Boken "Dansa med corona"

De var hett stoff i media och mötte samtidigt några av sina livs största utmaningar. Nu släpper personalen på vård- och omsorgsboendet Östergård 2 boken ”Dansa med corona” om sina upplevelser våren 2020. Du kan få boken levererad med PostNord till hela Sverige.

”Dina barn bönar och ber att du ska stanna hemma från jobbet eftersom de tror att du kommer dö om du går dit. Media beskriver dig som en bödel och dina vänner flyr när de ser dig. Samtidigt behöver de äldre dig på jobbet för att överleva. ”

Så beskriver personalen på vård- och omsorgsboendet Östergård 2 i Kristianstad våren 2020, då det var det första boendet i Skåne som drabbades av omfattande smittspridning av covid-19. Det blev en intensiv och omtumlande tid såväl på jobbet som privat.

Detta är berättelsen om de starka och stolta, men också hårt skuldbelagda medarbetarna och deras oönskade dans med media, omvärldens rädsla och viruset självt. Det blir en dans utan färdig koreografi och med ständigt förändrade förutsättningar, men hela tiden med omtanke som mittpunkt.

I boken berättar personalen om sina upplevelser och de händelser som bygger skeendet under dessa mycket speciella dagar våren 2020. Vi får en inblick i hur vi människor fungerar, både när vi är som sämst och när vi är som allra, allra bäst.

Sagt om boken

Ett exceptionellt, gripande och alldeles vanligt äldreboende. Dansa med corona är något så ovanligt som en kommunal ”coffee table book” – ett praktverk utgivet av Kristianstads kommun om pandemins första veckor. Läs recensionen i Äldre i centrum #4.
Marta Szebehely, Professor emeritus vid Socialhögskolan, Stockholms universitet, och anlitad som expert i den svenska Coronakommissionen

"Jag kunde inte sluta läsa. Dessa hjältar som sällan får uppskattning från allmänheten är värda all respekt. Man blir så berörd och det är en läsupplevelse som stannat kvar i hjärtat."
Lisbet Olofsson

”Som tidsdokument är den oerhört intressant. Känslosamt och några gånger får jag lägga ifrån mig boken för att hämta andan.”
Pierre Månsson

”Vilken fin bok – sträckläste den! Fint initiativ med många rörande beskrivningar från den fantastiska personalen.”
Birgitta Johansson

"Har precis läst ut er bok och det blev en känslosam resa – så mycket igenkänningsfaktorer, så mycket tårar och så mycket glädje. En otroligt varm, öppen och fin bok som är värd att sprida vidare. Beställde en till varje avdelning."
Sara Burenberg, enhetschef, Botkyrka kommun

”Tack för en fantastisk bok! Vi som har jobbat under pandemin har alla arbetat utifrån olika perspektiv och att få läsa omvårdnadspersonalen tankar runt detta var mycket givande. En del av problemen era medarbetare har tacklat känner jag igen och det är väldigt värdefullt att få omvårdnadspersonalens perspektiv verbaliserade på ett sådant fint sätt. En otroligt viktig bok som synliggör det fantastiska arbetet som Sveriges omvårdnadspersonal gör dagligen.”
Pia Nilsson, hygiensjuksköterska, Vårdhygien Region Västerbotten

Försäljningsställen

Boken kostar 120 kronor och säljs på följande platser:

Akademibokhandeln, Västra Storgatan 37, Kristianstad
Öppettider och kontaktuppgifter

Akademibokhandeln, C4 Shopping, Kristianstad
Öppettider och kontaktuppgifter

Medborgarcenter, Västra Storgatan 12, Kristianstad  (enbart betalning med Swish)
Öppettider och kontaktuppgifter

Det finns också möjlighet att få boken levererad med PostNord till adresser i Sverige. Då tillkommer kostnad för frakt. För en beställning som gäller ett exemplar kostar boken 120 kronor och frakten 89 kronor. Fakturan skickas till samma adress som leveransadressen.

Vill du få fakturan till en annan adress? Mejla då istället din beställning till annika.bergh@kristianstad.se.

  • Meddela fel på sidan

    Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

    * Obligatoriskt om du vill få svar

    Det du skickar till kommunen blir allmän handling.