Ekonomiskt bistånd

Alla kan hamna i ekonomiska svårigheter. Det kan handla om arbetslöshet eller inkomsterna inte räcker till. Kristianstads kommun kan ge dig råd och stöd i frågor om din ekonomi.

Ekonomisk planering

Har du skulder eller har svårt att få pengarna att räcka hela månaden kan du få hjälp med ekonomisk planering av kommunens budget och skuldrådgivare.

Budget och skuldrådgivning.

Försörjningsstöd

Om du inte kan försörja dig eller din familj kan du prova om du få ekonomiskt bistånd. Det kallas också försörjningsstöd och hette tidigare socialbidrag.

När du ansöker om ekonomiskt bistånd i Kristianstads kommun får du även stöd i att förändra din situation för att du ska kunna försörja dig själv så snabbt som möjligt.

Ekonomiskt bistånd är bara aktuellt om du inte har andra möjligheter att klara din ekonomi. Vilken hjälp du kan få beror på din och din familjs ekonomi och situation. Om du är gift eller sambo ska ni göra en gemensam ansökan.

Ekonomiskt bistånd.

Räkna ut gränsen för bistånd

På socialstyrelsens webbplats kan du själv räkna ut om du ligger över eller under nivån för att kunna få ekonomiskt bistånd. Resultatet av provberäkningen är inte ett slutgiltigt besked om dina möjligheter att få ekonomiskt bistånd.

Provberäkning ekonomiskt bistånd

Våra kontaktvägar

Om du inte har kontakt med en socialsekreterare och har allmänna frågor om försörjningsstöd eller vill göra en ansökan kontaktar du Medborgarcenter på telefonnummer: 044-13 50 00.

Telefontid Måndag – torsdag kl. 7.30 – 17.00, fredag 07.30 – 16.00.

Beskriv kort vad du behöver hjälp med och lämna dina kontaktuppgifter.

Kontaktar du oss före kl. 12.00, ringer vi tillbaka samma dag. Annars ringer vi tillbaka senast nästkommande arbetsdag. Det är viktigt att du är tillgänglig och svarar när vi ringer. Vi kan ringa från dolt nummer.

 

Om du redan har en kontakt med en socialsekreterare inom försörjningsstöd ringer du direkt till hen eller till något av följande nummer:

  • Unga vuxna upp till 30 år; ring 044-13 26 21
  • Från 31 år och äldre ring; 044-13 26 31
  • Tandvård, dödsbo ring; 044-13 26 41
  • Meddela fel på sidan

    Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

    * Obligatoriskt om du vill få svar

    Det du skickar till kommunen blir allmän handling.