Stark ägare tar över campus

Uppdaterad:den 1 mars 2021 09:25Arkiverad

Det blir Intea som tar över Högskolan Kristianstads campus efter Akademiska Hus. Affären blev klar på fredagen. Fastighetsbolaget Intea satsar på flera håll i Kristianstad. För kommunen stärker det möjligheterna till utveckling både av centrum och Näsby.

Campusområdet med 22 byggnader köptes på fredagen av Intea Fastigheter, Foto: Werner Nystrand
Campusområdet med 22 byggnader köptes på fredagen av Intea Fastigheter, Foto: Werner Nystrand

Intea Fastigheter AB (publ) har ingått avtal med Akademiska Hus AB om att förvärva Campus Kristianstad, med Högskolan Kristianstad som hyresgäst, tillsammans med Malmö universitets portalbyggnad Niagara i Malmö. Portföljen har en uthyrningsbar yta om 54 700 kvm och förvärvas till ett underliggande fastighetsvärde om ca 1,6 miljarder kronor.

Ägarbyte 15 mars

Affären omfattar fastigheterna Näsby 34:24 i Kristianstad och Niagara 2 i Malmö. Den uthyrningsbara ytan i Kristianstad är 33 400 kvm och ytan i Malmö är 21 300 kvm och i. Det totala hyresvärdet uppgår till 102,3 mkr per år varav Högskolan Kristianstad svarar för 43,8 mkr och Malmö universitet svarar för 58,4 mkr. 99,0 procent av hyresintäkterna kommer från offentliga hyresgäster och den genomsnittliga återstående löptiden på hyresavtalen är 4,5 år. Tillträde av affären är satt till den 15 mars 2021.

Möjliggör utveckling

 – Vi har fått en unik möjlighet att förvärva två verkligt fina objekt från Akademiska Hus som har en gedigen erfarenhet och kunskap av att äga och förvalta denna typ av fastigheter, säger Charlotta Wallman Hörlin, som är operativ chef för Intea Fastigheter.

– Det är ett glädjande besked att Intea tar över högskoleområdet i Kristianstad. Det är oerhört positivt att ett så starkt och så utvecklingsdrivet fastighetsbolag vill satsa stort och långsiktigt i Kristianstad. Det här stärker utvecklingsmöjligheterna både för Kristianstads centrum och för Näsby framöver, säger kommunalrådet Pierre Månsson (L).

 22 byggnader

Fastigheten Näsby 34:24 består av 22 byggnader på området som hyste Norra Skånska regementet (P6) från 1920 och som efter regementsnedläggningen togs över av Högskolan Kristianstad, HKR; 1995. Högskolan har sedan tidigare aviserat sin avsikt att flytta till nyuppförda och mer centrala lokaler i samarbete med Intea som långsiktig hyresvärd. I nuläget riktas intresset i första hand mot den gamla ställverkstomten i norra delen av Barbackaområdet.

 Fördel vid framtida flytt

– Campus-området är ett väldigt fint område i en stad där vi sedan ett par år tillbaka är mycket aktiva. Det är en stor fördel att kunna lära känna högskolan och dess behov tidigt i processen med att skapa nya lokaler. Vi kan också på ett smidigt och bra sätt underlätta för en framtida flytt, som ännu ligger ett antal år bort, säger Peter Jacobsson, projektchef, Intea.

Rättscentrums ägare

I Kristianstad driver Intea också bygget av Kristianstads nya rättscentrum om 34 700 kvm. Det består av polishus, häkte och lokaler för åklagare och andra delar av kriminalvården. Det nya rättscentrumet på bangårdsområdet i Kristianstad beräknas stå klart sommaren 2024.

Fastigheten Niagara 2 i Malmö, som också ingår i fastighetsportföljen, uppfördes 2015 och är centralt belägen i Västra hamnen i Malmö. Byggnaden innehåller undervisnings- och administrationslokaler för Malmö universitet tillsammans med en restaurang, café och ett underjordiskt garage. Huset är uppdelat på tre byggnadskroppar med som högst 12 våningar. Byggnaden är certifierad som Miljöbyggnad med nivå Silver.

  • Meddela fel på sidan

    Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

    * Obligatoriskt om du vill få svar

    Det du skickar till kommunen blir allmän handling.