Stort lyft för flygplatsen

Uppdaterad:den 6 september 2018 13:53Arkiverad

Nu lyfter Stockholmsplanen från Kristianstad-Österlen Airport igen! På måndagen invigde Bra sin nya flyglinje mellan Everöd och Bromma. Många var på plats för att fira nystarten i den nyrenoverade flygplatsbyggnaden.

Flygplan på Kristianstads airport
Den nya flyglinjen mellan Kristianstad och Bromma kom igång på måndagsmorgonen.

– En välfungerande infrastruktur är viktig för näringslivet. Om vi inte har den här flygplatsen blir det färre jobb i vårt område, konstaterade kommunalrådet Pierre Månsson i sitt invigningsanförande.

Absolut Companys ekonomichef Claes Eriksson underströk hur viktiga flygförbindelserna till och från Stockholm är för bolaget.

– Det var som en spark i magen för oss när Sparrow i början av sommaren meddelade att flygtrafiken skulle läggas ner. Vi har 300 anställda i Åhus och 200 i Stockholm och är nog den största kunden för flyget på den här flygplatsen. Vi reser inte i onödan, men ibland måste man träffas, sa han.

Det nya flygbolagets vd Christian Clemens underströk hur mycket tillgången till flyg betyder för dem som vill verka, bo, driva företag eller idrotta i en region. Han också en hel del om hållbarhet i sitt invigningstal. Bland annat berättade han att Bra har höga ambitioner i klimatarbetet och använder inblandning av biobränsle. Bolaget har det högt satta målet att flyga helt fossilfritt 2030.

– Inrikesflyget är en nödvändighet för att landet ska fungera. Debatten borde inte handla om flyg eller inte, utan om hållbart flyg, sa han innan han klippte det orangea bandet.

Han var glatt överraskad över att så många sökt sig till flygplatsen i Everöd på måndagsmorgonen.

– Jag har aldrig varit på något evenemang som det här med en så stor uppslutning. Det bådar gott, sa Christian Clemens, som också kunde avslöja att Bra har ambitionen att utöka från tre till fyra turer om dagen om det visar sig att det blir god tillströmning till flyget.

  • Meddela fel på sidan

    Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

    * Obligatoriskt om du vill få svar

    Det du skickar till kommunen blir allmän handling.