Teaterkurser

Här kan du läsa om våra teaterkurser och hur teaterträningen funkar. Just nu planerar vi höstens kurser och schema. I samband med skolstart, senast vecka 33, kan du läsa mer här. Måndag 22 augusti kl. 18.00 öppnar anmälan.

Kulturhuset Barbacka erbjuder teaterträning för barn och ungdomar mellan 9 och 19 år. Du anmäler dig för ett helt läsår, alltså behåller du din plats även under vårterminen. Grupperna är uppdelade efter ålder och vi ses en gång i veckan, bortsett från lovveckorna. 

Så här funkar Barbackas teaterträning

Hösten ägnas till stor del åt att arbeta ihop gruppen och skapa trygghet. Teaterlek, improvisation, att skapa medvetenhet om scenen, att våga ta plats både i grupp och på scen står i fokus. Vi påbörjar vårens pjäsarbete redan på hösten. Det sker på olika sätt och olika tidigt beroende på ålder och grupp.

Våren ägnas främst åt det arbete som ska leda till någon form av uppspel. Störst fokus läggs på processen, inte den färdiga föreställningen. Tillsammans leker, undersöker, skapar och tränar vi oss fram till målet som är vårens uppspel.

Viktigast av allt, oavsett ålder, är att varje deltagare ska känna sig sedd och lyssnad på och att glädjen att skapa teater tillsammans i grupp alltid ska komma i första hand.

Barbackas Teatervecka

Varje år avslutar teatergrupperna sitt läsår med en gemensam uppspelsvecka, det vi kallar Barbackas Teatervecka. Då spelar alla grupper sina pjäser för varandra och vi brukar ofta även spela för allmänheten.

Detta gör vi i de olika grupperna

Årskurs 3–6: Här arbetar vi med improvisation, lek och teaterövningar med fokus på det egna skapandet. Vi utgår från barnens idéer, från en berättelse eller ett tema och jobbar tillsammans fram en pjäs.

Årskurs 7–8: Här arbetar vi med improvisation, utvecklar samarbetet på scen, börjar prova kortare texter och skapar tillsammans en föreställning utifrån en idé, ett tema eller i collageform.

Årskurs 9–gymnasiet: Här arbetar vi med manus och rollarbete i fokus. Deltagarna får utveckla sitt skådespeleri och de får inblick i arbetet som sker med ett manus, från text till färdig föreställning.

Grupperna består av både ”gamla och nya” deltagare. Teaterpedagogerna arbetar både utifrån grupp och individ med fokus att möta alla på den nivå de är.

Våra olika grupper hösten 2022

Arbetet med höstens schema pågår just nu. Schemat uppdateras i samband med skolstart, senast under vecka 33. Anmälan öppnar måndag 22 augusti kl. 18.00 här på på denna sida.

Antal tillfällen i höst: 12
Start: vecka 36 

Vanliga frågor

  • Jag har inte fått något bekräftelsemejl! Varför?

   Det kan bero på att mejladressen inte är fullständig, det vill säga den kanske saknar en punkt, bokstav eller är fel inskriven. Kontakta oss i receptionen 044-13 56 50 så vi kan ändra den. Då kursinformation oftast kommuniceras via mejl är det viktigt att den är korrekt.

  • Kan jag stå i reservkö om kursen är fullsatt?

   Om kursen blir full får du automatiskt en reservplats, detta står tydligt i anmälningsformuläret samt i bekräftelsemejlen du får efter anmälan. Skulle en plats bli ledig kommer du att bli kontaktad av oss. Platserna erbjuds i turordning i reservkön.

  • Kan jag avbryta kursen och få pengarna tillbaka?

   Anmälan är bindande och ingen reducering eller återbetalning av kursavgiften medges vid avhopp under kursens gång. Skulle du däremot skada dig eller drabbas av sjukdom som gör det omöjligt för dig att slutföra terminen, återbetalas delar av kursavgiften. Detta ska kunna styrkas med ett läkarintyg.

 • Meddela fel på sidan

  Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

  * Obligatoriskt om du vill få svar

  Det du skickar till kommunen blir allmän handling.