Kulturgala 18 oktober 2019

Kulturgalan är en kväll fylld med kultur, underhållning, prisutdelning och mingel.

Helene Persson. Foto: Funke

Fredag 18 oktober 2019 kl. 19.00
Kulturkvarteret Kristianstad

För femte året hålls Kulturgalan i Kristianstad med utdelning av Kristianstads kommuns kulturpris och kulturstipendium,  Kristianstadsbladets Kultur- och Nöjespris, Sparbanken Skånes stipendium för unga kulturtalanger och Ann-Louise Hanson-stipendiet för musiker och/eller underhållare. 

Kvällens konferencier

Helene Persson är en populär både sångerska och radioröst! Helene har sjungit i hela sitt liv men startade karriären på riktigt med dansbandet Alfstarz från Ronneby 1988. När Helene & Gänget bildades 1990 fick Helene sitt riktiga genombrott i dansbandsbranschen.

 
Helene Persson. Foto: Funke

Under 12 år med Helene & Gänget fick hon erövra allt ifrån fulla dansbanor runt om i Norden till Svensktoppen, skivkontrakt, mängder av radio- och TV-framträdanden till reklamkontrakt. Ovanpå detta en massa mil längs Sveriges vägar i turnébussen och ett antal kilo som skulle packas upp och ner tre kvällar i veckan. 2002 beslutade hon själv att det var dags att lägga ner bandet. Det gjordes med flaggan i topp och till tonerna av deras senaste hit ”Så speglas kärleken”. Den fick ligga hela 29 veckor på Svensktoppen och gick i graven tillsammans med Kent Finells avsked av Svensktoppen nyårsafton 2002.

 

Parallellt med musiken har Helene satsat på journalistrollen och har de senaste 20 åren varit en riktigt populär radioröst.

Efter att Helene & Gänget lades ner har Helenes fortsatt som soloartist och har samarbetat med artister som Danne Stråhed, Hasse Andersson, Nisse Hellberg, Kevin Borg, Mikael Neumann, Magnus Johansson och Glenn Wish för att nämna några.

Helene är också en van presentatör och moderator. I år har vi valt att låta henne leda oss genom Kulturgalan. Varmt välkommen Helene!  

Bara Jonson och Free

Dags att presentera ytterligare artister till Kulturgalan, välkommen Bara Jonson och Free!

 

Kristianstadsgruppen Bara Jonson och Free (Jonas Tancred och Malin Östh) började spela på "Live at Hearts" mindre scener för tre år sedan men växte redan förra året till att bli en av de större akterna och var i år med för tredje gången... Duons fängslande rockmusik med pop/folk-influenser är mycket uppskattat både nationellt och internationellt. De har turnerat i Danmark, Holland,Tyskland och Canada. I Sverige har de delat scen med akter som Saxon, Europe och Skid Row som öppningsakt för tioårsjubileet för "Helge Å Festivalen". De har också spelat på bl a Torsjö Live, Helsingborg Festivalen, Åhus Visfestival och öppnat för Doug Seegers på Tjo i Tjögsta. I juni i år genomförde de en officiell spelning på anrika "Midem Festivalen" i Cannes, Frankrike.

2014 kom deras första album på svenska; "Med En Dåres Envishet", inspelad i JFK-Studio i Viby. I augusti 2017 släppte de sitt första engelska fullängdsalbum; "Synergy - The Album. Just nu är de mitt uppe i att spela in sitt andra album på engelska: "Sky is the Limit".

Bara Jonson och Free har en höstturné bokad som tar dem bl a till Kanada, Newfoundland och Ontario och som även kommer att sträcka sig in i New York, USA.

 

Cirque Arté Diem – Moving BodyArt

Kristianstadsbaserade nycirkusgruppen Cirque Arté Diem drivs av artisterna Timo Lattu (FIN) och Naja Calmann (DK). Cirque Arté Diem arbetar i en cirkusform som kan jämföras med Cirque du Soleil och som vi oftast ser i Kanada, Frankrike och USA. Cirque Arté Diems uttryck  är nordiskt – och kan beskrivas som en fusion mellan dans, cirque/ nycirkus. De kallar formen för BodyArt!

Gruppens mål är att genom konsten uppfylla publiken med mod, glädje och tro på livet. Cirque Arte Diem har turnerat i Norden och uppträtt med sitt nummer Aeriel & Adagio Act  tillsammans med artister som Björn Skifs – The show 2010, UgglaRheborgUlveson, Rhapsody in Rock och i musikaler som Cats och Saturday Night Fever.

Timo Lattu är dansare och luftakrobat och utbildad vid Balettakademin I Stockholm. Han är trefaldig Finsk mästare i hip-hop! Naja Calmann-Hinke började sin karriär som fysioterapeut men hamnade så småningom i artistvärlden, bland annat som luftakrobat till Loreen under Eurovision Song Contest Final.  

 

 

Petrina Solange

Petrina Solange är en numera Malmöbaserad Degebergakomiker som är känd för sina skadeglada och otroligt roliga skämt. Tillsammans med sina komikerpolare driver hon Sveriges hemligaste stå upp klubb ”Under Jord” och världens roligaste podcast ”Måndag”.

 
Petrina Solange. Foto: David Möller


Utöver det har du sett henne i Parlamentet på TV samt hört henne i radiokanalen P3. Petrina är också 3-faldigt prisbelönad på svenska stand up galan som bland annat ”Årets nykomling” och ”Årets svenska kvinnliga komiker”. Välkommen till Kulturgalan Petrina!

Jenny Wrangborg

Kristianstadsbördiga Jenny Wrangborg, född 1984, debuterade 2010 med diktsamlingen Kallskänken som fick ett stort genomslag och har sålt i över 8000 exemplar. 2014 kom diktsamlingen Vad ska vi göra med varandra och 2017 var hon redaktör för fackboken Lösa förbindelser - om kampen för fasta förhållanden i handeln. Wrangborg uppträder ofta, med och utan musiker, och har tagit emot en rad priser, bland annat ABF:s litteratur- och konststipendium, LO:s stora kulturpris och Gustav Frödings stipendium.
Varmt välkommen till Kulturgalan Jenny!

 
Jenny Wrangborg. Foto: Joakim Mathiasson

Miriam Andersén och Anna Rynefors

Fler spännande artister: När riksspelmännen Miriam Andersén & Anna Rynefors uppträder tillsammans, står kvinnorna bokstavligen i centrum. Då skapas KVINNOLÅT. Duon, som trakterar instrument som svensk säckpipa, harpa, träskofiol, kohorn och nyckelharpa, vill lyfta fram musikhistoriens glömda kvinnor – från skaldkonor till spelkvinnor. De skriver också egna, dansvänliga låtar. Båda står med ett ben i medeltidsmusiken och ett i folkmusiken, och båda är frilansmusiker med världen som arbetsfält. 

 
Miriam Andersén och Anna Rynefors

Anas Alasi

Anas Alasi är en musiker från Palestina, som är intresserad av att blanda olika typer av musik, i synnerhet arabisk och europeisk. Han spelar gitarr och sjunger gärna gamla orientaliska melodier. Välkommen till kulturgalan Anas!

 
Anas Alasi

Biljetter

För 200 kr bjuds du på musik, litteratur, akrobatik, standup, samtal, bubbel, tilltugg och intressanta möten.

Biljetter: Coop City Galleria Boulevard 010-747 22 72, www.kulturkvarteret.com/biljetter

Välkommen till en spektakulär helkväll med upplevelser, underhållning, mingel, tilltugg och dryck.

Förboka bord

Café & Bistro öppnar kl. 17.00 och håller öppet hela kvällen. Förbeställ din galameny som serveras kl. 17.00–18.30. cafebistro@kulturkvarteret.com, 044-205888.

Om priserna 

Kristianstads kommuns kulturpris och kulturstipendium är på 50 000 kr respektive 25 000 kr. Priset tilldelas någon som har utfört värdefulla insatser på kulturens område och som är född, bosatt eller utövar sin verksamhet i kommunen. Stipendiet delas ut till yngre, lovande kulturarbetare som är födda eller bosatta i kommunen, som bidrag till fortsatt utbildning eller annan utvecklande verksamhet. Ansökningstiden har gått ut.

Kristianstadsbladets Kultur- och Nöjespris är ett pris som prisar de lokala kulturröster som har gjort skillnad det senaste året. 

Sparbanken Skånes stipendier för unga kulturtalanger: Omfattar tre stipendier på 7 000 kr vardera. Villkoret är att stipendiaten är max 25 år och född eller bosatt i Kristianstad, Osby, Hässleholm eller Östra Göinge kommuner. I första hand är stipendiet tänkt som stimulans till yngre lovande kulturtalanger, som bidrag till fortsatt utbildning eller till annan utvecklande verksamhet.
Sök här: www.sparbankenskane.se/kulturtalang

Ann-Louise Hanson-stipendiet delas ut i samarbete mellan Ann-Louise Hanson, Bruno Glenmark och Kristianstadsbladet. Stipendiet tilldelas den sångare och/eller underhållare - 15–25 år, uppvuxen eller bosatt i nordöstra Skåne - som enligt juryn har talangen att på lång sikt bygga en karriär. Inte bara i Kristianstad, utan över hela landet. Kanske till och med utanför Sveriges gränser. 

Bakgrund till Kulturgalan

Kulturgalan Kristianstad arrangerades första gången 2015 i Kulturkvarteret Kristianstad. Arrangörer var Kristianstads kommun, kultur- och fritidsförvaltningen och Kristianstadsbladet med Musik i Syd. Syftet var att skapa ett arrangemang, en mötesplats och en värdig inramning för utdelning av Kristianstads kommuns kulturpris och kulturstipendium samt Kristianstadsbladets Kultur- och Nöjespris. Ambitionen var också att sätta fokus på kultur och kulturaktörer i kommunen.

Arrangörer

Vi som gör detta möjligt är Kristianstads kommun, Kristianstadsbladet och Sparbanken Skåne.

  • Meddela fel på sidan

    Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

    * Obligatoriskt om du vill få svar

    Det du skickar till kommunen blir allmän handling.