Lära svenska

För att komma in i det svenska samhället är det viktigt att lära sig språket. Här samlar vi information om hur du kan lära dig svenska och öva på svenska språket. Både tillsammans med andra och ensam.

För att komma in i det svenska samhället är det viktigt att lära sig språket. Här har vi samlat information om hur du kan lära dig svenska och öva på svenska språket.

Du som har uppehållstillstånd kan lära dig svenska på SFI, Svenska för invandrare. SFI lär ut grundläggande kunskaper i svenska och kunskaper om det svenska samhället. Om du vill träna svenska med andra så finns det flera språkcaféer som du kan gå till. Du kan också lära dig svenska hos ett studieförbund, nybörjarsvenska. Här hittar du också information om tidningen Mosaik och andra sätt som du kan träna svenska på.

Svenska för invandrare (sfi)

Kristianstads kommun anordnar svenska för invandrare (sfi).  Det finns också andra skolor som undervisar i svenska för invandrare. Oavsett vilken skolan du vill gå på så ansöker du till sfi genom personligt besök på Väglednings- och lärcentrum, VLC, Lasarettsboulevarden 2E. Ansökan görs på tisdagar klockan 10.00.

Sfi har en egen webbsida, den hittar du under relaterad information.

Sfi för föräldralediga

Om du har små barn kan du lära dig svenska på sfi för föräldralediga. Anmälningar kan man göra både på Familjeservice i Näsby, på VLC och på SFI i Norra Åsum.

Plats: Servicehuset i Näsby.

Språkcaféer

På språkcafé får du träffa andra som lär sig svenska och ni tränar språket tillsammans med ledarna i språkcaféet.

Urbana hembygdsgårdens språkgrupper

Om du vill lära dig svenska och träffa nya vänner så är du välkommen att delta i våra olika grupper.

Urbana hembygdsgården  

Aktivitetshuset Slottet

Aktivitetshuset anordnar olika aktiviteter för barn och vuxna, bland annat språkgrupp.

Aktivitetshuset Slottet

ELF - Äntligen tisdag!

ELF – Äntligen tisdag! är en mötesplats för nysvenskar och andra svenskar där man pratar svenska, har temakvällar och lagar mat tillsammans.

Äntligen Tisdag på Facebook

Röda korset språkcafé

På Röda Korsets språkcafé i Kristianstad träna svenska och lära sig mer om det svenska samhället.

Rödakorset

Östermalmskyrkan

Östermalmskyrkan har ett språkcafé och har även aktiviteter för barn.

Östermalmskyrkan

Andra sätt att träna svenska

Biblioteken

Även vissa bibliotek har språkcaféer. Till biblioteket kan du komma för att till exempel läsa, studera, använda internet, kopiera och scanna. Personalen kan hjälpa dig att hitta böcker, tidningar och filmer.

Det finns böcker och tidningar på många olika språk och det finns böcker och tidningar på lättläst svenska.  På alla bibliotek i Kristianstad finns en hylla som heter ”Ny i Sverige”, som främst riktar sig till ensamkommande barn och ungdomar. Det finns också många olika böcker för att lära sig ett nytt språk. 

Biblioteken

Tidningen Mosaik

Tidningen Mosaik är en flerspråkig lokal tidning i Kristianstad. Här kan du läsa nyheter på lätt svenska och på andra språk. Journalister från andra länder skriver och översätter artiklar om Kristianstad och omvärlden. Mosaik kommer ut som gratis papperstidning en gång i månaden. Du kan också läsa tidningen som blogg.

Tidningen mosaik på internet

Språkstöd på nätet

På nätet kan du hitta sidor där du kan lära dig språket men också sidor med nyheter på lättare svenska. Under länkar har vi listat några av dessa sidor.

  • Meddela fel på sidan

    Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

    * Obligatoriskt om du vill få svar

    Det du skickar till kommunen blir allmän handling.