Vinnare av kulturpriset 2019

Mottagare av Kristianstads kommuns kulturpris 2019 är dramatikern Lucas Svensson. Beslutet togs vid kultur- och fritidsnämndens möte 19 september. Priset är på 50 000 kr och delas ut på årets kulturgala 18 oktober.

Lucas Svensson. Foto: Matilda Rahm
Lucas Svensson. Foto: Matilda Rahm

Nämnden valde Lucas Svensson med följande motivering:

”Kristianstads kommuns kulturpris 2019 tilldelas en framträdande kulturpersonlighet som startade sin teaterbana på Kulturhuset Barbacka och på Kristianstads Scenforum.

Han är en lysande dramatiker vars pjäser spelas på scener i Sverige, i övriga Norden och internationellt. Genombrottet kom när han under åtta år arbetade som husdramatiker på Dramaten i Stockholm, då Staffan Valdemar Holm var teaterchef. Han har också varit dramaturg på Göteborgs Stadsteater och på Stockholms Stadsteater. Totalt har han skrivit ett trettiotal pjäser med stor genrebredd och flera av dem har översatts till en rad olika språk. Sedan några år tillbaka bor och verkar han i Köpenhamn.

Årets kulturpristagare är en personlig röst i den svenska dramatiken som minner om uppväxten i Maglehem/Olseröd. Han skriver med såväl poetisk valör som med stilistiskt skarpsinne. Han har under senare tid lyft fram historiska dramer och gett dem förnyad aktualitet genom direkta kopplingar till vår samtid. Med stor känsla går han på djupet i mänsklig existentialism på samhällets baksida, inte sällan genom barns ögon där världen utanför ofta är kaotisk och splittrad.

Han har tilldelats Henning Mankells Dramatikerpris 2003, Expressens Heffaklump 2005, Svenska Ibsensällskapets pris 2009 och Dansk-Svenska Kulturfondens pris våren 2019.

Kristianstads kommuns kulturpris 2019 på 50 000 kronor tilldelas dramatikern Lucas Svensson."

Vi når Lucas via telefon och så här reagerar han på beskedet:

"Ahh - vad roligt, vad roligt! Känner mig hedrad. Mycket, mycket glad, fantastiskt! Så roligt..Tack igen, det är fantastiskt."

  • Meddela fel på sidan

    Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

    * Obligatoriskt om du vill få svar

    Det du skickar till kommunen blir allmän handling.