Sommaraktiviteter för ungdomar i full gång

Uppdaterad:den 4 juli 2018 14:55Arkiverad

Under sommarlovet ordnas massor av arrangemang för barn och ungdomar mellan 6 och 15 år i kommunen. Det är ett brett program på många olika platser och allt är gratis. Till exempel bilen som rullar runt, fullastad med sportaktiviteter.

Det är fullt fokus på spelet när gruppen kämpar om bollen ute på fotbollsplanen, mitt på Gamlegården. I hörnet av planen ligger olika idrottsredskap utlagda i skuggan. Ett trettiotal ungdomar har hittat hit och det pratas och tjoas överallt. Här pågår en av alla sommaraktiviteterna.
–Skriv att vi har jättekul, ropar en entusiastisk 11-åring från mitten av gräsmattan.

Idrottsledaren Modou Colley jagar runt på planen. Under sportbilsveckorna är det han som driver aktiviteter runt om i kommunen, tillsammans med barn- och ungdomsledare från olika lokala idrottsföreningar. Upplägget beror på vilken idrottsförening som finns på plats, ledarnas idéer och utrustningen som finns tillgänglig.

Idékläckaren Staffan Berlin och Alex Fridlund från Skåneidrotten flankerar idrottsledaren Modou Colley.

Staffan Berlin från Skåneidrotten går runt och myser i utkanten av planen. Han kom med idén till sportbilen och samarbetet med kommunen. Konceptet testas på Gamlegården. Den 9-20 juli pågår sedan turnén där bilen åker runt i kommunen. Två veckor, två platser om dagen, två timmar per plats, enligt ett fastställt program. Är det dåligt väder flyttar aktiviteterna inomhus. På Gamlegården är det också sportaktiviteter på tisdagarna under lovet.
–Vi vill nå och aktivera alla de som inte har så mycket att göra under sommaren. Här på Gamlegården har vi hunnit med fotboll, brännboll, frisbee och dans, säger Staffan Berlin.

 

 

Dansträningen på Gamlegården har kommunens projektledare för lovaktiviteter, Sarah Granholm, tagit hand om spontant.
–Några barn kom hit och ville dansa och det har jag hållit på med innan, så jag hoppade in. I sommar har vi verkligen en stor bredd på aktiviteterna och det finns något att göra för de flesta, skrattar hon.

Både Urbana hembygdsgården på Näsby och kulturhuset Barbacka finns med i programmet och erbjuder sommarlovslediga barn att prova på just dans.

Sommarlovsaktiviteter - några exempel

Alla sommarlovsaktiviteter är kostnadsfria.

 • Kulturhuset Barbackas kulturfest. Prova på dans, teater och cirkus med riktiga artister under tre dagar på olika platser
 • Ridläger med Kristianstads ridklubb
 • Programmering på Biblioteken
 • Bowling i Tollarp
 • Snorkla bland sandräkor och sågtång med Naturum
 • Filma med IPad

Ett fullständigt program över alla sommarlovsaktiviteter finns på www.kristianstad.se/lov 

 • Meddela fel på sidan

  Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

  * Obligatoriskt om du vill få svar

  Det du skickar till kommunen blir allmän handling.