Vinnare av kulturstipendiet 2019

Mottagare av Kristianstads kommuns kulturstipendium 2019 är modedesignern Marie Isacsson. Beslutet togs vid dagens möte med kultur- och fritidsnämnden. Stipendiet är på 25 000 kr och delas ut på årets kulturgala 18 oktober.

"2019 års kulturstipendium tilldelas en stor begåvning inom kultursfären konst, design och mode. På C4 gymnasiet i Kristianstad väcktes intresset för sömnad och kläddesign vilket ledde vidare till studier i design, mode och konsthantverk. 2015 blev hon antagen till Beckmans designhögskola i Stockholm, där hon ”visat en särskild förmåga att införliva både teoretiska och konstnärliga perspektiv i sin designprocess, på ett sätt som bidragit till nyskapande både i uttryck som syn på mode”.

Hennes personliga uttryck och design har uppmärksammats i olika modemagasin däribland Vogue. Våren 2018 examinerades hon vid Beckmans designhögskola och hennes examenskollektion premierades med utmärkelsen Ung Svensk Form 2019.

Årets stipendiat har med stor målmedvetenhet och sin tro på modets förmåga att flytta gränser, tagit sig från Lilla Paris in på catwalken i Stockholm och Köpenhamn och till modeveckan i Paris.

Hon har hösten 2018 påbörjat sin masterutbildning i London vid Royal Collage of Art, vilken är klassificerad som den bästa skolan i världen inom modedesign.

Kristianstads kommuns kulturstipendium på 25 000 kronor går till Marie Isacsson." 

  • Meddela fel på sidan

    Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

    * Obligatoriskt om du vill få svar

    Det du skickar till kommunen blir allmän handling.