Trädvård i Tivoliparken

Publicerad:den 21 november 2019 16:18Arkiverad

Uppdaterad:den 10 december 2019 16:20

Just nu beskärs de gamla träden i Tivoliparken. Det ser drastiskt ut, men görs för trädens bästa.

Tivoliparken är full av träd. Det finns nästan 100 olika sorter och de äldsta ekarna i parken är från 1790-talet. Gamla träd har stora värden och behöver vårdas.

- De här träden går inte att ersätta. Dels för dess historiska värde i Kristianstad, men det går ju heller inte att köpa så här stora träd, säger Jane Lagerstedt, som är trädgårdsmästare i Tivoliparken.

Bild på träd
Jane Lagerstedt är nöjd med att de gamla fina träden får den behandling de behöver.

Av vårdande skäl så befinner det sig just nu människor i liftar och klättrandes i Tivoliparkens träd. De är arborister, alltså trädvårdsspecialister, som inspekterar träden och sågar av de grenar som behöver tas bort.

- Det ser kanske lite drastiskt ut, men träden mår bra av åtgärderna och det är också mycket viktigt ur säkerhetssynpunkt. Vi vill inte att det ska finnas döda grenar i trädkronorna som riskerar falla ned och träffa någon av de många besökarna här, säger Jane Lagerstedt.

Det är bra att vara bekväm med höjder om man är arborist. Liften gör att de kan utföra arbete upp till 25 meter i trädkronorna. Som tur är är den här novemberdagen vindstilla.
På marken sågar personal upp grenarna och samlar ihop dem i högar.
Även om många av träden är riktigt gamla i Tivoliparken, så är platsen egentligen inte optimal för träd, eftersom området är en översvämningsyta för Helgeå.
- 2002 och 2007 hade vi ju som bekant översvämning och träden mår såklart inte så bra av det, särkilt inte bokarna. Vattentrycket i marken är dock alltid högt i Tivoliparken under vintern, säger Jane Lagerstedt.
Beskärningen kommer att pågå under hela veckan och arboristerna kommer att komma tillbaka i mars 2020 för att utföra ytterligare jobb i trädkronorna.
- Det är svårt att säga med hur många år åtgärderna förlänger trädens liv , men det handlar om att ge dem så bra förutsättningar som möjligt. Vi vill att Kristianstadsborna ska kunna njuta av dem länge, säger Jane Lagerstedt och blickar drömmande upp i trädkronan på en av Tivoliparkens största ekar.
 
  • Meddela fel på sidan

    Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

    * Obligatoriskt om du vill få svar

    Det du skickar till kommunen blir allmän handling.