika insjö- och kustbadplatserna. Tyvärr väljer en del besökare att ställa sina bilar både olovligt och olämpligt, vilket kan få tragiska konsekvenser för både människor (när räddningsfordon inte kommer fram) och miljön (förstörd natur).

   Det är som tur var enkelt att göra rätt och faktiskt bidra till att rädda liv. Gör så här:

   ---------

   Parkera din bil inom den uppskyltade parkeringen på ett sätt som visar hänsyn till de andra bilisterna och inte hindrar framkomligheten.

   ---------

   Följande beteende är FEL:

   • Helt eller delvis parkera i terräng
   • Parkera längs de små grusvägarna till parkeringarna eller i mötesfickorna
   • Parkera över flera parkeringsplatser
   • Campa/övernatta på parkeringen

   Slutligen så ska du givetvis ALDRIG Lämna barn eller djur i bilen - inte ens på skuggig plats för en kort stund. Eftersom solen rör sig och bilen lätt och snabbt blir mycket varm så är det förenat med livsfara för barnet eller djuret

 • Meddela fel på sidan

  Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

  * Obligatoriskt om du vill få svar

  Det du skickar till kommunen blir allmän handling.