Vaccineringen mot covid-19 inledd

Uppdaterad:den 4 januari 2021 16:56Arkiverad

Idag inleddes vaccinationen i Kristianstad och först ut var kunder och medarbetare på vård- och omsorgsboendet Östergård 2. Gunvor Nilsson, 94 år, fick det historiska premiärsticket.

– Det kändes inte ett dugg. Jag är väldigt tacksam att jag får den här sprutan, säger Gunvor Nilsson.

Någon tvekan kring att vaccinera sig fanns aldrig:

– Nej, jag tvekade inte alls. Jag brukar ta influensasprutor. Jag fick själv corona i mars och vet vad det vill säga. Personalen är erfaren och jag fick all hjälp jag behövde, men jag var väldigt trött efteråt. Jag är glad att jag klarade det så som jag gjorde, säger Gunvor Nilsson.

Medieintresset kring vaccinationspremiären var stort och Gunvor fick chansen att dela med sig av råd till andra både via Kristianstadsbladet och Sveriges Radio P4. Budskapet var tydligt:

– Välj att vaccinera dig hur gammal du än är. Jag skulle inte vilja ha corona igen. Jag är glad att jag är vaccinerad nu.

En bra start på året

Helene Sandberg var den sjuksköterska som stod för det historiska sticket vid Gunvors bord i lägenheten.

– Jag är egentligen pensionär, men har blivit inringd för att hjälpa till med vaccinationen. Det känns riktigt bra och det är en skön start på det nya året att påbörja vaccineringen för att begränsa smittspridningen, säger Helene Sandberg.

Medarbetarna vaccineras parallellt

Personalen erbjuds vaccinering parallellt med de boende. Inger Nilsson, nattsköterska på Östergård 2, var en av de första medarbetarna som tog plats på vaccinationsstolen:

– Det känns bra. Nu har jag gjort vad jag kan för att stoppa eländet. Jag vill att det ska vara över. Vi är trötta både fysiskt och psykiskt och vill att allt ska fungera som vanligt igen.

Enligt de leveranser av vaccin som är planerade kommer boende och medarbetare på samtliga kommunens vård- och omsorgsboenden ha fått den första sprutan om tre veckor.

Då är det också dags för de som vaccineras nu att få sin andra spruta.

– Min förhoppning är att alla boende och all personal på kommunens vård- och omsorgsboenden ska ha fått sina två doser inom sex till åtta veckor, säger Camilla Gärdebring, förvaltningschef på omsorgsförvaltningen.

  • Meddela fel på sidan

    Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

    * Obligatoriskt om du vill få svar

    Det du skickar till kommunen blir allmän handling.