Vinnare av kulturpriset 2021

Mottagare av Kristianstads kommuns kulturpris 2021 är konstnären, keramikern och skulptören Maria Börjesson. Beslutet togs vid dagens kultur- och fritidsnämndens möte 16 september. Priset är på 50 000 kr och delades ut på årets Kulturgala på Kulturkvarteret 12 november.

Maria Börjesson, årets kulturpristagare
Maria Börjesson, årets kulturpristagare

Nämnden valde Maria Börjesson med följande motivering:

”Ur leran - med vatten och eld som redskap - ges hennes kreativitet form och omvandlas med handens hjälp till skulpturer och konstnärliga bruksföremål. I över 40 år har hon verkat som konstnär med Kristianstad som utgångspunkt; i sin ateljé, som engagerad konstnär i det lokala konst- och kulturlivet och som drivkraft i ÖSKG, Östra Skånes konstnärsgrupp, där hon i slutet av 1970-talet tog Påsk-rundan till Kristianstad. Hon har årligen, i samband med ÖSKG konstrundor, öppnat sin ateljé för besök och genom åren mött tusentals besökare. 2020 och 2021 ställde pandemin in den traditionella konstrundan och årets kulturpristagare ställde istället om. Hon tog, tillsammans med sin partner i konstnärsduon, initiativet till en konstrunda med bred representation av konstnärer, för att från skyltfönstren i centrala Kristianstad möta sin publik.

Hennes konst uppmärksammas i utställningssammanhang i Sverige, i Europa och mer fjärran i Bahrain, Kuwait, Dubai, Japan och i USA och hon är representerad i såväl kommunala som regionala konstsamlingar. Årets kulturpristagare är välkänd för sina keramiska skulpturala fåglar, där hägern blivit ett signum och en del av hennes liv."

  • Meddela fel på sidan

    Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

    * Obligatoriskt om du vill få svar

    Det du skickar till kommunen blir allmän handling.