Lära svenska

För att komma in i det svenska samhället är det viktigt att lära sig språket. Här samlar vi information om hur du kan lära dig svenska och öva på svenska språket. Både tillsammans med andra och ensam.

För att komma in i det svenska samhället är det viktigt att lära sig språket. Här har vi samlat information om hur du kan lära dig svenska och öva på svenska språket. Du som har uppehållstillstånd kan lära dig svenska på SFI, Svenska för invandrare. SFI lär ut grundläggande kunskaper i svenska och kunskaper om det svenska samhället. Om du vill träna svenska med andra så finns det flera språkcaféer som du kan gå till. Du kan också lära dig svenska hos ett studieförbund, nybörjarsvenska. Här hittar du också information om tidningen Mosaik och andra sätt som du kan träna svenska på.

Svenska för invandrare (sfi)

Kristianstads kommun anordnar svenska för invandrare (sfi).  Det finns också andra skolor som undervisar i svenska för invandrare. Oavsett vilken skolan du vill gå på så ansöker du till sfi genom personligt besök på Väglednings- och lärcentrum, VLC, Lasarettsboulevarden 2E. Ansökan görs på tisdagar klockan 10.00.

Sfi har en egen webbsida, den hittar du under relaterad information.

Sfi för föräldralediga

Om du har små barn kan du lära dig svenska på sfi för föräldralediga. Anmälningar kan man göra både på Servicehuset i Näsby, på VLC och på SFI i Norra Åsum.

Plats: Servicehuset i Näsby.

Språkcaféer

På språkcafé får du träffa andra som lär sig svenska och ni tränar språket tillsammans med ledarna i språkcaféet.

Urbana hembygdsgårdens språkcafé

Om du vill träffa nya vänner och lära dig att sy, sticka, prova matlagning från olika kulturer och prata svenska så kom till vårt språkcafé på tisdagar kl. 17-19!

Urbana hembygdsgården  

Språkcafé på stadsbiblioteket

Att umgås är det bästa sättet att träna språk! Vill du öva din svenska eller hjälpa andra att öva svenska? Välkomna till biblioteket för att umgås och prata svenska över en kopp te eller kaffe. Ingen föranmälan behövs.

Kristianstad stadsbibliotek

Språkcafé på Gamlegården

I källarlokalen på Göingegatan 6 bjuder Hyresgästföreningen tillsammans med ABK, House of Beatrice och ABF in till möten, språkträning och information varje onsdag klockan 10.00 till 14.30.

I familjeservice lokal på Gamlegårdens centrum kan du träffa andra och öva dig att prata svenska.

Östermalmskyrkan

Östermalmskyrkan har ett språkcafé. De hjälper gärna dig med information om svenska samhället eller att fylla i blanketter. De har även aktiviteter för barn.

Östermalmskyrkan

ELF - Äntligen tisdag!

ELF – Äntligen tisdag! är en mötesplats för nysvenskar och andra svenskar där man pratar svenska, har temakvällar och lagar mat tillsammans.

Äntligen Tisdag på Facebook

Röda korset språkcafé

Röda Korsets språkcafé i Kristianstad ordnar två dagar i veckan för att träna svenska, lära sig mer om det svenska samhället och få sociala kontakter.

Det finns också en föräldragrupp, som träffas på lördagar i Sensus lokaler. Där är barnen välkomna. Det finns aktiviteter för barnen medan föräldrarna tränar svenska. 

Rödakorset

Aktivitetshuset Slottet

Slottet anordnar språkcafé en dag i veckan för att träna svenska.

Aktivitetshuset Slottet

Nybörjarsvenska

Om du är asylsökande eller av en annan anledning inte kan läsa Svenska för invandrare (sfi), så kan flera studieförbund erbjuda dig undervisning i svenska.

Arbetarnas Bildningsförbund, ABF

ABF har cirkelledare som lär ut svenska till asylsökande. ABF ger även stöd till många olika föreningar för studie- och kulturverksamhet.

ABF

Furuboda folkhögskola

Här kan du gå en tio veckors introduktion till det svenska språket och grundläggande samhällsorientering.

Furuboda, svenska från dag ett

Medborgarskolan

Öva på att förstå och prata svenska tillsammans med andra, i små grupper. I varje grupp finns minst en svensktalande person som stöd och samtalsledare. Alla samtal sker på lätt svenska.

Medborgarskolan

Nykterhetsrörelsens bildningsverksamhet, NBV

NBV erbjuder svenska-kursen ”Från dag ett” och fortsättningskursen ”Vardagssvenska” för asylsökande.

NBV

Sensus

Sensus studieförbund skapar och finns med där mötesplatser för bildning och kultur utvecklas. Genom studiecirklar i svenska, samhällsinformation och kultur erbjuder Sensus asylsökande möjlighet att fördjupa sina kunskaper om det svenska samhället. Studiecirklarna bedrivs i samarbete med flera olika organisationer och föreningar.

Sensus

Studiefrämjandet

Studiefrämjandet erbjuder kurser i svenska för asylsökande.

Studiefrämjandet

Studieförbundet Bilda

Språkträning och information om svenska samhället på flera platser i kommunen.

Studieförbundet Bilda

Önnestads folkhögskola

Önnestads folkhögskola erbjuder ”Svenska från dag ett” som är en kurs där du lär dig det svenska språket. Kursen är på halvtid och för dig som är asylsökande. Utbildningen är kostnadsfri. 

Önnestad folkhögskola

Andra sätt att träna svenska

Biblioteken

Till biblioteket kan du komma för att till exempel läsa, studera, använda internet, kopiera och scanna. Personalen kan hjälpa dig att hitta böcker, tidningar och filmer.

Det finns böcker och tidningar på många olika språk och det finns böcker och tidningar på lättläst svenska.  På alla bibliotek i Kristianstad finns en hylla som heter ”Ny i Sverige”, som främst riktar sig till ensamkommande barn och ungdomar. Det finns också många olika böcker för att lära sig ett nytt språk. 

Under våren 2018 kan du som förälder med annat modersmål än svenska vara med i en barnbokcirkel tillsammans med ditt barn. Genom att träffa andra föräldrar på stadsbiblioteket, prata, läsa barnböcker så kan du träna din svenska. För tider se dokument barnbokcirkel.

Biblioteken

Tidningen Mosaik

Tidningen Mosaik är en flerspråkig lokal tidning i Kristianstad. Här kan du läsa nyheter på lätt svenska och på andra språk. Journalister från andra länder skriver och översätter artiklar om Kristianstad och omvärlden. Mosaik kommer ut som gratis papperstidning en gång i månaden. Du kan också läsa tidningen som blogg.

Tidningen mosaik på internet

Rädda Barnens lokalförening

Rädda Barnens lokalförening i Kristianstad erbjuder språkstöd på SFI i Åsums Fure.

Kontakt: lf.kristianstad@rb.se

Språkstöd på nätet

På nätet kan du hitta sidor där du kan lära dig språket men också sidor med nyheter på lättare svenska. Under länkar har vi listat några av dessa sidor.

  • Meddela fel på sidan

    Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

    * Obligatoriskt om du vill få svar

    Det du skickar till kommunen blir allmän handling.