Fritid

I Kristianstad finns många föreningar som erbjuder aktiviteter för människor i alla åldrar. Att umgås och ha roligt med varandra på fritiden är ett bra sätt att bli en del av gemenskapen.

Aktiviteter på Urbana Hembygdsgården

Trädgårdskompis

I mars startar Urbana Hembygdsgården tillsammans med ABF trädgårdsgrupper där du får lära dig mer om t.ex. naturen, odling, göra studiebesök, träna svenska och även träffa nya kompisar som delar samma trädgårdsintresse som dig. En möjlighet för spännande utbyten av olika kulturer!

Cykelkurs

Kursen är till för dig som vill lära dig att cykla. Cykelkursen börjar i mars och genomförs under 10 träffar i Norra Åsum. Samarbete med Studiefrämjandet och Rotary Kristianstad-Nova.

Simkurs

Två simlärare är på Rönnowsbadet i Åhus (måndagar och onsdagar) och lär föräldrar om vattenvana, simkunskaper, vattensäkerhet m.m. Samarbete med simlärare från Familjeservice.

Barn- och ungdomsgrupper

På Urbana hembygdsgården har vi grupper för barn och ungdomar där vi pratar om värderingar och rättigheter. Vi målar och bakar och gör mycket annat roligt tillsammans. Alla som deltar får gärna komma med egna förslag. Samarbete mellan volontärer och Rädda Barnen.

Urbana Hembygdsgården

Föreningsregistret

I föreningsregistret hittar du vilka föreningar som finns i kommunen. Här kan du söka efter idrottsförening, kulturförening, biståndsförening, handikappförening, pensionärsförening, invandrarförening, nykterhetsförening, politisk förening, religionsförening, scoutförening, fritidsgårdsförening och övriga föreningar. 

NAD, Nätverk Aktivitet Delaktighet

Ingår du i etableringen kan du fråga din handläggare på Arbetsförmedlingen om möjligheten att få prova på en aktivitet som en del av din etableringsplan. Fråga efter NAD: Nätverk Aktivitet Delaktighet.

Fritidscoach

Är du ensamkommande flyktingbarn kan du kontakta fritidscoacherna. De fungerar som en brygga mellan föreningar och ensamkommande. Fråga personal på ditt boende eller din handläggare för att komma i kontakt med någon av fritidscoacherna.

Invandrarföreningar

I föreningsregistret finns en lista på alla invandrarföreningar i Kristianstad. Där kan du hitta kontaktuppgifter till de föreningar som inte har någon hemsida.

Andra saker att göra på fritiden

Fotboll för alla (FFA) är en organisation som använder fotbollen som en väg ut ur
utanförskap till att istället ge ungdomar möjligheten att våga tro och hoppas
på drömmar som de har och ge dem en väg in i ett inkluderande samhälle. FFA riktar sig till flickor och pojkar i åldern 13 till 19 år. FFA handlar inte enbart om att spela fotboll utan vill ge individen en möjlighet att utvecklas sportsligt, akademiskt, existentiellt och socialt.

Evenemangskalendern

I kommunen kan du gå på konserter, marknader, musikaler och festivaler. Här finns spännande evenemang för alla smaker, vare sig du är ute efter de största stjärnorna eller de små guldkornen. För att se vad som är på gång denna vecka ta en titt i kommunens evenemangskalender.

Kulturhuset Barbacka

Barbacka är en plats där barn och ungdomar kan utöva eller ta del av olika former av kultur: teater, drama, dans, musik, bild och konst. På dagtid kommer skolor och deras elever till kulturhuset och på eftermiddagar, kvällar och helger finns kurs- och programverksamhet för ungdomar och barn på deras fritid.

Kulturhuset Barbacka

Naturum

Mitt i Kristianstad och samtidigt mitt i naturen ligger naturum Vattenriket. Naturum är ett spännande hus som är byggt på pålar vid Helgeåns strand. I naturum finns kunnig personal som berättar och svara på frågor. Här finns en utställning som beskriver Vattenriket i bild och text. I det stora akvariet simmar fiskar från Helge å och Hammarsjön och i Opteryx kan man få en spännande filmupplevelse. Det är gratis entré till naturum.

Naturum är öppet nästan alla dagar. Varje dag som naturum är öppet erbjuds en gratis visning klockan 11.30. På naturum erbjuder vi också många andra gratis programpunkter om Vattenriket.

Naturum

  • Meddela fel på sidan

    Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

    * Obligatoriskt om du vill få svar

    Det du skickar till kommunen blir allmän handling.