Tänk nytt om rester och minska matsvinnet!

den 1 oktober 2021 08:12Arkiverad

Hur räddar vi det torra brödet? Och går mjölken verkligen inte att dricka efter passerat bäst-före-datum? Resterkocken är tävlingen som lyfter hur man på ett idérikt sätt tar tillvara matrester och minskar matsvinnet.

Barn som äter mat.

Onsdagen den 29 september är det återvinningens och matsvinnets dag! En dag då vi uppmärksammar återvinningens och återbrukets stora miljövinster, samt lyfter hur vi kan minska matsvinnet. Det är med andra ord den perfekta dagen att bjuda in kommunens skolor och elever till den årligt återkommande mattävlingen Resterkocken. Denna tävling inspirerar och uppmuntrar barn och unga till kreativa sätt att ta tillvara rester och livsmedel som närmar sig eller har passerat bäst-före-datum. Samtidigt får man chansen att vinna fina priser, där första pris är 10 000 kr till klasskassan.

- Resterkocken arrangeras för tredje året i rad här i Kristianstad kommun och intresset för tävlingen blir större och större för varje år. Det är viktigt att öka kunskapen om hur vi bäst tar tillvara vår mat eftersom nästan hälften av det som slängs i matavfallet är mat som hade kunnat ätas. Samtidigt vill vi så klart att det ska kännas lustfyllt och vara gott att rädda resterna i köket och det hoppas vi att tävlingen bidrar till. Att barnen har roligt när de skapar restrecept brukar synas i de kreativa bidragen som laddas upp på Resterkockens hemsida, säger Leonie Wendt Bergmark, projektledare Renhållningen.

Så här går tävlingen till:

Laga något riktigt gott av resterna i kylskåpet, äggen som passerat bäst-före-datum eller frukten och grönsakerna som håller på att skrumpna. Fota, filma eller skriv ner receptet och voilà – du är en resterkock!

Vem kan tävla?

Barn och unga i grundskolan kan tävla enskilt eller i grupp med sitt bästa restrecept. Du själv, tillsammans med en kompis, ett kompisgäng eller hela klassen kan delta i tävlingen och bli en Resterkock.

Nytt för i år – två första pris! Segrarna i respektive kategori (årskurs F-6 och årskurs 7-9) vinner 10 000 kr till klasskassan.

Plats 2-23:e vinner presentkort till klassen från Matsmart.se (värde 900 kr/stycket). Här delas priserna ut till alla som tävlar från förskoleklass till årskurs 9.

Totalt delas 25 priser ut bland de tävlande bidragen.

Tävlingen pågår mellan 1 oktober-1 december 2021.

- Med denna tävling tar vi som kommun chansen att tänka om, tänka nytt och på ett roligt sätt nyttja resurserna rätt! I samband med tävlingen uppmuntrar jag er att både hemma, på arbetsplatsen och på skolan fundera över vad skillnaden egentligen är på bäst-före-datum och sista förbrukningsdag? Hur kan man se, lukta och smaka om en produkt är okej att äta? Så ta tillvara matresterna i kylen eller i skafferiet! Men ta dig också en funderare redan i butiken – se till att det du köper hem också äts upp, uppmanar Leonie.

Visste du detta om matsvinn:

  • De livsmedel som hushållen slänger mest av är frukt och grönsaker följt av kött, fisk, skaldjur och ägg samt bröd och bakverk.
  • Varje år slänger svenska hushåll drygt 900 000 ton matavfall. Nästan hälften av det som slängs är mat som hade kunnat ätas.

Om Resterkocken:

Kampanjen har som mål att minska matsvinnet i hushållen. Resterkocken riktar sig till barn och unga i grundskolan och har som mål att minska matsvinnet samt öka kunskapen om livsmedlens hållbarhet och användningsområden. Tävlingen är ett initiativ från Sysav, NSR, VIVAB, LSR och ÖGRAB samt Kungälv, Svenljunga och Kristianstad kommuner.

  • Meddela fel på sidan

    Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

    * Obligatoriskt om du vill få svar

    Det du skickar till kommunen blir allmän handling.