Boken "Dansa med corona"

De var hett stoff i media och mötte samtidigt några av sina livs största utmaningar. Nu har personalen på vård- och omsorgsboendet Östergård 2 släppt boken ”Dansa med corona” om sina upplevelser våren 2020. Du kan få boken levererad med PostNord till hela Sverige.

”Dina barn bönar och ber att du ska stanna hemma från jobbet eftersom de tror att du kommer dö om du går dit. Media beskriver dig som en bödel och dina vänner flyr när de ser dig. Samtidigt behöver de äldre dig på jobbet för att överleva. ”

Så beskriver personalen på vård- och omsorgsboendet Östergård 2 i Kristianstad våren 2020, då det var det första boendet i Skåne som drabbades av omfattande smittspridning av covid-19. Det blev en intensiv och omtumlande tid såväl på jobbet som privat.

Detta är berättelsen om de starka och stolta, men också hårt skuldbelagda medarbetarna och deras oönskade dans med media, omvärldens rädsla och viruset självt. Det blir en dans utan färdig koreografi och med ständigt förändrade förutsättningar, men hela tiden med omtanke som mittpunkt.

I boken berättar personalen om sina upplevelser och de händelser som bygger skeendet under dessa mycket speciella dagar våren 2020. Vi får en inblick i hur vi människor fungerar, både när vi är som sämst och när vi är som allra, allra bäst.

Belönad med Svensk socialpolitisk förenings hederspris 2022

Personalen på Östergård 2 har tilldelats Svensk socialpolitisk förenings hederspris 2022  för boken ”Dansa med corona”. Priset delas årligen ut till personer som gjort en betydelsefull socialpolitisk insats. Juryns motivering till årets pris lyder:

”Priset ges till personalen för deras storslagna insats under coronapandemin – men också för initiativet att dokumentera sina erfarenheter genom boken ”Dansa med corona – om 47 intensiva dagar på vård- och omsorgsboendet Östergård 2”. Genom intervjuer, dagboksanteckningar och veckobrev från enhetschefen får vi följa det tuffa arbetet på ett äldreboende under den första tunga tiden av pandemin, när många av de boende insjuknade och flera avled.

Svensk socialpolitisk förening vill genom årets hederpris uppmärksamma den personal som gör socialpolitiska insatser varje dag i sitt arbete för de allra sköraste äldre personerna i äldreomsorgen – under pandemin ofta med otillräcklig utrustning och bemanning och under ytterst svåra förhållanden. Genom att sprida kunskap om vardagen på ett alldeles vanligt äldreboende ger personalen på Östergård 2 röst åt alla dem som dagligen utför ett gott omsorgsarbete utan bli uppmärksammade eller hedrade för det.”

Priset har tidigare gått till bland annat Hedi Fried för sitt arbete med att motverka nazism och främlingsfientlighet och Thomas Hammarberg för sitt arbete med mänskliga rättigheter och barns rättigheter.

Sagt om boken

Ett exceptionellt, gripande och alldeles vanligt äldreboende. Dansa med corona är något så ovanligt som en kommunal ”coffee table book” – ett praktverk utgivet av Kristianstads kommun om pandemins första veckor. Läs recensionen i Äldre i centrum #4.
Marta Szebehely, Professor emeritus vid Socialhögskolan, Stockholms universitet, och anlitad som expert i den svenska Coronakommissionen

"Jag kunde inte sluta läsa. Dessa hjältar som sällan får uppskattning från allmänheten är värda all respekt. Man blir så berörd och det är en läsupplevelse som stannat kvar i hjärtat."
Lisbet Olofsson

”Som tidsdokument är den oerhört intressant. Känslosamt och några gånger får jag lägga ifrån mig boken för att hämta andan.”
Pierre Månsson

”Vilken fin bok – sträckläste den! Fint initiativ med många rörande beskrivningar från den fantastiska personalen.”
Birgitta Johansson

"Har precis läst ut er bok och det blev en känslosam resa – så mycket igenkänningsfaktorer, så mycket tårar och så mycket glädje. En otroligt varm, öppen och fin bok som är värd att sprida vidare. Beställde en till varje avdelning."
Sara Burenberg, enhetschef, Botkyrka kommun

”Tack för en fantastisk bok! Vi som har jobbat under pandemin har alla arbetat utifrån olika perspektiv och att få läsa omvårdnadspersonalen tankar runt detta var mycket givande. En del av problemen era medarbetare har tacklat känner jag igen och det är väldigt värdefullt att få omvårdnadspersonalens perspektiv verbaliserade på ett sådant fint sätt. En otroligt viktig bok som synliggör det fantastiska arbetet som Sveriges omvårdnadspersonal gör dagligen.”
Pia Nilsson, hygiensjuksköterska, Vårdhygien Region Västerbotten

Försäljningsställen

Boken kostar 120 kronor och säljs på följande platser:

Akademibokhandeln, Västra Storgatan 37, Kristianstad
Öppettider och kontaktuppgifter

Akademibokhandeln, C4 Shopping, Kristianstad
Öppettider och kontaktuppgifter

Medborgarcenter, Västra Storgatan 12, Kristianstad  (enbart betalning med Swish)
Öppettider och kontaktuppgifter

Det finns också möjlighet att få boken levererad med PostNord till adresser i Sverige. Då tillkommer kostnad för frakt. För en beställning som gäller ett exemplar kostar boken 120 kronor och frakten 89 kronor. Fakturan skickas till samma adress som leveransadressen.

Vill du få fakturan till en annan adress? Mejla då istället din beställning till annika.bergh@kristianstad.se.

  • Meddela fel på sidan

    Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

    * Obligatoriskt om du vill få svar

    Det du skickar till kommunen blir allmän handling.