Nyanländ i kommunen

Bild tagen på Urbana hembygdsgården, Näsbychaussén 101.

Är du ny i Sverige, nyanländ eller asylsökande kan du behöva lära dig svenska, hitta boende och lära dig mer om det svenska samhället och om kommunen. Det är kunskaper som hjälper dig till egen försörjning.

Information till dig som är nyanländ

Lär dig mer om Sverige

Lediga jobb i kommunen

Praktik

Studie- och yrkesvägledning på VLC

Vägledningscentrum (VLC) är ett centrum för studie- och yrkesvägledning. Här kan du anmäla dig till flera bra saker och få viktig hjälp.

  • Lär dig svenska för invandrare, SFI
  • Lär dig hur Sverige fungerar genom samhällsorientering.
  • Ansök till Komvux, kommunens vuxenutbildning.
  • Hitta utbildningar eller yrken som du kan utbilda dig till.
  • Prata om dina framtidsplaner och din studieekonomi med en yrkesvägledare
  • Planera din utbildningtillsammans vad du ska göra och hur lång tid  utbildningen tar.

Medborgarcenter

När du besöker Kristianstads kommun eller ringer till oss kommer du först till vårt medborgarcenter. De hjälper dig med frågor om kommunen. På Medborgarcenter finns informationsmaterial och du får hjälp att fylla i blanketter. Här finns datorer där du kan söka information, kontrollera din e-post, läsa nyheter eller använda sociala medier. Du kan också få hjälp att hitta information på kommunens webbplats. Personal på Medborgarcenter talar svenska och engelska.

Lär dig svenska

För att komma in i det svenska samhället är det viktigt att lära sig språket. Så här kan du lära dig svenska och öva på svenska språket. Både tillsammans med andra och ensam.

Svenska för invandrare (SFI)

Kristianstads kommun anordnar svenska för invandrare (SFI).  Du kan också välja att läsa SFI hos andra utbildningssamordnare. Du kan anmäla dig till SFI under hela året, det finns ingen sista anmälningsdag. Via webbansökan kan du anmäla dig till att börja studera SFI.

Om du har skyddade personuppgifter ska du inte göra en ansökan på webben. Kontakta kommunens väglednings- och lärcentrum om du har skyddade uppgifter och vill läsa SFI.

Språkkurser och aktiviteter

När du deltar i språkkurser får du träffa andra som lär sig svenska och ni tränar språket tillsammans med ledarna i gruppen. Du kan anmäla dig till olika Studieförbund som erbjuder språkkurser. På Urbana hembygdsgården finns olika aktiviteter där du kan lära dig mer svenska, om samhället och här kan du även få information om vilka fler platser du kan besöka i kommunen. Du kan också få kontakt med en volontär som du kan träna svenska tillsammans med.

Biblioteken ger mycket hjälp

Till biblioteket kan du komma för att till exempel läsa, studera, använda internet, kopiera och scanna. Personalen kan hjälpa dig att hitta böcker, tidningar och filmer.

Det finns böcker och tidningar på många olika språk och det finns böcker och tidningar på lättläst svenska.  På alla bibliotek i Kristianstad finns en hylla som heter ”Ny i Sverige”, som främst riktar sig till ensamkommande barn och ungdomar. Det finns också många olika böcker för att lära sig ett nytt språk.

Lär dig och träna svenska online

Det finns också flera sidor och tjänsten som du kan använda dig av för att lära dig svenska online.

Hjälp med bostad

Det finns flera olika sätt att få hjälp med en bostad. Du som blir anvisad till Kristianstads kommun bor i ett boende som du inte kan påverka själv. Du som behöver hitta en bostad själv kan vända dig till olika hyresvärdar för att ansöka om lägenhet.

Boende för asylsökande

Migrationsverket ordnar boende för alla som söker asyl i Sverige. Som asylsökande kan du även välja att bo hos släktingar eller vänner under tiden du väntar på asyl. I Kristianstads kommun finns några bostadsområden där Migrationsverkets regler för eget boende gäller. Det betyder att du kan förlora din dagsersättning och särskilt bidrag om du som asylsökande flyttar till eget boende i dessa områden.

Anvisad ett boende

Du som under asyltiden har bott på ett av Migrationsverkets boenden kan sedan bli anvisad ett boende i Kristianstad. Om du blir anvisad ett boende så kan du inte påverka var boendet är eller hur stort det är. Ett anvisat boende har bara det mest nödvändiga, du kan till exempel få hyra ett eget rum där du delar kök med andra.

Så fungerar det att hitta egen bostad

När du har fått uppehållstillstånd är du inte längre asylsökande utan kallas då nyanländ. Som nyanländ måste du själv hitta boende. Du som vill bo kvar, eller har fått uppehållstillstånd och vill flytta till Kristianstads kommun, måste ordna boende själv.

Det finns filmer på svenska, engelska, arabiska, dari och somaliska där du får reda på hur du kan hitta någonstans att bo. Du får också tips på viktiga saker att tänka på när du hyr en bostad.

Hitta boende hos AB Kristianstadsbyggen (ABK)

ABK är Kristianstads kommuns fastighetsbolag och de som har flest lägenheter till uthyrning i kommunen. Du kan registrera dig i deras bostadskö utan personnummer. Då klickar du i rutan "saknar svenskt personnummer".

Hitta boende hos andra hyresvärdar

Information om större bostadsförvaltare kan du hitta här på webbplatsen. Du måste oftast ställa dig i kö för en bostad.

Tänk på detta om du söker bostad

Det är inte tillåtet för hyresvärdar eller hyresgäster i Sverige att ta betalt för eller sälja hyreskontrakt. Om någon säljer ett kontrakt till dig så är det ett brott och personen kan dömas till fängelse. Mer om dina rättigheter och skyldigheter kring boende kan du läsa om på Information Sveriges webbplats.

Stöd till familjen

Alla människor kan någon gång i livet drabbas av personliga problem som kräver stöd och hjälp. Vi har samlat information som riktar sig till dig som behöver socialt stöd och hjälp för dig själv eller din familj.

Medborgarcenter hjälper dig

Vi hanterar dina frågor om kommunens verksamheter och du kan besöka oss, ringa oss eller skriva. Oftast får du hjälp direkt, annars lotsar vi ditt ärende rätt.

Stängt Öppnar 22 apr kl 07.45
Hjälpte informationen på sidan dig?