Arkitektritade vindskydd tar plats i nordöstra Skåne

Den 8 augusti startar arkitekturfestivalen Arknat, som arrangeras av föreningen med samma namn. 15 förväntansfulla studenter från hela Norden ska tillsammans utforma och uppföra tre vindskydd i trä som placeras ut längs med Skåneleden i nordöstra Skåne.

Bild på vindskydd

Efter tre framgångsrika somrar i Höga kusten kommer Arknat till Skåne. Under två veckor realiseras designidéer i form av unika, platsdesignade vindskydd som visar hur arkitektur och natur kan flätas samman.

- Satsningen på arkitektritade vindskydd är del av att få ut fler skåningar på Skåneleden och upptäcka hälsofördelarna med vandring i naturen, säger Ulrika Geeraedts, Regional Utvecklingsdirektör Region Skåne.

Fördelat på tre grupper ska 15 studenter utforma och bygga tre vindskydd i trä, med material som växt och sågats lokalt. Vindskyddens utvalda placeringar är östra sidan av Råbelövssjön, Rodatorpet nära Sibbhult och norr om Näsum längs Holjeån. Samtliga vindskydd ligger längs med Skåneleden. Base camp för Arknat blir Pappersbruket i Östanå där studenterna kommer leva och verka i två veckor.

- Väldigt kul att Arknat kommer till Kristianstads kommun och Österslöv som en del i att SL6 Vattenriket byggs. Projektet bidrar till att stärka friluftslivet i kommunen och Vattenriket. Det ger också fler möjligheter för Österslövs skolor som ofta vistas i området, säger Pierre Månsson, kommunalråd i Kristianstads kommun.

I kombination med öppna föreläsningar får studenterna praktisk kunskap i träbyggnation och förståelse för materialets egenskaper. På plats finns inbjudna föreläsare och coacher som ska hjälpa och inspirera studenterna under sin vistelse.

- Efter att evenemanget blev inställt förra året på grund av pandemin är vi peppade att Arknat äntligen kan bli av! Tack vare god planering och förståelse bland alla involverade känner vi att vi har en trygg och flexibel plan att använda oss av. Vi har en fantastisk organisation och kommer göra allt för att inspirera studenterna till storverk, säger Martin Björklund projektledare Arknat.

Arknat arrangeras i år för fjärde gången, med syfte att öka förståelsen för träbyggnation för framtidens arkitekter och förstärka samspelet mellan arkitektur och natur.

Region Skåne är ledhuvudman för Skåneleden och driver utvecklingen av leden och är även ansvariga för kommunikation och marknadsföring av leden.

Samarbetspartners till Arknat detta år är Sweco, Region Skåne, Event in Skåne, Sparbanken Skåne, Östra Göinge kommun, Bromölla kommun, Kristianstads kommun, Biosfärområde Kristianstads Vattenriket, Cramo, Organowood, Ängavången ekgolv.

 

  • Meddela fel på sidan

    Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

    * Obligatoriskt om du vill få svar

    Det du skickar till kommunen blir allmän handling.