Vinnare av kulturstipendiet 2022

Mottagare av Kristianstads kommuns kulturstipendium 2022 är kontrabasisten och kompositören Amanda Karström. Beslutet togs vid kultur- och fritidsnämndens möte 15 september. Stipendiet är på 25 000 kr och delades ut på Kulturgalan 28 oktober.

Amanda Karström, årets kulturstipendiat
Amanda Karström, årets kulturstipendiat

Hon får stipendiet på 25 000 kr med motiveringen:

”Årets kulturstipendiat rör sig musikaliskt inom improvisation och jazz med målet att bli en ny stjärna på den svenska jazzhimlen. Genom fingrarnas knäppande och stråkens dans över strängarna på kontrabasen framför hon sina egna kompositioner, inspirerade av naturen och sägner från hemtrakten. Vattenrikets föränderlighet, kungsfiskarens glänsande fjäderdräkt och sägnen om Hornet & Pipan från Trolle Ljungby slott omvandlas till toner i hennes sviter och konserter.

Hennes musikaliska resa började på Kommunala musikskolan med fiolen som instrument. På C4 gymnasiet väcktes hennes intresse för kontrabasen och sedan dess har de varit oskiljaktiga. Hon utvecklades vidare i Christianstad Symfoniker och i Kristianstads Storband och med sina fortsatta studier renodlades intresset för jazzen. Våren 2022 examinerades hon vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm med inriktning jazzmusik.”

Meddela fel på sidan

Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

* Obligatoriskt om du vill få svar

Det du skickar till kommunen blir allmän handling.