Hitta ut i Kristianstads kommun

Hittaut arrangeras av föreningen Pan-Kristianstad för tredje året och efter bara ett par veckor hade fler än 2000 personer registrerat via hemsidan eller appen att de hittat checkpoints. Ta chansen att helt kostnadsfritt vara med och samla checkpoints i Kristianstads kommun i sommar.

Hemester är aktuellare än någonsin med anledning av coronapandemin. Under våren har vi också sett ett stort intresse hos kommuninvånarna att vistas utomhus i vår fina natur. För tredje året är orienteringsklubben Pan-Kristianstad arrangör av Hittaut. 211 små stolpar med nummer och en bokstavskombination har placerats ut i Kristianstads kommun, när du hittar en stolpe går du in på Hittauts hemsida eller app och registrerar att du hittat den. Det är gratis för alla att vara med och ett bra sätt att komma till platser i kommunen man kanske aldrig tidigare besökt. Och Hittaut har redan slagit rekord i antalet användare.

- Årets siffror har överträffat våra redan höga förväntningar. Totalsiffran för de sex månaderna som utgjorde säsongen 2019 passerades i år efter bara 28 dagar. Då hade fler än 2000 personer registrerat checkpoints via appen eller hemsidan, berättar Johan Modig från Pan-Kristianstad.

Vad beror populariteten på tror du?

- Eftersom det är tredje året som vi arrangerar Hittaut i kommunen, så känner många till Hittaut idag. Projektet har under de två första säsongerna hunnit få många goda ambassadörer runt om i kommunen som verkligen älskar Hittaut, säger Johan.

Han berättar att de räknade med en rejäl ökning 2020 men i och med pandemin blev denna ökning ännu större.

- Hittaut uppfyller det mesta som många efterfrågar just nu. En utomhusaktivitet som får folk i rörelse, som kan utövas på egen hand eller i mindre grupp och som är lättillgänglig och gratis för alla. Att komma till nya platser, uppleva nya ställen som en tidigare inte varit på triggar många att bara vilja upptäcka mer och mer - och en får då många timmar och kilometer motion på köpet, säger han.

Tror du att folk kommer fortsätta vara ute lika mycket när pandemin inte längre är lika aktuell?

- Förmodligen inte riktigt lika mycket, då det finns många andra motionsformer att återvända till. Dock tror jag att många under pandemin har upptäckt tjusningen och alla positiva effekter som utomhusaktiviteter ger och att många kommer att vara ute mer framöver.

Om du ska tipsa om en checkpoint som är extra speciell och som du tycker att alla borde besöka, vilken blir det?

- Eftersom vi bor i den kommunen i landet som kan bjuda på störst variation av naturtyper, så skulle jag vilja välja två checkpoints. Vid havet skulle jag säga checkpoint nr 116 nere i Friseboda. Därifrån kan du njuta av utsikten söderut ner mot Kivik och Stenshuvud. I kommunens inland tipsar jag om Åbjär naturreservat mellan Östra Sönnarslöv och Huaröd. För många kan detta nog vara en okänd plats. I samband med det checkpointsbesöket rekommenderar jag en tur ner i den stora bäckravinen, där du får en helt annorlunda upplevelse än den vid havet.

  • Meddela fel på sidan

    Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

    * Obligatoriskt om du vill få svar

    Det du skickar till kommunen blir allmän handling.