Årets program 2021

Här kan du att se alla programpunkter för Kristianstad bokfestival 3-4 september 2021. Café och Bistro har öppet hela festivalen och livestreamen går att se båda dagarna från Lilla Salen på Kulturkvarteret (först till kvarn gäller).

Bildkollage med tre bilder. Elaf Ali, Anders de la Motte, Måns Nilsson och Vigdis Hjort.

Elaf Ali, Anders de la Motte, Måns Nilsson och Vigdis Hjort kommer alla till årets bokfestival.

FREDAG 3 SEPTEMBER

Kulturkvarteret Stora salen ● kl. 17.30.
Gratisbiljetter bokas via Kulturkvarterets hemsida, Livestreaming
ELAF ALI ● VEM HAR SAGT NÅGOT OM KÄRLEK?
Elaf Ali gav i våras ut sin debutbok Vem har sagt något om kärlek där hon självutlämnande beskriver sin uppväxt i Kristianstad. Det var en tid som präglades av hedersförtryck i familjen och försök att dölja det för kompisar och skola. Boken beskriver hennes upplevelser och tankar om hedersnormer men också om frigörelse och modet att gå sin egen väg. Samtalet kommer att ledas av Magnus Cadier, författare och bibliotekarie.

Digital visning via Kulturkvarterets hemsida ● kl. 18.15.
FREKE RÄIHÄ, JOHAN LANDGREN, ANNA MARIS ● DIKTSTOLEN
Kristianstad bokfestival har låtit bygga en diktstol! Men vad är det för något? Det är en plats där man kan bli ”diktad” istället för biktad. Vi har inspirerats av den mer traditionella biktstolen som finns i katolska kyrkor och skapat vår alldeles egna diktstol. I diktstolen är det tänkt att du som besökare skall kunna välja en dikt och få den uppläst – exklusivt bara för dig. I denna film läser Freke Räihä, Johan Landgren och Anna Maris egna dikter.

Digital visning via Kulturkvarterets hemsida ● kl. 18.30.
CAROLINE SÄFSTRAND, FRIDA SKYBÄCK ● TEKOPPAR OCH HEMLIGHETER
Det kan vara roligt, romantiskt eller riktigt sorgligt – men alltid med en stor dos värme. Författarna Caroline och Frida skriver omtyckta feelgoodromaner och samtalar här i ett program som leds av Ulrika Wirdebo, bibliotekarie.

Digital visning via Kulturkvarterets hemsida ● kl. 19.15
JONAS KARLSSON ● NYA MÄNNISKOR I FEL ORDNING

Kulturkvarteret Stora salen ● kl. 19.30
Gratisbiljetter bokas via Kulturkvarterets hemsida, Livestreaming
ANDERS DE LA MOTTE, MÅNS NILSSON ● DÖDEN GÅR PÅ VISNING
En ny deckarduo presenterar sig med första delen i en pusseldeckarserie. När Anders de la Motte och Måns Nilsson har skrivit tillsammans, ja då blir det spännande och lekfullt i kombination med ond bråd död.


LÖRDAG 4 SEPTEMBER

Kulturkvarteret Stora salen ● kl. 13.00
Gratisbiljetter bokas via Kulturkvarterets hemsida, Livestreaming
VIGDIS HJORTH ● ÄR MOR DÖD
En urstark mor-dotter-roman som stilmässigt ligger nära genombrottet Arv och miljö. Vi följer Johanna i hennes allt mer desperatare försök att närma sig en sårad förälder, sköljs med av den intensiva våg som är Hjorts prosa. Det är vackert, rått, upprivande. Vigdis tillhör de stora inom nordisk romankonst och hon är nominerad till Nordiska rådets litteraturpris 2021. Johanna Koljonen är moderator.

Digital visning via Kulturkvarterets hemsida ● kl. 13.45.
VILL DU BLI DIKTAD? ● TEATERELEVER FRÅN BARBACKA LÄSER
Kristianstad bokfestival har låtit bygga en diktstol! Men vad är det för något? Det är en plats där man kan bli ”diktad” istället för biktad. Vi har inspirerats av den mer traditionella biktstolen som finns i katolska kyrkor och skapat vår alldeles egna diktstol. I diktstolen är det tänkt att du som besökare skall kunna välja en dikt och få den uppläst – exklusivt bara för dig. I denna film läser teaterelever från Barbacka dikter ur den svenska poesiskatten och eleverna heter Katayoun Moradi, Emelie Shakir, Evelina Hermodsson och Ella Fredriksson.

Digital visning via Kulturkvarterets hemsida ● kl. 14.00
HEJ KRISTIANSTAD BOKFESTIVAL! ● FEM FÖRFATTARE HÄLSAR PÅ
Möt Jens Liljestrand, Agnes Lidbeck, Tina Frennstedt, Johan Ripås och Ali Derwish i korta 10-minutersklipp med presentationer av sina rykande färska böcker!

Digital visning via Kulturkvarterets hemsida ● kl. 15.00
KÄRA BOKFESTIVALEN! ● LÄSINSPIRATION I LUST OCH NÖD
Många skriver till bokfestivalen med en önskan om bra lästips. Bibliotekets egen bokpanel ger goda råd om vad du kan läsa när vardagen trasslar till det för dig.

Kulturkvarteret Stora salen ● kl.15.15
Gratisbiljetter bokas via Kulturkvarterets hemsida, Livestreaming
ELIN CULLHED ● EUFORI, ULRIKA KÄRNBORG ● LEJONBUREN
Ett samtal mellan två författare som skildrar historiska kvinnor. Johanna Koljonen är moderator.
Eufori av Cullhed är en fantasi om Sylvia Plaths sista år i livet. I en rasande, böljande, bångstyrig text möter vi Plath. Förtvivlad, uppspelt, svartsjuk, grandios. Här ryms kärleken till barnen, längtan att få skriva och frustrationen över maken Ted Hughes ovilja att dela ansvaret. I Lejonburen av Kärnborg skildras en ensam monark, drottning Kristina, hennes väg till makten och beslutet att överge den. Drottning Kristina är ett barn, ständigt påpassat, med förväntningar på sig att axla det största av ansvar. Vad hon själv vill är det ingen som tänker på, förrän hon tillträder tronen och själv börjar fatta beslut om hur hon vill leva sitt liv.


LÖRDAG 4 SEPTEMBER
BARNENS BOKFESTIVAL - på liv och död

Kulturkvarteret Stadsbiblioteket Bokskogen ● kl. 10.30 & 11.30
Följ med på en resa in i sagans värld! Efter flera månaders paus kan vi äntligen öppna upp stadsbibliotekets sagorum Bokskogen. Alla barn från 3 år är välkomna att uppleva en sagostund med bilder, ljud och ljus. Allt kan hända! Begränsat antal platser, anmälan till 044-13 67 10 eller i informationsdisken på stadsbiblioteket.

Kulturkvarteret Stora salen ● kl.11.00
Gratisbiljetter bokas via Kulturkvarterets hemsida, Livestreaming
JOHAN RUNDBERG ● MÅNVIND &HOFF
BÄSTA BERÄTTELSEN 2021 ● PRISUTDELNING
Författaren Johan Rundberg berättar om sin spännande bokserie Månvind och Hoff som handlar om barn på samhällets botten i 1800-talets Stockholm. Johan kommer även att tillsammans med representanter från Biblioteksrådet leda prisutdelningen i bokfestivalens och Lions Club Kristi­anstads tävling Bästa Berättelsen för barn och unga. Bidragen från de tre förstapristagarna kommer att publiceras i Kristianstadsbladet samt på Kristianstad biblioteks webbplats www.snokabibliotek.se.

Kulturkvarteret Stadsbiblioteket GH-RUMMET ● kl. 13.00 WORKSHOP
TECKNARWORKSHOP MED PER GUSTAVSSON
Lär dig rita skräck tillsammans med ett riktigt proffs! Illustratören och författaren Per Gustavsson berättar och lär ut hur du kan rita och skapa skräck på olika sätt. Han har skrivit och illustrerat många barnböcker och även gjort bilderna till de läskiga böckerna Den förskräckliga historien om Lilla Hon, Den hiskeliga berättelsen om Lilla Han och Den fasansfulla sagan om Lilla Hen.

Kulturkvarteret, Kristianstads stadsbibliotek
Lördag 4 september kl. 13.00. För barn från 9 år och uppåt.
Begränsat antal platser, anmälan till 044-13 67 10 eller i informationsdisken på stadsbiblioteket.

Du kan ta del av de filmade boksamtalen genom att Klicka här.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • Meddela fel på sidan

    Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

    * Obligatoriskt om du vill få svar

    Det du skickar till kommunen blir allmän handling.