Lära svenska

För att komma in i det svenska samhället är det viktigt att lära sig språket. Här samlar vi information om hur du kan lära dig svenska och öva på svenska språket. Både tillsammans med andra och ensam.

För att komma in i det svenska samhället är det viktigt att lära sig språket. Här har vi samlat information om hur du kan lära dig svenska och öva på svenska språket. Du som har uppehållstillstånd kan lära dig svenska på SFI, Svenska för invandrare. SFI lär ut grundläggande kunskaper i svenska och kunskaper om det svenska samhället. Om du vill träna svenska med andra så finns det flera språkcaféer som du kan gå till. Du kan också lära dig svenska hos ett studieförbund, nybörjarsvenska. Här hittar du också information om tidningen Mosaik och andra sätt som du kan träna svenska på.

Svenska för invandrare (sfi)

Kristianstads kommun anordnar svenska för invandrare (sfi).  Det finns också andra skolor som undervisar i svenska för invandrare. Oavsett vilken skolan du vill gå på så ansöker du till sfi genom personligt besök på Väglednings- och lärcentrum, VLC, Lasarettsboulevarden 2E. Ansökan görs på tisdagar klockan 10.00.

Sfi har en egen webbsida, den hittar du under relaterad information.

Sfi för föräldralediga

Om du har små barn kan du lära dig svenska på sfi för föräldralediga. Anmälningar kan man göra både på Servicehuset i Näsby, på VLC och på SFI i Norra Åsum.

Plats: Servicehuset i Näsby.

Språkcaféer

På språkcafé får du träffa andra som lär sig svenska och ni tränar språket tillsammans med ledarna i språkcaféet.

Urbana hembygdsgårdens språkcafé

Om du vill träffa nya vänner och lära dig att sy, sticka, prova matlagning från olika kulturer och prata svenska så kom till vårt språkcafé.

Urbana hembygdsgården  

Språkcafé på stadsbiblioteket

Att umgås är det bästa sättet att träna språk! Vill du öva din svenska eller hjälpa andra att öva svenska? Välkomna till biblioteket för att umgås och prata svenska över en kopp te eller kaffe. Ingen föranmälan behövs.

Stadsbiblioteket Språkcafé

Språkcafé på Gamlegården

I källarlokalen på Göingegatan 6 bjuder Hyresgästföreningen tillsammans med ABK, House of Beatrice och ABF in till möten, språkträning och information varje onsdag klockan 10.00 till 14.30.

På Gamlegårdens bibliotek kan du träna svenska. Vi fikar och diskuterar kring olika teman eller bara pratar. Önskar du mer information ring biblioteket 044 - 13 67 74. I samarbete med mötesplats Näsby.

Aktivitetshuset Slottet

Slottet anordnar språkcafé en dag i veckan för att träna svenska.

Aktivitetshuset Slottet

ELF - Äntligen tisdag!

ELF – Äntligen tisdag! är en mötesplats för nysvenskar och andra svenskar där man pratar svenska, har temakvällar och lagar mat tillsammans.

Äntligen Tisdag på Facebook

Röda korset språkcafé

Röda Korsets språkcafé i Kristianstad ordnar två dagar i veckan för att träna svenska, lära sig mer om det svenska samhället och få sociala kontakter.

Det finns också en föräldragrupp, som träffas på lördagar i Sensus lokaler. Där är barnen välkomna. Det finns aktiviteter för barnen medan föräldrarna tränar svenska. 

Rödakorset

Östermalmskyrkan

Östermalmskyrkan har ett språkcafé. De hjälper gärna dig med information om svenska samhället eller att fylla i blanketter. De har även aktiviteter för barn.

Östermalmskyrkan

Andra sätt att träna svenska

Biblioteken

Till biblioteket kan du komma för att till exempel läsa, studera, använda internet, kopiera och scanna. Personalen kan hjälpa dig att hitta böcker, tidningar och filmer.

Det finns böcker och tidningar på många olika språk och det finns böcker och tidningar på lättläst svenska.  På alla bibliotek i Kristianstad finns en hylla som heter ”Ny i Sverige”, som främst riktar sig till ensamkommande barn och ungdomar. Det finns också många olika böcker för att lära sig ett nytt språk. 

Biblioteken

Tidningen Mosaik

Tidningen Mosaik är en flerspråkig lokal tidning i Kristianstad. Här kan du läsa nyheter på lätt svenska och på andra språk. Journalister från andra länder skriver och översätter artiklar om Kristianstad och omvärlden. Mosaik kommer ut som gratis papperstidning en gång i månaden. Du kan också läsa tidningen som blogg.

Tidningen mosaik på internet

Språkstöd på nätet

På nätet kan du hitta sidor där du kan lära dig språket men också sidor med nyheter på lättare svenska. Under länkar har vi listat några av dessa sidor.

  • Meddela fel på sidan

    Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

    * Obligatoriskt om du vill få svar

    Det du skickar till kommunen blir allmän handling.