Program 2019

Den 5-7 september hålls Kristianstad bokfestival, på Kulturkvarteret i Kristianstad. Temat i år är Genom dina ögon och fokuserar på läsarens upplevelse och konsten att se med vårt inre. Festivalen bjuder på en intressant mix av samtal, uppläsningar och musik som rör sig mellan vitt skilda genrer.

- Temat genom dina ögon har varit tacksamt att förhålla sig till vid bokningar. Det har i sin tur bidragit till att vi har fått ihop en så bra spännvidd i programmet, allt från Aase Berg till programpunkten med Alex, Carl och Johan som berättar om sin kärlek till musikgruppen Kiss, säger Ann Nilsson, bibliotekarie Kristianstad bibliotek.

Bokfestivalen invigs på torsdagskvällen av komikern Hampus Algotsson samt med högläsning och musik under programpunkten Framtidens förmågor. Kvällen avslutas med författaren Linda Skugge i samtal om kärlekens vägar och villovägar, utifrån sin senaste bok Äktenskap - sex berättelser.

Fredagen blir en härlig blandning av deckarstafett, månlandningar och kärleken till musikgruppen Kiss, toppat med Göran Greider som presenterar en poetisk självbiografi. Men allra först inleds dagen med Emma och Lisen Adbåge som samtalar om språk, kreativitet, skapande och barnets perspektiv. Julie Lindahl utforskar sin familjs nazistiska förflutna i boken Pendeln. På fredagseftermiddagen belyser hon de svåra frågorna: vad är ondska, varifrån kommer den och hur växer den?

Barnens bokfestival

Barnens bokfestival bjuder på en fullmatad lördag för alla barn och unga. Författaren Lennart Hellsing skulle fyllt 100 år i år och dagen inleds med tårtkalas, pyssel och sagostund i sann Krakel Spektakel-anda. Radio- och TV-profilen Johan Anderblad är aktuell som läsambassadör och med sin tredje bilderbok, Bojan och traktorn. Johan bjuder på en interaktiv show och är dessutom prisutdelare i Bokfestivalens och Lions Club Kristianstads skrivtävling Bästa Berättelsen, där vinnarna presenteras från biblioteksscenen. På Naturum blir det humor och språkglädje för de minsta tillsammans med Erik Magntorn i programpunkten Blanda ditt eget djur

Final för Kristianstads största bokcirkel

På lördagen är det final för Kristianstads största bokcirkel, Hela Kristianstad läser. Med start under Kulturnatt Kristianstad i maj har Kristianstad bibliotek delat ut ca 800 exemplar av Kristina Ohlssons novell Ett testamente från helvetet. Bibliotekarie Cecilia Lindgren samtalar med författaren om boken.

Med sin största romansatsning hittills är Åke Edwardsson tillbaka med en historia och gästar, liksom Augustprisade Lina Wolff, bokfestivalen på lördag eftermiddag. Linas nya roman kretsar kring människans behov av andlighet. Det blir även spännande besök av debutanten Patrik Svensson, till vardags journalist i Malmö, som samtalar om sin bok Ålevangeliet.

Kristianstad bokfestival 2019 avslutas kl. 15 med intressanta betraktelser av folkbildaren, vetenskapsjournalisten och författaren Maja Hagerman. I sin nya bok Trådarna i väven är hon på spaningsresa genom Sverige och letar reda på minnena som har format samhället. 

- I bokfestivalprogrammet vill jag uppmärksamma besökarna på diktläsningen på lördag kl. 12 med två av Sveriges främsta poeter, Aase Berg och Göran Greider. Missa inte! uppmanar Ulrika Thorsson, festivalsamordnare Kristianstad bokfestival.

- Jag är mycket nyfiken på Linda Skugge och hennes nya novellsamling som handlar om äktenskapets vedermödor, avslutar Eva Fridlund, festivalsamordnare Kristianstad bokfestival.

Program Kristianstad bokfestival 2019

  • Meddela fel på sidan

    Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

    * Obligatoriskt om du vill få svar

    Det du skickar till kommunen blir allmän handling.