400-års jubileet

Den 22 maj 1614 som den danske kungen Christian IV grundade Kristianstad. Hela 2014 var ett jubileumsår med extra festligheter dagarna runt 400-årsjubileum.

Jubileumsåret

Jubileumsåret stärkte Kristianstad som varumärke, som plats att bo och komma till på semester eller för att arbeta. Vi fick tillsammans en ökad kunskap om Kristianstads kommuns historia och nutid och kunde känna stolthet och framtidstro. Detta blev verklighet genom att erbjuda ett helt år av minnesvärda upplevelser för alla.

Firande i tre delar

Kristianstads 400-årsjubileum var en fest för, av och med Kristianstadsborna. Jubileumsåret erbjöd upplevelser för alla sinnen och evenemang som knyter an till vår historia, vår nutid och vår framtid. Aktiviteterna arrangerades till stor del av lokala föreningar, företag och organisationer tillsammans med Kristianstads kommun. Firandet skedde i tre delar:

• Förfesten var upptakten till Kalaset i maj och hade temat Kristianstads historia.
  • Kalaset, då firade vi Kristianstads 400-årsdag tillsammans och temat var Kristianstad idag, här och nu. Vi startade upp sommaren med ett stort födelsedagskalas. Födelsedagskalaset inrymde tre temadagar: Födelsedagen, Kulturnatten och Familjedagen. Firandet fortsatte under hela sommaren.
  • Efterfesten tog vid där Kalaset slutade och handlade om Kristianstads framtid. Aktiviteterna under denna period knöts an till vår gemensamma framtid och har format hur vi har det idag.

Jubileumsfirandet berörde många av kommunens egna verksamheter på flera sätt och påverkade allas vardag. Anställda, invånare och besökare av Kristianstads kommuns gjorde tillsammans jubileumsåret till ett av de mest spännande åren i Kristianstads historia.