Till startsidan

Translate

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Neither the City of Kristianstad nor any entity within the city´s administration can be held liable for the correctness of the translation.
Foto: Bo Ingvar Jönsson
Foto: Bo Ingvar Jönsson

Mat och måltider

Kost- och restaurangenheten på omsorgsförvaltningen lagar mat till vård- och omsorgsboenden, skolor, förskolor och till dig som har matdistribution till hemmet.

Vi är 75 stycken tillsvidareanställd personal uppdelade på 10 kök inom Kristianstads kommun. Tillsammans lagar vi varje dag cirka 1100 dagsportioner.

Kvalité

Vi arbetar i kampen mot transfetter och tillagar nästan alla soppor, såser, gratänger och desserter från grunden. Av livsmedelsföretagen tar vi hjälp med sånt som vi har svårt att hinna med att göra, såsom t.ex. den stekta fisken, köttbullar, kåldolmar och en del biffar, men de flesta andra rätter är "hemlagade" och tillagas av råvaror med hög kvalité.

Vi arbetar efter kommunens styrkort som vi brutit ner till vår verksamhet för att:

 • Göra våra kunder nöjda,
 • Vår personal medbestämmande och ansvarstagande
 • Samt att vi får ett ökat miljötänkande med ekologiska produkter och en minskad förbrukning av disk-och rengöringsmedel.

Matsedel

Till boendeenheterna och de som har matdistribution finns det möjlighet att välja på två middagsrätter. Matsedeln är baserade på svensk husmanskost med huvudrätt och dessert. Vid uppföljningar med Kostombud och med kunder kommer även önskemål upp som läggs in i matsedeln. Vi serverar varje månad en "månadens special", som kan komma från ett önskemål eller vara någon annan populär maträtt.

Vår matsedel, som är årstidsanpassad, bygger på svenska näringsrekommendationer när det gäller energi, närings, mineral- och vitamininnehåll.

Så här bör du fördela ditt totala matintag under dagen:

 • Frukost 15 – 20 % av energin
 • Middag 30 – 35 % av energin
 • Mellanmål 10 - 15 % av energin
 • Kvällsmat 20 – 25 % av energin
 • Mellanmål 10 – 20 % av energin

För dig som har matdistribution-middag innebär det att 65 % av energin skall komma från dagens övriga måltider.

Maten som skall vara varm skall ha en serveringtemperatur på minst 60 grader och mat som skall serveras kall skall hålla max 8 grader när den når kunden.

Specialkost

Finns det behov av specialkost går detta att få från samtliga kök i enheten.

De vanligaste typerna av specialkost inom äldreomsorgen vi tillhandahåller är:

Diabeteskost (D), som oftast får en annan dessert • E-kost en mindre portion med mer energi och protein för undernärda med dålig aptit. • Konsistens anpassad-kost av normalkost och ovanstående koster

Grov paté

Grov paté, luftig, mjuk och grovkornig, typ saftig och mjuk köttfärslimpa. Lätt att dela med gaffel. Grov köttpaté eller hel fisk, serveras med sås och grönsaker och potatis i valfri konsistens. Delad konserverad frukt.

 

 

 

Timbal

Timbal mjuk, slät och sammanhållande kost, typ omelett. Kött- eller fisktimbal, serveras med sås, grönsakstimbal/puré och pressad potatis eller mos. Slät dessert.

 

 

 

 

Gelé

Gelé, slät och kall, kött, fisk och grönsak, serveras med sås, varm eller kall och potatismos. Dessertgelé med gräddtopp.

 

 

 

 

Flytande

Flytande, varm och kall, finns i olika tjocklekar. Serveras med energirika tillbehör som vispgrädde och crème fraiche.

 

 • Meddela fel på sidan

  Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

  * Obligatoriskt om du vill få svar

  Det du skickar till kommunen blir allmän handling.