Vanliga frågor

Vi har samlat de vanligaste frågorna om Familjerådgivningen här.

Vanliga frågor

  • Vilka söker familjerådgivning?

   Alla med relationsproblem oavsett sexuell läggning eller sexuell identitet. Det kan till exempel vara gifta par, sambos, särbos, relationsproblem över generationsgränser med svärföräldrar.

   De flesta som kommer vill få hjälp med att få det bättre i sin relation. Det är också många som bestämt sig för att skiljas/separera och vill prata igenom hur de ska göra för att det ska bli så bra som möjligt för barnen.

   Ibland vill parterna olika, den ena vill lämna, den andre vill fortsätta relationen.

   Även redan separerade kommer för att försöka lösa problem som gäller samarbetet kring barnen eller för att de fått problem i den nya styvfamiljen.

  • Har vi tillräckligt stora problem?

   Det är din egen upplevelse som räknas. På familjerådgivningen har vi inte märkt att människor kommit med ”för små problem”, men vi hör ofta att man önskat att man kommit långt tidigare.

  • Måste man komma tillsammans?

   Ja, ni behöver komma tillsammans med din partner eller tidigare partner. Behöver du enskilt samtalsstöd vänder du dig till din växel/receptionen i din kommun eller till din vårdcentral.

  • Kan ni hjälpa oss när det förekommit våld?

   När det finns våld i relationen träffar vi er inte i gemensamma parsamtal. Ni kan få hjälp att komma vidare till de hjälpresurser er kommun kan erbjuda för att arbeta mot våld i relationen.

  • Arbetar ni med någon speciell metod?

   Flera av oss är inspirerade av EFT (Emotionally Focused Therapy for Couples), en evidensbaserad metod för parterapi med mycket goda resultat. Vi har för närvarande en familjerådgivare som är certifierad EFT-terapeut. Andra av oss är inspirerade av olika metoder för par- och familjeterapi och använder den modell som man bedömer passar i ett speciellt fall.

 • Meddela fel på sidan

  Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

  * Obligatoriskt om du vill få svar

  Det du skickar till kommunen blir allmän handling.