VM i Lure Coursing 2023

Lure coursing är en tävlingsform för vinthundar. Provet ska efterlikna den typ av harjakt som raserna en gång avlades fram för. Lure coursing är en mycket fartfylld och familjevänlig hundsport. Den 29 juni till 2 juli går VM av stapeln på Kristianstads evenemangsområde i Norra Åsum.

VM i lure coursing arrangeras varje år i Europa. Den 29 juni till 2 juli står Sverige värd för mästerskapet och det arrangeras på Kristianstads evenemangsområde i Norra Åsum. Det beräknas komma omkring 900 hundar från 26 länder, bland annat från våra grannländer Norge, Finland, Danmark och Tyskland som ställer upp med fulla lag.

Vinthundar jagar med både syn och luktsinne, till skillnad från till exempel drivande jakthundar som endast spårar upp bytet. I tävlingsformen lure coursing springer hundarna i par och jagar en simulerad hare i form av en trasa som löper i svängar över ett stort fält. Banan är mellan 700 och 1 000 meter lång. Tävlingen arrangeras i två heat, så hundarna springer ett lopp på förmiddagen och ett lopp på eftermiddagen.

Domarna poängbedömer hundens entusiasm, följsamhet, rörlighet, uthållighet och fart.  

Tävlingarna pågår under hela dagarna med start redan på morgonen. Loppen körs på tre banor samtidigt, så det blir många fina lopp att titta på. Vid 18-tiden blir det prisutdelning varje kväll och då utses de absolut bästa hundarna i hela Europa i de 18 olika raserna.

För att tävla i lure coursing krävs godkänd licens från Svenska Vinthundsklubben. 

Svenska Vinthundklubben är huvudarrangör för mästerskapet. 

Meddela fel på sidan

Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

* Obligatoriskt om du vill få svar

Det du skickar till kommunen blir allmän handling.