VM i Agility

För första gången någonsin avgörs Agility-VM i Sverige och det är i Kristianstad det händer. Världsmästerskapet avgörs i Kristianstad Arena den 4 till 7 oktober med tävlande hundar från fler än 40 länder.

Agility kan beskrivas som hundsportens svar på Formel-1. På snabbast tänkbara tid ska hunden springa en förutbestämd hinderbana – helst felfritt utan att riva eller missa något hinder på vägen. Hundarna är laddade, fokuserade och snabba. Förarens uppgift är att guida hunden till den bästa vägen runt banan. Detta kräver att hunden uppfattar snabba signaler och att föraren har god kondition. Här gäller det att vara med och slåss om hundradelarna, i agility är det nämligen hundradelarna som avgör – varje sväng är dyrbar.

Hundarna är indelade i tre storleksgrupper: small, medium och large. Hundarna tävlar inom sin respektive storleksklass. Hindren består av hopphinder, tunnlar, slalom och olika balans- och klätterhinder som hundarna hoppar, slingrar och springer igenom och över.

Under VM-veckan kommer du att möta hundar och deras förare från hela världen i Kristianstad med omnejd. Sverige är framgångsrika i agility och vi har flera medaljer med oss från tidigare VM. Passa på att få se agility när det är som bäst på nära håll, håll tummarna för din favorithund och heja fram vårt svenska landslag.

Du kan läsa mer om agility och VM i länken under relaterad information.

  • Meddela fel på sidan

    Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

    * Obligatoriskt om du vill få svar

    Det du skickar till kommunen blir allmän handling.