Tjuvar lurar sig in med omsorgsmat

Uppdaterad:den 18 januari 2021 15:16Arkiverad

Vi vill varna alla som har hemtjänst och matleverans från kommunen att det än en gång har hänt att tjuvar har lurat sig in genom att låtsas komma från Kristianstads kommun. Släpp inte in någon som påstår sig vilja prata om matleveranserna från kommunen!

En tallrik med mat
Nej, ingen från kommunen ringer på dörren för att tala om mat. Se upp för tjuvar och bedragare som försöker lura sig in i ditt hem!

Tyvärr får vi med jämna mellanrum rapporter om att personer säger att de kommer från kommunen för att lura sig in i människors hem. När kommunens medarbetare gör hembesök kan vi alltid legitimera oss. Kommunens medarbetare ringer och bokar i förväg inför tillfälliga besök, oavsett om vi kommer från tekniska förvaltningen eller från omsorgen. De som kommer från hemtjänsten kan själva låsa upp dörren och ringer inte på för att bli insläppta.

 Vid den senaste händelsen har en kvinna ringt på hos en kund som nyss fått dagens matleverans med taxi. Kvinnan, som hade munskydd, påstod att hon kom från kommunen och ville komma in och tala om maten och om förändringar i matleveranserna. Under tiden som hon distraherade lägenhetsinnehavaren i köket kunde hennes kumpan plocka åt sig pengar och smycken i lägenheten. Stölden är polisanmäld.

Vi vill understryka att kommunen inte skickar ut personal för att prata med kunder om maten. All sådan information sköts genom de vanliga kontakterna med biståndshandläggare och hemtjänstmedarbetare.

Från kommunens sida vill vi uppmana alla att aldrig släppa in personer som inte kan legitimera sig.

Kom också ihåg att vi från kommunens sida aldrig hanterar betalningar per telefon eller på plats utan alltid skickar fakturor.

Den som råkar ut för ett misstänkt besök eller telefonsamtal ska alltid göra en polisanmälan.

  • Meddela fel på sidan

    Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

    * Obligatoriskt om du vill få svar

    Det du skickar till kommunen blir allmän handling.