Unga sommarföretagare

Uppdaterad:den 16 juli 2020 15:16Arkiverad

Ett 50-tal ungdomar från de nordostskånska kommunerna får i sommar prova att starta eget företag. Högstadieeleverna har fått startkapital och utbildning och har nu börjat sitt liv som entreprenörer.

Ungdomar i föreläsningssal.
Efter sex dagars utbildning får de unga entreprenörerna i Skåne nordost prova att driva företag i sommar.

Sommarföretag har i år startats som ett nytt och eget koncept i Skåne Nordosts regi där Kristianstad, Bromölla, Östra Göinge och Hässleholms kommun tillsammans har ett 50-tal deltagare i projektet. 

Syftet med Sommarföretag är att introducera entreprenörskap för ungdomar i nordöstra Skåne. Deltagarna är födda mellan 2004-2007.

Ungdomarna fick sex dagars utbildning och ett litet startkapital. Hur mycket de sedan tjänar i sommar beror på hur väl de lyckas med sina företag.

Med utbildningen fick ungdomarna verktyg och förutsättningar  för att kunna genomföra sin idé om att bedriva egen hobbyverksamhet i företagsform under sommaren.

Från den 24 juni till den 10 augusti bedriver Sommarföretagarna sina verksamheter med kravet att det ska bli minst tre veckors sammanlagt arbete. Projektledarna från respektive kommun finns tillgängliga om de behöver stöd.

Den 11 augusti arrangeras en Kick-Out i Rådhus Skåne där Sommarföretagarna får visa upp vad de har åstadkommit och ta emot diplom. Där får de också träffa UF Skåne, för att höra mer om möjligheterna till fortsatt entreprenörskap i skolan, och Unga Ess, som berättar om hur de kan söka projektbidrag från europeiska regionala utvecklingsfonden genom Skånes Ess.

Nu är ungdomarna igång och snickrar fågelholkar, syr tygkassar, passar hundar, klipper gräs och säljer glass genom sina företag. Håll utkik efter deras reklamlappar och på facebooksidan Sommarföretag.

  • Meddela fel på sidan

    Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

    * Obligatoriskt om du vill få svar

    Det du skickar till kommunen blir allmän handling.