Svenska

För att komma in i det svenska samhället är det viktigt att lära sig språket. Här samlar vi information om hur du kan lära dig svenska och öva på svenska språket, både tillsammans med andra och enskilt.

För att komma in i det svenska samhället är det viktigt att lära sig språket. Här har vi samlat information om hur du kan lära dig svenska och öva på svenska språket, både tillsammans med andra och ensam. Du som har uppehållstillstånd kan lära dig svenska på SFI, svenska för invandrare. Läs mer på sidan SFI.

Nybörjarsvenska

Om du är asylsökande och inte har rätt att läsa SFI, så kan flera studieförbund erbjuda dig undervisning i svenska.

ABF

ABF har cirkelledare som lär ut svenska till asylsökande. ABF ger även stöd till många olika föreningar för studie- och kulturverksamhet.

ABF

Nykterhetsrörelsens bildningsverksamhet, NBV

NBV erbjuder svenska-kursen ”Från dag ett” och fortsättningskursen ”Vardagssvenska” för asylsökande.

NBV

Studiefrämjandet

Studiefrämjandet erbjuder kurser i svenska för asylsökande.

Studiefrämjandet

Medborgarskolan

Öva på att förstå och prata svenska tillsammans med andra, i små grupper. I varje grupp finns minst en svensktalande person som stöd och samtalsledare. Alla samtal sker på lätt svenska.

Medborgarskolan

Studieförbundet Bilda

Språkträning och information om svenska samhället på flera platser i kommunen.

Studieförbundet Bilda

Önnestads folkhögskola

Önnestads folkhögskola erbjuder ”Svenska från dag ett” som är en kurs där du lär dig det svenska språket. Kursen är på halvtid och för dig som är asylsökande. Utbildningen är kostnadsfri. 

Önnestad folkhögskola

Språkcaféer

På språkcafé får du träffa andra som lär sig svenska och ni tränar språket tillsammans med ledarna i språkcaféet.

Urbana hembygdsgårdens språkcafé

Om du vill träffa nya vänner och lära dig att sy, sticka, prova matlagning från olika kulturer och prata svenska så kom till vårt språkcafé på fredagar kl. 13-16!

Urbana hembygdsgården  

Språkcafé på stadsbiblioteket

Att umgås är det bästa sättet att träna språk! Vill du öva din svenska eller hjälpa andra att öva svenska? Välkomna till biblioteket för att umgås och prata svenska över en kopp te eller kaffe. Ingen föranmälan behövs.

Kristianstad stadsbibliotek

Språkcafé på Gamlegården

I familjeservice lokal på Gamlegårdens centrum kan du träffa andra och öva dig att prata svenska.

Östermalmskyrkan

Östermalmskyrkan har ett språkcafé. De hjälper gärna dig med information om svenska samhället eller att fylla i blanketter. De har även aktiviteter för barn.

Östermalmskyrkan

ELF - Äntligen tisdag!

ELF – Äntligen tisdag! är en mötesplats för nysvenskar och andra svenskar där man pratar svenska, har temakvällar och lagar mat tillsammans.

Äntligen Tisdag på Facebook

Aktivitetshuset Slottet

Aktivitetshuset Slottet har en språkgrupp som träffas regelbundet. Det passar dig som på enkelt sätt, i diskussioner och med hjälp av uppgifter, vill lära dig svenska språket.

Aktivitetshuset 

Röda korset språkcafé

Röda Korsets språkcafé i Kristianstad ordnar två dagar i veckan för att träna svenska, lära sig mer om det svenska samhället och få sociala kontakter.

Det finns också en föräldragrupp, som träffas på lördagar i Sensus lokaler. Där är barnen välkomna. Det finns aktiviteter för barnen medan föräldrarna tränar svenska. 

Rödakorset

Andra sätt att träna svenska

Biblioteken

Till biblioteket kan du komma för att till exempel läsa, studera, använda internet, kopiera och scanna. Personalen kan hjälpa dig att hitta böcker, tidningar och filmer.

Det finns böcker och tidningar på många olika språk och det finns böcker och tidningar på lättläst svenska.  På alla bibliotek i Kristianstad finns en hylla som heter ”Ny i Sverige”, som främst riktar sig till ensamkommande barn och ungdomar. Det finns också många olika böcker för att lära sig ett nytt språk. 

Biblioteken

Tidningen Mosaik

Tidningen Mosaik är en flerspråkig lokal tidning i Kristianstad. Här kan du läsa nyheter på lätt svenska och på andra språk. Journalister från andra länder skriver och översätter artiklar om Kristianstad och omvärlden. Mosaik kommer ut som gratis papperstidning en gång i månaden. Du kan också läsa tidningen som blogg.

Tidningen mosaik på internet

Rädda Barnens lokalförening

Rädda Barnens lokalförening i Kristianstad erbjuder språkstöd på SFI i Åsums Fure.

Kontakt: lf.kristianstad@rb.se

Språkstöd på nätet

På nätet kan du hitta sidor där du kan lära dig språket men också sidor med nyheter på lättare svenska. Under länkar har vi listat några av dessa sidor.

  • Meddela fel på sidan

    Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

    * Obligatoriskt om du vill få svar

    Det du skickar till kommunen blir allmän handling.