Musikaliska konsertupplevelser och tv dokumentärer digitalt

När vi inte ska delta och besöka större kulturarrangemang får kulturen komma till oss istället. Nu finns det ett stort digitalt kulturutbud att ta del av från kulturaktörer över hela Sverige.

 • Svt play – ”Vår tid är nu – konsert”. Konsert från Berwaldhallen med musiken från dramaserien Vår tid är nu. Huvudkompositör är Adam Nordén och Hans Ek är dirigent. På scenen ryms förutom Radiosymfonikerna även ett band och två solister: Moneybrother och Viktoria Tolstoy.

Länk: https://www.svtplay.se/video/29421020/var-tid-ar-nu-konsert?info=visa&start=auto

 

 • Konserthuset Stockholm – Isabella Lundgren med trio. Hit the road to dreamland – Isabella Lundgren med trio. ”Under en timme ska vi, med hjälp av tidlösa klassiker ur den amerikanska sångboken, kasta oss ut i våra outforskade drömmar, våra dolda förhoppningar och vår naiva längtan. När livet gör ont, när marken under oss skakar, då behöver vi våra drömmar som mest.” Isabella Lundgren skivdebuterade 2012 med It Had to Be You och har sedan dess givit ut ytterligare sex plattor. Den senaste var Out of the Bell Jar från 2019. Hon har belönats med bland annat Sveriges Radios Jazzkatten i kategorin Årets musiker 2015 och Orkesterjournalens Gyllene Skiva, för Somehow Life got in the way från 2014. Hon var Grammis-nominerad 2016 och 2019. Isabella Lundgren framträder här med Carl Bagge på piano, Niklas Fernqvist bas och Daniel Fredriksson trummor.

Länk: https://kulturarenan.se/live-23-10-kl-19-hit-the-road-to-dreamla

Regionmuseet Kristianstad
Museet i Kristianstad har börjat med digitala visningar och vernissager på deras utställningar. Här kommer lite tips på vad som finns just nu och vad som händer inom det närmsta.

 • Vernissage online: Djur & Odjur 15 april 18.00-18.30 ”Sara Degerfält, en av initiativtagarna till Broderiuppropet från Hemslöjden i Västra Götaland våren 2020, inviger utställningen och berättar om projektet Broderiutmaning i karantänslöjd.

  Vår museipedagog, Malin Liedberg, visar några av de 50 motiv som skickats in från skånska kreatörer. I samband med vernissagen visas också en video där Karin Selander – som är engagerad i den öppna gruppen Brodericaféet med mötesplats på Regionmuseet Kristianstad – och Sara Degerfält samtalar om djur och odjur i tvistbroderier. Tvistens ”epicentrum” fanns och finns nämligen i just Skåne. Djur & Odjur är producerad Hemslöjdskonsulenterna i Västra Götalandsregionen och alla de broderande personerna som bidragit.”

  https://regionmuseet.se/kalender/vernissage-online-djur-odjur/

 

 • Utställning: Kulturkoftor & Sagotröjor ”Utställningen är stängd för besök men öppen och aktuell här på vår webbplats till 30 april 2021. Känner du igen Kurt Cobains grungekofta? Eller Coco Chanels sjömansrandiga klassiker? Mymlans västklänning? Här på webben kan du se och läsa mer. Du kan också sticka Miss Marples lilla eleganta genomdragssjal, en Nobelpristagares blå strumpor, Bernievantarna och lyssna till Ingmar Bergman som berättar om en älskad kofta. Och en hel del annat.

  Här på webben möter du personligheter från litteratur, konst, musik och bilderböcker, genom nystickade versioner av deras plagg! Missa inte polarforskaren S. A. Andrées tröja från Arktis som vi lånat in från Grenna Museum.

  Materialet utgår från utställningen Kulturkoftor & Sagotröjor. Den är producerad av Upplandsmuseet och baserad på författaren och stickprofilen Ceclia B Dackenbergs böcker Kulturkoftor (2017) och Sagornas stickbok (2015) och hennes nedslag i kulturhistorien utifrån stickade plagg. Foto: Charlotte Gawell Obs. Artiklarna motsvarar inte själva utställningstexterna, utan är producerade av Regionmuseet Skåne för vår egen webbplats, om inget annat anges.”

https://regionmuseet.se/kalender/kulturkoftor-sagotrojor/

 

 

Det finns även inspelade 10-20 minuters föreläsningar som finns på Ur play, här hittar ni dem:

 • Agda Holst - Kristianstadskonstnären. ”Kristianstadskonstnären Agda Holst kallas ibland för en modest modernist, säger konsthallschef Marika Reutersvärd. Agda Holst studerade i Paris och München och är främst känd för sina svala och eleganta porträtt och stilleben från 1920-talet. Idag uppmärksammas hon stort igen med böcker och utställningar. Agda Holst levde mellan 1886-1976 och större delen av sitt liv i Kristianstad men hade flera utställningar i Sverige och Europa. Inspelat på Regionmuseet Skåne den 27 januari 2021. Föreläsning 20 min. Arrangör: Regionmuseet Skåne.”

  https://urplay.se/program/219980-ur-samtiden-lansmuseerna-berattar-agda-holst-kristianstadkonstnaren

 

 • Sveriges äldsta filmateljé ”På Filmmuseet i Kristianstad kan man besöka Sveriges äldsta filmateljé och lära sig mer om den tidiga filmproduktionen. Véronique Dubois-Côté, museiintendent och filmpedagog, berättar om ateljén men också om hur filmindustrin utvecklades under 1900-talet. I ateljén i Kristianstad föddes den svenska spelfilmproduktionen och var bara i bruk under åren 1909-1910, men bidrog till en spännande tid i den svenska filmhistorien. Inspelat på Regionmuseet Skåne den 27 januari 2021. Arrangör: Regionmuseet Skåne.”

  https://urplay.se/program/220048-ur-samtiden-lansmuseerna-berattar-sveriges-aldsta-filmatelje

 

 • Anti-emigrationsfilmer: propaganda eller inte? ”I början av förra sekelskiftet var Sverige inne i en tredje våg av massutvandring till USA. År 1910 producerade filmbolaget Svenska Biografteatern från Kristianstad två filmer som tydligt tar ställning mot emigration. Kan de räknas som propagandafilmer? Véronique Dubois-Côté, museiintendent och filmpedagog, berättar om filmerna och om åtgärder i Sverige för att stoppa emigrationen. Inspelat på Regionmuseet Skåne den 27 januari 2021. Arrangör: Regionmuseet Skåne.”

  https://urplay.se/program/220096-ur-samtiden-lansmuseerna-berattar-anti-emigrationsfilmer-propaganda-eller-inte

 

 • Gravfältet i Fjälkinge” 1991 gjordes en arkeologisk undersökning i Fjälkinge, öster om Kristianstad. Där hittades 128 skelett som begravts i den kalkrika sanden och var välbevarade. Arkeolog Bertil Helgesson berättar om vad man kunde utläsa av dessa fynd, både på kollektiv- och på individnivå, utifrån placering i gravarna, ålder på de döda och sättet de var begravda på. Skeletten daterades till perioden vikingatid till tidig medeltid. Inspelat på Regionmuseet Skåne den 27 januari 2021. Arrangör: Regionmuseet Skåne.”

  https://urplay.se/program/219947-ur-samtiden-lansmuseerna-berattar-gravfaltet-i-fjalkinge

 

 • Karin - en häxa i Gustav II Adolfs armé ”Vintern 1612 tågade en svensk armé, med Gustav II Adolf i spetsen, över gränsen in i det då danska Skåne. Men alla i hans följe var inte soldater, det fanns hantverkare, betjänter och familjer. Helén Lilja, antikvarie, berättar mer om en av dem, svenska Karin, som blev kvar i staden Vä. Där blev hon anklagad för häxeri. Inspelat på Regionmuseet Skåne den 27 januari 2021. Arrangör: Regionmuseet Skåne.”

https://urplay.se/program/220011-ur-samtiden-lansmuseerna-berattar-karin-en-haxa-i-gustav-ii-adolfs-arme

 

 • Snapphanarna – offer, hjältar eller rövare? ”Vilka var snapphanarna? Stämmer den traditionella synen som rövare på plundringståg eller var de helt enkelt soldater i friskytteförband som slogs för att Skåne skulle förbli danskt? Eller var de offer för kriget? Svaret är inte ett utan flera och illustrerar hur vår historia förändras med den som skriver den. Malin Liedberg, museipedagog, och Helén Lilja, antikvarie, resonerar kring synen på snapphanen och vem de egentligen var. Inspelat på Regionmuseet Skåne den 27 januari 2021. Arrangör: Regionmuseet Skåne.”

  https://urplay.se/program/220031-ur-samtiden-lansmuseerna-berattar-snapphanarna-offer-hjaltar-eller-rovare

 

 • Rester av romarriket i Skåne ”1996 gjorde två unga arkeologer ett fantastiskt fynd i Färlöv. Det visade sig vara en bronskittel från yngre romersk järnålder som innehöll kremerade kvarlevor av två män och deras vapen. Antikvarie Helén Lilja samtalar med de båda arkeologerna, Tony Björk och Anders Edring, som gjorde fyndet för mer än 25 år sedan. Inspelat på Regionmuseet Skåne den 27 januari 2021. Arrangör: Regionmuseet Skåne.”

https://urplay.se/program/219954-ur-samtiden-lansmuseerna-berattar-rester-av-romarriket-i-skane

 

 • Tycho Brahe och observatoriet på Ven ”Under en period i slutet av 1500-talet låg Europas centrum för astronomisk forskning på ön Ven i Öresund. Malin Liedberg, museipedagog, berättar om den excentriske adelsmannen Tycho Brahe som hade ett stort intresse av astronomi och gjorde observationer och utvecklade en metod för att studera himlavalvet. Inspelat på Regionmuseet Skåne den 27 januari 2021. Arrangör: Regionmuseet Skåne.”

  https://urplay.se/program/220001-ur-samtiden-lansmuseerna-berattar-tycho-brahe-och-observatoriet-pa-ven

 

 • Skånsk hijab på 1800-talet "Antikvarie Helén Lilja upptäckte en liten samling miniatyrer i museets magasin. Miniatyrerna var gjorda efter en bouppteckning efter en rik bondhustru från tidigt 1800-tal. Som gift kvinna hade bondhustrun flera uppsättningar klutar, en sorts "hijab". Att visa håret var nämligen otänkbart för en ärbar kvinna, inte bara i Skåne. Slöjan var en del av den svenska bondekulturen. Inspelat på Regionmuseet Skåne den 27 januari 2021. Arrangör: Regionmuseet Skåne.

  https://urplay.se/program/220068-ur-samtiden-lansmuseerna-berattar-skansk-hijab-pa-1800-talet

 

 • Skatten i Tolånga ”En stor del av det som kan berätta om vikingatiden är det vi normalt kallar skattfynd, berättar arkeolog Bertil Helgesson. Återkommande fynd är smycken, delar av smycken, mynt och så kallat hacksilver. I Tolånga i Skåne hittades 1872 en silverskatt som vägde 590 gram. En ganska liten skatt men troligtvis är den en del av de 100 ton silver som betalades i danagäld för att slippa bli plundrade. Inspelat på Regionmuseet Skåne den 27 januari 2021. Arrangör: Regionmuseet Skåne.”

  https://urplay.se/program/219974-ur-samtiden-lansmuseerna-berattar-skatten-i-tolanga

 

Tv dokumentärer

Tv till varje pris – en film om Lasse Holmqvist. "Under mer än tre decennier var han en av svensk tv:s stora personligheter med succéer som Lördagsträffen, Bialitt och Här är ditt liv. Filmen skildrar Lasse Holmqvists liv från uppväxten i Osby via karriären i radio och tv till det tragiska slutet i ekonomisk ruin. Ett kärleksfullt porträtt av en storvuxen, socialt genialisk man som stormade in i de första svenska tv-apparaterna och sedan vägrade lämna rutan.

Länk: https://www.svtplay.se/video/1237667/tv-till-varje-pris-en-film-om-lasse-holmqvist

 

Lasse Berghagen – En blandning av sött och salt

I våras fyllde Lars Berghagen 75 år. En mångsidig man vars karriär som bl.a. vissångare, kompositör, schlagerartist, komiker och programledare gjort honom till en av våra mest kända och folkkära svenskar. I det här porträttet berättas historien om hans liv och den nästan sex decennier långa karriären.

Länk: https://www.svtplay.se/video/29461932/lasse-berghagen-en-blandning-av-sott-och-salt

 

Sven Wollter – 65 år på scenen. "I sex decennier har skådespelaren Sven Wollter förtrollat oss på scenen. Som Gusten i Hemsöborna och dräng i Raskens, i otaliga roller på våra teaterscener och i filmer som Mannen på taket och En sång för Martin. I den här dokumentären tar Ann Victorin med Sven Wollter till forna inspelningsplatser och gör en resa tillbaka genom ett teaterliv som saknar motstycke.

Länk: https://www.svtplay.se/video/17588790/sven-wollter-65-ar-pa-scenen

 

Året var 1971. "70-talet fyller ett år och svenskarna passar på att åka till Mallorca som aldrig förr. Vägmästaren Lars Molin debuterar som TV-dramatiker och Badjävlar blir ett begrepp. I Stora Blåsjön i norra Jämtland inleds en hungerstrejk för att få jobben tillbaka i byn. Sverige skakas av mordet på den jugoslaviske ambassadören. Pjäsen Tjejsnack har premiär och sången ”Vi måste höja våra röster för att höras” kommer att höras länge. Och det anordnas kvinnoläger. I Söderhamn mördas fyra personer inne på Tingshuset. Och i Stockholm pågår striden om almarna i Kungsträdgården. Björn Gillberg protesterar mot tillsatser i maten och passar på att tvätta skjortan i mjölkersättningspulver. En film av Jonas Fohlin och Eva Tillberg.

Länk: https://www.svtplay.se/aret-var-1971

 

Hugo och Rosa. "Hugo hugger sin ved och bär in vatten från brunnen trots att han är nära hundra år. Rosa tar fram dragspelet med glimten i ögat, tänder fotogenlampan och sätter sig på kökssoffan där hon är född. Hugo blev 101 år och Rosa 96. Ingen som träffade Hugo och Rosa var oberörd. De var de sista av nio syskon som växt upp på gården, de var arbetsamma men förnöjda. Små och krumma, men alltid med glimten i ögat. Vilka var de, det lite udda syskonparet i den typiskt svenska röda stugan med vita knutar? Filmaren Bengt Jägerskog blev nära vän med syskonparet under de tio år han följde dem och lyckades skapa en unik relation som gjorde att de oftast helt glömde bort kameran.

Länk: https://www.svtplay.se/video/29213474/hugo-och-rosa

 

 En doft av choklad. "Margit Nielsen arbetade hela sitt liv på Mazetti, från 14 års ålder fram till pensionen. För flickan från statargården söder om Malmö blev chokladfabriken en doft av det goda livet. Öppenhjärtigt och humoristiskt tar hon med oss på en färd genom ljus och mörker, genom barnrikehus och fattigruckel. Men "En doft av choklad" är också en djupt personlig film om den stränge fadern och om sjubarnsmamman som gav Margit det bestämda rådet - skaffa aldrig barn!

Länk: https://www.svtplay.se/video/26706917/en-doft-av-choklad

 

 Världens natur. "Samlingssida för olika dokumentärer om världens natur och djur.

Länk: https://www.svtplay.se/genre/varldens-natur

 

Gunnel Lindblom- Ut ur tystnaden. "Arbetarflickan Gunnel Lindblom från Landala tog sig till nationalscenen och hela vägen till Hollywood. Med sin enorma integritet, en stark tro på det konstnärliga och berättelsernas självständiga kraft har Gunnel Lindblom som en stilla revolution skakat om film- och teatersverige i över 60 år. Likt sin roll i "Det sjunde inseglet", kvinnan med endast en sista ödesdiger replik, har Lindblom i mångt och mycket verkat i det tysta, alltid iakttagande och analyserande och aldrig bortglömd eller underskattad. Hennes talang för att berätta kvinnors historier har befäst henne som en av våra största, både framför och bakom kameran. En film av Henrik von Sydow.

Länk: https://www.svtplay.se/video/17165106/gunnel-lindblom-ut-ur-tystnaden

 

 Om Inga. "Inga Landgré, en av våra största filmskådespelare, är nu 93 år fyllda. Inga har en dröm, hon vill återse Grekland, den plats där hon känt sig mest levande under sitt liv. Med på resan följer Ingas vän Fanny. Det blir inte bara ett äventyr och ett kärt återseende av Grekland, resan ger även plats för ett samtal mellan två kvinnor ur två generationer. En konversation där det förflutna och det liv Inga levt gör sig påmint om och om igen. En film av Fanny Risberg.

Länk: https://www.svtplay.se/video/28547118/om-inga

 

Cornelis –dokumentären. "Tom Alandhs film om Cornelis, riksbusen som blev genial poet och som sjöng Bellman som ingen annan och Taube bättre än Taube själv. En tolvårig pojke flyttar från Holland till Sverige med sina föräldrar. Ett liv senare har han sjungit Bellman som ingen annan och Taube bättre än Taube själv. Och skrivit egna visor som älskas av hela svenska folket, kanske mer nu än någonsin, tio år efter hans död. Cornelis - riksbusen som blev genial poet. Det är om hans liv och hans konst den här filmen handlar.

Länk: https://www.svtplay.se/cornelis-dokumentaren

 

 Den svenska dansbandshistorien. "Berättelsen om en lika älskad som föraktad musikstil, i en serie som myllrar av historier från genrens barndom och fram till i dag. Varför skrivs dansbandsnamn så ofta med Z, varför förbjöds plötsligt jeans i folkparkerna och vad är historien bakom dansbandens galna glitter-kostymer? Serien tecknar samtidigt en bild av det Sverige som dansbanden uppstod i, och om svenskarnas starka relation till musiken och dansen.

Länk: https://www.svtplay.se/den-svenska-dansbandshistorien

 

 En samlingssida för historiska dokumentärer finner du här:
Länk:
https://www.svtplay.se/genre/historiska-dokumentarer

En samlingssida för sportdokumentärer finner du här:
Länk: https://www.svtplay.se/genre/sportdokumentarer

En samlingssida för djur- och naturdokumentärer finner du här:
Länk:
https://www.svtplay.se/genre/djur-och-naturdokumentarer

 Du finner ovanstående konserter och dokumentärer även på vår facebooksida. Mötesplatser- för ett gott liv

 • Meddela fel på sidan

  Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

  * Obligatoriskt om du vill få svar

  Det du skickar till kommunen blir allmän handling.