Föreningar och fritid

I Kristianstad finns många föreningar och saker som du kan göra på fritiden. Att umgås och ha roligt med varandra är ett bra sätt att bli en del av gemenskapen. Att organisera sig i föreningar är typiskt svenskt. Det finns olika föreningar och du väljer förening utifrån vad du tycker om att göra.

Vad är en förening?

En förening är en grupp av personer som har ett gemensamt intresse. Att gå med i en förening är ett sätt att engagera sig i något som man tycker är kul och intressant. Det är ett bra sätt att få många vänner med liknande intresse. Alla människor har rätt att vara med i en förening. Föreningslivet bygger på frivilligt engagemang. Barn och vuxna hjälper till i föreningen på sin fritid utan lön.

Föreningsregistret

I föreningsregistret hittar du vilka föreningar som finns i kommunen. Här kan du söka efter idrottsförening, kulturförening, biståndsförening, handikappförening, pensionärsförening, invandrarförening, nykterhetsförening, politisk förening, religionsförening, scoutförening, fritidsgårdsförening och övriga föreningar. 

Invandrarföreningar

I föreningsregistret finns en lista på alla invandrarföreningar i Kristianstad. Där kan du hitta kontaktuppgifter till de föreningar som inte har någon hemsida.

Föreningslots

Aktiviteter i en förening kan vara ett bra sätt att komma in i det svenska samhället, träffa nya människor och prata svenska. Natur, idrott, kultur; det finns något för alla! För att få hjälp att hitta information och ta kontakt finns föreningslots Johanna:

Johanna Hernborg Axelson, Studieförbundet Bilda, E-post: johanna.axelson@bilda.nu Tel: 0721– 435567

NAD, Nätverk Aktivitet Delaktighet

Ingår du i etableringen kan du fråga din handläggare på Arbetsförmedlingen om möjligheten att få prova på en aktivitet som en del av din etableringsplan. Fråga efter NAD: Nätverk Aktivitet Delaktighet.

Andra saker att göra på fritiden

Att göra i Kristianstad

I kommunen kan du gå på konserter, marknader, musikaler och festivaler. Här finns spännande evenemang för alla smaker, vare sig du är ute efter de största stjärnorna eller de små guldkornen.

Uppleva och göra i Kristianstad

Kulturhuset Barbacka

Barbacka är en plats där barn och ungdomar kan vara med i olika former av kultur: teater, drama, dans, musik, bild och konst. På dagtid kommer skolor och deras elever till kulturhuset och på eftermiddagar, kvällar och helger finns kurs- och programverksamhet för ungdomar och barn på deras fritid.

Kulturhuset Barbacka

Naturum

Mitt i Kristianstad och samtidigt mitt i naturen ligger naturum Vattenriket. Naturum är ett spännande hus som är byggt på pålar vid Helgeåns strand. I naturum finns kunnig personal som berättar och svara på frågor. Här finns en utställning som beskriver Vattenriket i bild och text. I det stora akvariet simmar fiskar från Helge å och Hammarsjön och i Opteryx kan man få en spännande filmupplevelse. Det är gratis entré till naturum.

Naturum är öppet nästan alla dagar. Varje dag som naturum är öppet erbjuds en gratis visning klockan 11.30. På naturum erbjuder vi också många andra gratis programpunkter om Vattenriket.

Naturum

Kompis Sverige

Kompis Sverige matchar ihop nya och etablerade svenskar. Matchningsmetoden utgår från intressen, livssituation och personlighet och är en viktig del för att kompisrelationerna ska fungera väl redan från början.

Kompis Sverige

Kulturkompis

Kulturkompis förenar människor med olika bakgrund genom gemensamma kulturupplevelser, allt från bio och konserter till teater, opera och utställningar. Vill du bli kulturkompis så anmäler du dig på sidan Kulturkompis.nu. Du ingår sedan i en grupp om 4-6 personer som kan gå gratis på några kulturupplevelser i Skåne och lära känna varandra. Några i gruppen kommer att ha bott länge i Sverige, kanske hela livet, medan andra (minst två personer) är nya i Sverige.

Kulturkompis

  • Meddela fel på sidan

    Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

    * Obligatoriskt om du vill få svar

    Det du skickar till kommunen blir allmän handling.