Världens barn 2019

den 3 oktober 2019 16:28Arkiverad

Under veckan uppmärksammas insamlingen till Världens barn. På Everöds skola fick barnen en chans att ta upp vad de tycker är viktigt för barn i världen, men också vad som är viktigt för barn i Everöd. Detta genom ett besök av Radio Kristianstad.

Världens barn i Everöd.
Världens barn i Everöd.

Idag, torsdagen den 3 oktober, parkerade Radio Kristianstad sin husbil på Everöds skola mellan klockan 14.30 och 16.00. Fritidsklubben bestående av elever från årskurs 3 till 5 blev intervjuade i direktsändning och fick sina röster hörda för lyssnare runt om i Skåne.

– Jag tycker att det är viktigt att alla är lika mycket värda och att ingen är utanför, säger Ebba Dahlberg från årskurs 5. Vi har bra sammanhållning, allra bäst är det när vi hela skolan gör utflykter tillsammans.

Livia Gray från årskurs 4 håller med:

– Det viktigaste är att ingen ska vara ensam och att alla har sin egen frihet.

 Eleverna har under veckan i undervisningen diskuterat och arbetat utifrån det arbetsmaterial som Världens barn tillhandahåller.

– Vi har tittat på film om extrem fattigdom. Man har tur som bor i Sverige, menar Ebba Dahlberg.

– Vi ville gärna vara med och uppmärksamma denna vecka. Och det är ju jätteroligt att just våra elever fick chansen att få sina röster hörda i radio, säger rektor Annika Månsson. Vi har ingen egen insamling, utan det här är vårt sätt att uppmärksamma det hela.

– Vi har inte haft någon insamling, men varje år springer vi i alla fall ett lopp för barncancerfonden, berättar Livia Gray.

P4 Kristianstad har under veckan att gjort en skolturné för att samla in pengar och uppmärksamma Världens barn-insamlingen. De började i Skälderviken på måndagen och har stannat till vid tio olika skol- och fritidsverksamheter i norra och östra Skåne och avslutar imorgon i St Olof på Österlen.

– Självklart är både föräldrar och folk i samhället välkomna att komma och träffa och prata Jenny Johnsson Roos med kollegor från radion. Och vill de som vill lägga ett bidrag till insamlingen kan göra det, säger Annika Månsson.

Lite fakta om Världens barn-insamlingen:

Världens barn är Radiohjälpens insamling, som P4 Sveriges Radio och SVT uppmärksammar under två veckor varje höst. Utgångspunkten för Världens Barn är att alla barn har rätt till hälsa, skola och trygghet.

  • Meddela fel på sidan

    Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

    * Obligatoriskt om du vill få svar

    Det du skickar till kommunen blir allmän handling.