Arbete och utbildning

Arbetsförmedlingen ansvarar för att hjälpa alla arbetssökande att hitta arbete. Här berättar vi om andra sätt till arbete, eget företagande, studier eller praktik för dig som är asylsökande eller nyanländ.

Arbetsförmedlingen

Arbetsförmedlingens service är till för alla arbetssökande i Sverige, som har rätt att jobba här. Om du fått uppehållstillstånd som flykting, skyddsbehövande eller anhörig kan du ha rätt till särskilt stöd som kallas etableringsinsatser. Mer om arbetsförmedlingens service kan du läsa om på deras webbplats.

Jobskills.se är ett digitalt verktyg som du som asylsökande kan använda för att visa din kompetens och beskriva dina tidigare erfarenheter på ditt eget språk. 

 Jobbskills

Ungdomstorget

På Ungdomstorget kan du som är mellan 16 och 29 år få hjälp och vägledning vid studier, vid jobbansökan, vid ekonomi och juridik och mycket annat.

Ungdomstorget

Lediga jobb i kommunen

Vi annonserar våra lediga jobb här på webbplatsen under Lediga jobb i kommunen.

Lediga jobb i kommunen

Praktik

Praktik är ett sätt att snabbt få kontakt med den svenska arbetsmarknaden och att få erfarenhet om det svenska arbetslivet. Alla som vill göra praktik i Kristianstads kommun kan anmäla sitt intresse under e-tjänsten Intresseanmälan, Praktik Direkt.

Studie- och yrkesvägledning

Vägledningscentrum, VLC, är vårt studie- och yrkesvägledningscenter. Det betyder att de hjälper dig med att hitta utbildningar eller yrken som du kan utbilda dig till. Du får träffa en yrkesvägledare för att prata om dina framtidsplaner. Du kan också prata om din studieekonomi. Ni planerar tillsammans vad du vill göra och hur lång tid det ska ta till du har utbildat dig färdigt.

På VLC kan du anmäla dig för att läsa svenska för invandrare, SFI och samhällsorientering. Du kan också få hjälp att ansöka till Komvux, kommunens vuxenutbildning.

Studie- och yrkesvägledning, vuxenutbildningen

Hjälp att starta eget och företagsrådgivning

Kristianstads kommun kan hjälpa dig att starta en verksamhet. De hjälper dig som redan driver ett företag i vår kommun, som vill expandera företaget eller som vill flytta hit. Vi kan hjälpa dig lotsa rätt bland tillstånd, lokaler, mark och olika nätverk.

Företag, stöd och rådgivning

Om du är en entreprenör med utländsk bakgrund som vill starta eller köpa företag i Sverige då kan du få gratis rådgivning av Nyföretagarcentrum. De hjälper också till med kompetenshöjande kurser, nätverk och mycket mer. Rådgivningen kan i början vara på många olika språk.

Nyföretagarcentrum i Kristianstad

Annat stöd

På Information om Sverige ​​​​får du information om hur du kan söka arbete eller starta eget. Du kan läsa mer om vilka utbildningsmöjligheter som finns och hur du kan få din yrkeskompetens validerad. Du kan också få kunskap om vilka lagar som gäller på den svenska arbetsmarknaden.

Informationsverige

  • Meddela fel på sidan

    Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

    * Obligatoriskt om du vill få svar

    Det du skickar till kommunen blir allmän handling.