Nya smarta sopkärl

Uppdaterad:den 28 maj 2019 16:05Arkiverad

Under kulturnatten testades kommunens nya smarta sopkärl för första gången. De ska användas vid evenemang och på ställen dit det är långt att köra för tömning.

Kristianstads kommun arbetar för att med hjälp av digitalisering kunna arbeta smartare och mer effektivt. Kristianstad är också en uppskattad evenemangsstad och med många glada människor på stan är det en utmaning att hålla rent under tiden. Nu har dessa världar mötts i form av smarta uppkopplade sopkärl.

– Istället för att åka runt och kontrollera kärlen meddelar de nya oss istället när det är dags att tömma dem. Då kan vi göra andra värdeskapande saker istället för att åka runt och kontrollera sopkärl, säger Ulf Andersson, anläggningschef på C4 Teknik.

De nya kärlen komprimerar soporna för att minska transporterna. När de är fulla skickar de en signal till C4 Tekniks driftpersonal att det är dags för tömning. Strömmen till tekniken kommer från solceller på toppen av tunnan. Förutom vid evenemang så kommer de att placeras där det är långt att köra för att kontrollera om kärlen är fulla.

– Jag gillar att den digitala tekniken klivit in på en arena som tidigare varit helt manuell. Nu sparar vi tid vilket betyder att vi kan göra mer nytta för skattepengarna. Jag måste säga att jag tycker att de är snygga också, säger Ulf Andersson och inspekterar motiven som har folierats runt om kärlen.

De nya sopkärlen öppnas med en pedal - enkelt, smidigt och hygieniskt.

I Handelsstadens styrelse är man positiva till den nya tekniken.

- De ser trevliga ut och fyller en bra funktion. Att tänka både hållbart och estetiskt är viktigt för stadskärnan, säger Charlotte Svärd, verksamhetsansvarig i Handelsstaden.

På de fem evenemangskärlen som köpts in finns bilder från kulturnatten. Fem kärl ska också placeras ut längs stranden dit det är långt att köra för C4 Teknik. De kärlen är prydda med miljöbilder från vår vackra natur runt om i kommunen – en påminnelse om att naturen är som bäst när det inte ligger skräp i den.

  • Meddela fel på sidan

    Har du någon annan fråga till kommunen skickar du in den här.

    * Obligatoriskt om du vill få svar

    Det du skickar till kommunen blir allmän handling.