För barn och ungdomar

Du kommer hit för att någon i din omgivning misstänker att du utsatts för ett slags brott. Vi som jobbar här ser till att du får rätt sorts hjälp.

Detta gäller för oss som bor i Sverige

I Sverige är det förbjudet att slå barn, detta kallas för misshandel. Det är också förbjudet att använda barn eller barns kroppar på ett sexuellt sätt. Detta gäller även sexuella kontakter eller bilder på internet. Exempel på sådant som är förbjudet är:

 • Att slå, sparka, dra i håret, ge örfil, låsa in eller låsa ute
 • Att någon tar på din kropp på ett sätt som du tycker känns obehagligt
 • Att någon får dig att ta på någon annans kropp på ett sätt som du tycker känns obehagligt
 • Att någon ber dig att ta till exempel nakenbilder på dig själv

Det kan vara någon du känner, till exempel en familjemedlem eller släkting. Eller någon helt okänd, som tar kontakt med dig på internet.

Ibland försöker vuxna göra det till en lek för att få dig att tro att det är okej. Men det är inte okej.

Är du under 15 år får du inte utsättas för några sexuella handlingar alls. Det gäller även om du skulle säga att du vill eller på annat sätt visar att du är med på vad som händer.

Om något av detta hänt dig, prata med en vuxen som du litar på så kan du få hjälp.

Innan du kommer hit

Den som följer med dig Barnahuset kommer att vara någon som du känner dig trygg med, en så kallas trygghetsperson. Det kan vara en lärare, skolsköterskan eller någon annan som du känner. Det finns ytterligare en person med när ni åker till Barnahuset, detta är din särskilda företrädare. Den personens jobb är att se till att du har det bra.

Vad händer när du är här?

När du kommer till Barnahuset möts du av den polis som kommer att prata med dig. Detta samtal kallas förhör. Här får du berätta om vad som hänt dig och om hur du har det hemma.

Efteråt kommer du att prata med en socialsekreterare. Den personen ansvarar för att du och din familj får den hjälp ni behöver, efter att du varit hos oss.

Hur kan det kännas att vara här?

En del barn har lätt för att berätta. Andra tycker det är svårt och känner rädsla, skam eller skuld för det som hänt. För många är det som hänt en hemlighet, som de inte vill eller vågar prata om.

De flesta som kommer till Barnahuset är oroliga för vad som kommer hända, efter att de berättat. Det är viktigt att försöka berätta, även om det känns jobbigt. För då kan vi hjälpa dig. Och den som gjort dig illa kan få hjälp att sluta göra så.

Vi som jobbar här är vana vid att prata med barn som är i samma situation som du. Vårt jobb är att hjälpa dig.

 • Meddela fel på sidan

  Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

  * Obligatoriskt om du vill få svar

  Det du skickar till kommunen blir allmän handling.